Kehidupan yang sihat

4 Khasiat Daun Ketumbar untuk Kesihatan

Daun ketumbar terkenal sebagai asas untuk banyak hidangan lazat. Di sebalik itu, terdapat banyak manfaat kesihatan daun ketumbar yang tidak boleh anda lewatkan. Baca lebih lanjut dalam artikel ini.

Selain sebagai ramuan memasak, manfaat daun ketumbar untuk kesihatan juga telah diketahui sejak dahulu kala. Tumbuhan dengan nama Latin Coriandrum sativumL. Telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat herba untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Khasiat Daun Ketumbar

Manfaat daun ketumbar kebanyakannya diperoleh dari pelbagai sebatian bioaktif di dalamnya, seperti flavonoid, alkaloid, tanin, saponin. Selain itu, daun ketumbar juga diketahui mengandungi beberapa vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin C dan zat besi.

Berikut adalah 4 kebaikan daun ketumbar yang anda dapat:

1. Menjaga kesihatan pesakit diabetes

Daun ketumbar mempunyai indeks glisemik yang sangat rendah sehingga tidak akan menaikkan gula darah secara drastik ketika dimakan. Sebenarnya, zat-zat yang terkandung dalam ekstrak dianggap mampu menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes.

Daun ketumbar juga diketahui dapat melindungi fungsi hati dan menurunkan kadar lemak darah, yang sering menjadi masalah pada penderita diabetes.

2. Mencegah penyakit bawaan makanan

Daun ketumbar berisi dodecenal dan zarah perak yang merupakan sebatian dengan sifat antibakteria. Sebatian ini diketahui dapat membunuh bakteria Salmonella yang sering didapati mencemari makanan dan menyebabkan keracunan makanan.

Selain itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa ketumbar dapat menjadi sumber pembuatan yang baik nanopartikel perak (zarah perak), iaitu zarah-zarah yang terkenal di dunia perubatan kerana keberkesanannya dalam membunuh bakteria.

3. Menjaga fungsi otak

Selain dapat melawan jangkitan, ketumbar juga diyakini dapat mengurangi peradangan berkat kandungan antioksidannya yang kuat. Sifat ini dianggap berguna untuk meningkatkan fungsi kognitif, iaitu kemampuan anda berfikir dan mengingat.

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan semula jadi, seperti ketumbar, juga dianggap dapat mencegah dan merawat penyakit akibat penurunan fungsi kognitif, seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

4. Mengawal tekanan darah

Manfaat daun ketumbar dalam mengawal tekanan darah sangat disyaki berasal dari kandungan flavonoid di dalamnya. Jenis sebatian flavonoid yang terdapat pada ketumbar diketahui mempunyai kesan yang serupa dengan kesan ubat antihipertensi Perencat ACE.

Dengan sifat ini, daun ketumbar dapat digunakan untuk mengawal tekanan darah orang yang menderita hipertensi, serta mengurangi risiko penyakit jantung dan penyakit kronik lain yang dimulai dengan hipertensi, seperti strok dan gagal jantung.

Untuk mendapatkan manfaat ketumbar maksimum, anda harus memilih daun ketumbar yang segar, hijau, dan tidak layu. Penyimpanan boleh dilakukan di dalam peti sejuk. Daun ketumbar boleh bertahan segar di dalam peti sejuk selama kira-kira 1 minggu.

Daun ketumbar selamat apabila dimakan setiap hari. Anda boleh mendapatkan faedah ketumbar dengan menambahkannya ke pelbagai hidangan. Dengan cara itu anda juga akan mendapat rasa yang lebih kaya dan segar dalam makanan anda.

Namun, keberkesanan daun ketumbar sebagai rawatan herba masih memerlukan kajian lebih lanjut. Oleh itu, tidak digalakkan anda menggunakan daun ini sebagai satu-satunya kaedah rawatan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan khasiat daun ketumbar untuk merawat penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor kemudian akan memberi anda cadangan rawatan mengikut keadaan kesihatan anda.