Kehidupan yang sihat

Kesan Buruk Di Sebalik Tabiat Makan dan Minum ketika Berdiri

Kebiasaan makan dan minum ketika berdiri cenderung dianggap tidak sesuai dengan norma-norma kesopanan yang ada dalam masyarakat umum. Namun, dari perspektif perubatan ternyata tabiat ini juga memberi kesan buruk kepada kesihatan tubuh. kamu tahu!

Dalam beberapa keadaan, seseorang pasti harus makan sambil berdiri, misalnya ketika menghadiri acara di mana tempat duduk terhad atau ketika anda tergesa-gesa. Namun, tidak jarang seseorang makan sambil berdiri walaupun kerusi ada. Walaupun dalam beberapa keadaan ini lebih efisien untuk dilakukan, tetapi tidak boleh dijadikan kebiasaan, ya.

Inilah akibatnya jika anda sering makan dan minum sambil berdiri

Walaupun kelihatan remeh, makan dan minum sambil berdiri boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Berikut adalah kemungkinan kesan:

1. Gangguan sistem pencernaan

Kerja sistem pencernaan dalam badan dipengaruhi oleh kedudukan badan ketika makan. Makan sambil berdiri boleh menyebabkan perut mengosongkan isinya terlalu cepat. Ini membuat perut tidak mempunyai banyak waktu untuk memecah zat-zat dalam makanan, sehingga nutrien yang dicerna dan diserap oleh usus tidak optimal.

2. Perut kembung

Makanan atau minuman yang tidak dicerna dan diserap dengan baik oleh usus boleh membuatkan perut anda menjadi kembung, kamu tahu. Perut kembung boleh menyebabkan rasa sakit, tidak selesa, dan boleh membuat perut kelihatan membesar.

Selain itu, makan atau minum sambil berdiri biasanya akan membuat anda menelan lebih cepat. Ini dapat membuat udara terlalu banyak masuk ke sistem pencernaan dan menyebabkan perut menjadi kembung.

3. Makan berlebihan

Semasa makan sambil berdiri, pengosongan gastrik berlaku dengan lebih cepat. Kesannya, perut dapat menampung lebih banyak makanan semasa makan. Selain itu, makan dengan berdiri menjadikan anda lebih cenderung untuk makan lebih cepat.

Apabila anda makan lebih cepat daripada biasa, hormon yang berfungsi menghantar isyarat kenyang ke otak sehingga tidak mempunyai masa untuk bekerja. Secara amnya, apabila isyarat akhirnya muncul, anda sudah makan terlalu banyak.

Dengan makan secara perlahan, anda menjadi lebih sensitif terhadap rasa kenyang dan dapat mengawal selera makan anda. Selain itu, rasa makanan yang enak juga dapat dinikmati dengan lebih baik ketika anda makan dengan perlahan.

4. Tercekik

Makan dan minum ketika berdiri, terutama jika anda terburu-buru, juga boleh menyebabkan anda tersedak. kamu tahu. Walaupun kelihatan sederhana, tercekik boleh menyebabkan komplikasi yang boleh mengancam nyawa.

Walaupun mempunyai kesan buruk dan dianggap tidak sopan, makan sambil berdiri dianjurkan dalam keadaan tertentu, kamu tahu. Bagi orang yang menghidap GERD, risiko naiknya asid perut ke kerongkongan adalah lebih sedikit jika pengosongan gastrik lebih cepat, jadi makan dengan berdiri dapat mengelakkan ini terjadi.

Makan dan minum semasa berdiri atau duduk mempunyai sisi positif dan negatif. Jadi, sebenarnya anda bebas memilih mana yang terbaik untuk kesihatan anda, tetapi apa yang jelas, cubalah makan perlahan-lahan dengan bahagian yang tidak berlebihan.

Selain itu, pastikan anda selalu memilih makanan dan minuman yang sihat setiap hari, ya. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pola makan dan minum yang betul mengikut keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.