Kehidupan yang sihat

Hati-hati dengan Penyakit Kerana Pencemaran Tanah Di Sekitar Anda

Walaupun isu pencemaran tanah tidak diketahui umum oleh orang ramai, jenis pencemaran ini masih penting untuk diketahui. Sebenarnya, bukan sahaja pencemaran air dan udara, pencemaran tanah juga boleh memberi kesan negatif terhadap alam sekitar dan kesihatan manusia.

Pencemaran tanah adalah pencemaran yang berlaku kerana pencemaran bahan kimia, mikroorganisma, logam berat, atau sisa industri di tanah. Pencemaran ini boleh berlaku di kawasan bandar dan juga di kawasan perladangan atau pertanian.

Sekiranya tidak ditangani dengan betul, pencemaran tanah boleh menyebabkan kerosakan persekitaran dan risiko pelbagai masalah kesihatan.

Pelbagai Punca Pencemaran Tanah

Pencemaran tanah boleh datang dari pelbagai sumber, baik dari alam dan buatan manusia, misalnya dari sampah atau sisa kilang. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Logam berat, seperti arsenik, kadmium, merkuri dan plumbum
  • Pembuangan minyak dan bahan bakar
  • Bahan kimia untuk membunuh perosak, seperti racun perosak, racun rumpai dan baja sintetik
  • Menambang sisa atau sisa, termasuk perlombongan emas menggunakan merkuri

Masalah Kesihatan Kerana Pencemaran Tanah

Pencemaran tanah, terutama yang telah berlaku selama bertahun-tahun, boleh menyebabkan kerosakan pada ekosistem dan persekitaran semula jadi. Lebih buruk lagi, pencemaran ini juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan pada manusia. Antaranya:

1. Gangguan buah pinggang

Pendedahan kepada pelbagai bahan toksik akibat pencemaran tanah, seperti merkuri dan logam berat, boleh membuat seseorang lebih berisiko mengalami kerosakan ginjal dan gangguan fungsi. Malah bahan toksik ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang kronik dan barah buah pinggang.

Bukan sahaja mencemarkan tanah, merkuri juga sering mencemarkan udara dan perairan, termasuk air sungai dan air laut.

2. Kanser

Selain menyebabkan keracunan, pendedahan jangka panjang terhadap arsenik logam, merkuri, dan bahan toksik lain dari tanah yang tercemar juga dapat membuat anda berisiko terkena barah, seperti barah kulit, barah payudara, barah usus besar, dan barah pankreas.

Ini kerana bahan-bahan yang menyebabkan pencemaran tanah umumnya beracun dan mempunyai kesan karsinogenik sehingga boleh merosakkan sel-sel badan dan mencetuskan pembentukan sel-sel barah.

3. Masalah dengan organ pembiakan

Masalah kesihatan seterusnya kerana terdedah kepada pencemaran, termasuk pencemaran tanah, adalah gangguan sistem pembiakan, baik pada wanita dan lelaki.

Berbagai kajian menunjukkan bahawa pendedahan kepada bahan toksik dan pencemaran dapat menjadikan kitaran haid tidak teratur, menurunkan kualiti sperma, menurunkan kesuburan, meningkatkan risiko keguguran, endometriosis, dan barah ovari atau barah testis.

4. Gangguan pernafasan

Pencemaran yang berasal dari alam semula jadi, seperti petroleum, atau sisa kilang, seperti merkuri, asbes, arsenik, dan logam berat, juga dapat memberi kesan kepada kesihatan organ pernafasan.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa bahan pencemar di dalam tanah juga terdapat di udara dan air. Pendedahan kepada bahan pencemar ini dari masa ke masa boleh menyebabkan masalah dan penyakit pernafasan, seperti COPD, asma, dan barah paru-paru.

5. Gangguan saraf dan hormon

Pencemaran tanah juga boleh mencemarkan tanaman yang kita makan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Apabila anda memakan makanan yang terdedah kepada bahan toksik dari baja, racun perosak, atau racun herba, racun ini boleh masuk ke dalam badan.

Dalam jangka masa panjang, ini boleh menyebabkan kerosakan organ, seperti gangguan saraf. Pendedahan kepada bahan toksik dari pencemaran tanah juga dapat menyebabkan kelainan hormon, seperti hormon estrogen dan progesteron.

6. Kelainan atau kecacatan kongenital pada janin

Pendedahan kepada logam berat, seperti merkuri, arsenik, kadmium, dan plumbum, boleh menyebabkan kelainan atau kecacatan pada janin. Biasanya ini berlaku apabila wanita hamil terdedah kepada bahan toksik dari pencemaran, maka toksin ini dibawa ke plasenta dan memasuki badan janin.

Pelbagai kelainan atau penyakit yang boleh terjadi pada janin akibat terdedah kepada pencemaran termasuk kerosakan otak dan sistem saraf, gangguan ginjal, penyakit jantung kongenital, dan gangguan genetik.

Selain itu, pendedahan kepada bahan toksik pada janin juga boleh menyebabkannya berisiko tinggi dilahirkan sebelum waktunya, lahir dengan berat lahir rendah, atau mati di rahim.

Petua Mengurangkan Risiko dan Bahaya Pencemaran Tanah

Untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan di atas, anda boleh menggunakan petua berikut untuk mengelakkan pendedahan kepada pencemaran tanah:

  • Biasakan mencuci tangan sebelum dan sesudah makan, menyentuh benda kotor, dan menyentuh tanah.
  • Sentiasa memakai kasut atau kasut semasa keluar dan menanggalkannya sebelum memasuki rumah.
  • Letakkan tikar di depan pintu rumah untuk mengelakkan tanah masuk.
  • Jaga kebersihan rumah dengan membersihkan lantai setiap hari dan mengelap tingkap dan perabot dengan kain lembap
  • Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan, cubalah mencuci mereka dengan kerap dan menjaga kebersihannya sehingga tidak ada tanah yang melekat padanya.
  • Sekiranya anda bimbang makanan anda berisiko tinggi terhadap pencemaran tanah, anda boleh memilih sayur-sayuran dan buah-buahan organik yang biasanya menggunakan baja semula jadi dan tidak menggunakan racun perosak.

Penting untuk diingat, untuk meminimumkan risiko pencemaran tanah, Anda juga disarankan untuk menjaga kebersihan lingkungan sekitarnya, seperti membuang sampah di tempatnya dan bukannya membuangnya ke tanah.

Sekiranya anda tinggal di kawasan yang berdekatan dengan sumber pencemaran tanah, atau merasakan anda mengalami beberapa masalah kesihatan yang mungkin disebabkan oleh pencemaran tanah, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.