Kehidupan yang sihat

Jangan Terlepas 5 Khasiat Biji Tolo Ini

Di sebalik rasanya yang sedap, terdapat banyak khasiat kacang tolo untuk kesihatan tubuh, mulai dari penurunan berat badan hingga kesihatan jantung. Lihat penjelasan lengkap mengenai faedah kacang tolo dalam artikel ini.

Biji tolo umumnya berwarna pucat dengan bintik hitam, coklat, atau merah yang menyerupai mata. Walaupun kacang tolo tidak begitu popular seperti kacang tanah, kacang merah, atau kacang polong, terdapat banyak nutrien di dalamnya yang tidak kurang sihat.

Kandungan Nutrien Kacang Tolo

Anda boleh mendapatkan faedah kacang tolo dari kandungan khasiatnya yang banyak. Dalam 170 gram kacang tolo yang dimasak terdapat 194 kalori dan pelbagai nutrien penting, seperti:

 • 13 gram protein
 • 1 gram lemak
 • 35 gram karbohidrat
 • 11 gram serat
 • 88% daripada keperluan folat harian
 • 50% keperluan tembaga harian
 • 28% daripada keperluan tiamin harian
 • 23% daripada keperluan besi harian
 • 21% daripada keperluan fosforus harian
 • 21% keperluan magnesium setiap hari
 • 20% dari keperluan harian zink
 • 10% keperluan kalium harian

Selain itu, kacang tolo juga mengandung vitamin B6, selenium, dan riboflavin. Biji tolo juga diketahui mengandungi sebatian bioaktif yang tinggi, seperti polifenol. Sebatian ini memainkan peranan penting sebagai antioksidan untuk mencegah kerosakan sel dan melindungi tubuh daripada penyakit.

Pelbagai Khasiat Kacang Tolo

Dengan pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya, kacang tolo dipercayai dapat membawa banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan kacang tolo yang anda dapat:

1. Menjaga kesihatan semasa mengandung

Biji tolo adalah salah satu makanan yang mengandungi banyak folat. Folat memainkan peranan penting dalam menyokong pembentukan dan perkembangan saraf dan otak janin. Folat juga penting untuk mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf, seperti anencephaly dan spina bifida, pada bayi baru lahir.

Oleh itu, pengambilan kacang tolo baik untuk menjaga kesihatan ibu hamil dan bayi yang dikandungnya.

2. Membantu menurunkan berat badan

Biji tolo juga merupakan pilihan makanan ringan yang ideal bagi anda yang ingin menurunkan atau mengekalkan berat badan yang normal. Ini berkat kandungan protein dan serat larut di dalamnya yang boleh menyebabkan rasa kenyang yang lebih lama dan mengawal selera makan.

Manfaat kacang tolo dibuktikan dengan beberapa kajian yang mendapati bahawa pengambilan kacang secara teratur, termasuk kacang tolo, dapat menurunkan berat badan dengan berkesan sekaligus menurunkan kadar lemak di dalam badan.

3. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Selain baik untuk menurunkan berat badan, serat larut juga merupakan nutrien penting untuk mendukung sistem pencernaan yang sihat. Kandungan serat larut tinggi dalam kacang tolo dapat membantu melancarkan pergerakan usus pada orang yang mengalami sembelit.

Serat larut juga dapat bertindak sebagai prebiotik yang menyokong pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan menjaga kesihatan pencernaan. Selain itu, pengambilan serat yang mencukupi juga dapat membantu mengurangkan risiko gangguan pencernaan, seperti asam lambung, buasir, dan ulser perut.

4. Mengawal kadar gula dalam darah

Kandungan serat dalam kacang tolo diketahui memperlambat penyerapan gula dalam usus dan mencegah lonjakan kadar gula dalam darah. Dengan begitu, kacang tolo dapat dijadikan salah satu makanan yang baik untuk pesakit diabetes.

5. Meningkatkan kesihatan jantung

Mengonsumsi biji tolo secara berkala juga diketahui dapat meningkatkan kesihatan jantung. Ini berkat kandungan polifenol di dalamnya yang berfungsi sebagai antioksidan untuk mengurangkan keradangan kronik yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Selain itu, kacang tolo juga berpotensi menurunkan tekanan darah tinggi dan kolesterol jahat (LDL), dua faktor yang sangat berpengaruh dalam terjadinya penyakit jantung, termasuk kegagalan jantung dan serangan jantung.

Setelah mengetahui faedah kacang tolo, mulai sekarang anda boleh memasukkan kacang ini ke dalam menu makanan sihat anda. Biji tolo boleh dimakan sebagai makanan ringan yang sihat atau ditambahkan ke hidangan lain, seperti sup, salad atau oatmeal.

Untuk memprosesnya, kacang tolo mesti direndam sebelum dimasak. Ini perlu dilakukan agar kacang tolo lebih mudah dicerna dan penyerapan nutrien lebih optimum.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah kacang tolo tetapi masih ragu untuk memakannya kerana anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.