Kehidupan yang sihat

Senaman Mata Yang Boleh Anda Lakukan Setiap Hari

Ingin mendapatkan mata yang sihat dengan cara yang mudah dan boleh dilakukan setiap hari? Anda boleh mula melakukan latihan mata sambil duduk dan hanya memerlukan beberapa saat.

Latihan mata boleh berguna untuk membuat mata lebih selesa, mengatasi mata yang letih, mencegah penglihatan kabur, dan membuat penglihatan lebih fokus. Senaman mata cukup disarankan untuk dilakukan, terutamanya jika anda menghabiskan banyak masa di depan skrin komputer.

Latihan Mata

Bagi sesetengah orang, senaman mata juga berguna untuk mencegah peningkatan mata minus. Bagi mereka yang sering menghabiskan masa di depan skrin komputer atau membaca, senaman mata dapat membantu menghilangkan mata yang letih.

Latihan mata dapat dilakukan dengan mudah dan tidak memerlukan banyak tenaga. Anda juga boleh melakukan tiga latihan mata sambil duduk:

Menguubah fokus dari dekat ke jauh

Cara pertama anda melakukan senaman mata adalah dengan menukar fokus dari jarak dekat. Pertama, letakkan ibu jari anda pada jarak kira-kira 25 cm di depan mata anda. Fokus pada ibu jari selama kira-kira 15 saat.

Selepas itu, alihkan pandangan anda ke objek lain dengan jarak sekitar 25-50 cm dan fokus pada objek itu selama kira-kira 15 saat. Lakukan ini secara bergantian lima kali.

Memfokskanmata pada objek tertentu

Cara seterusnya untuk menggunakan mata adalah dengan memfokuskan mata anda pada objek kecil yang lain. Kaedahnya juga tidak sukar. Cuba letakkan pensil di depan hidung anda dan fokuskan mata anda pada hujung pensel.

Kemudian, gerakkan pensil ke bahagian kanan dan kiri wajah dengan perlahan. Perhatikan mata pensil, tanpa memusingkan wajah anda. Lakukan ini tiga kali.

Memvgambarkan nombor 8

Cuba gambarkan nombor 8. Anda dapat menggambarkannya dengan duduk dan melihat lurus ke lantai, kemudian tentukan titik yang menjadi tumpuan anda. Selepas itu, gerakkan mata anda untuk membentuk corak gambar 8. Lakukan pergerakan ini selama kira-kira 30 saat.

Selain melakukan pergerakan senaman mata, anda dapat menjaga kesihatan mata dengan kerap makan makanan yang mengandung omega-3, vitamin C, vitamin E, zink, dan lutein.

Kemudian, gunakan cermin mata hitam ketika anda aktif di siang hari, agar mata anda terlindung dari paparan sinar matahari. Bagi anda yang berumur 20-39 tahun, disarankan agar pemeriksaan mata dilakukan oleh doktor setiap 5-10 tahun sekali untuk memantau kesihatan mata secara berkala.

Luangkan masa anda untuk melakukan senaman mata untuk menjaga kesihatan mata anda. Sekiranya anda mengalami keluhan mata, atau memerlukan nasihat lebih lanjut mengenai kesihatan mata, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi, OK.