Kesihatan

Ibu, Kenali Manfaat Tidur siang untuk Anak

Sebilangan ibu bapa mungkin bimbang anak mereka akan sukar tidur pada waktu malam ketika mereka tidur siang. Sebenarnya, ada banyak faedah tidur siang untuk kanak-kanak, kamu tahu. Malah tidur siang dikatakan dapat meningkatkan kecerdasan kanak-kanak.

Pertumbuhan dan perkembangan yang dialami oleh Little One akan menghabiskan banyak tenaga. Oleh itu, selain keperluan pengambilan dan pemakanan yang mencukupi, si kecil anda juga memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa. Sekarang, Salah satu cara adalah dengan tidur siang.

Pelbagai Manfaat Tidur siang untuk Kanak-kanak

Selain memenuhi keperluan tidur harian anak-anak, menyuruh anak-anak tidur siang juga akan memberikan pelbagai faedah, iaitu:

1. Memudahkan anak tidur pada waktu malam

Tidur siang dapat membantu mengurangkan keletihan dari hari bermain dan aktiviti. Keletihan adalah salah satu faktor yang boleh menyukarkan anak-anak tidur pada waktu malam. Itulah sebabnya, tidur siang sebenarnya akan memudahkan kanak-kanak tidur pada waktu malam.

2. Menyokong proses pembelajaran anak-anak

Tidur siang dapat menolong kanak-kanak mengingat perkara yang telah mereka pelajari. Bukan hanya itu, mereka akan dapat memberi tumpuan dengan lebih baik.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tidur siang cemerlang dalam permainan yang bergantung pada ingatan. Manfaat ini akan optimum jika tidur siang dilakukan dengan kerap.

3. Menjaga berat badan anak dengan sihat

Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tidak cukup tidur atau mempunyai pola tidur yang tidak teratur cenderung menjadi gemuk. Ini dikaitkan dengan munculnya kecenderungan anak untuk makan lebih banyak ketika dia letih. Apabila anak-anak mengalami peningkatan selera makan, mereka juga cenderung memilih makanan dengan kandungan nutrisi yang buruk.

Selain itu, keletihan juga akan menjadikan kanak-kanak kurang aktif, jadi lebih mudah untuk menambah berat badan.

4. Meningkatkan mood anak

Kanak-kanak yang tidur siang dinilai mempunyai mood yang lebih baik daripada kanak-kanak yang tidak tidur siang. Penyelidikan juga menyatakan bahawa kanak-kanak di bawah umur lima tahun (balita) yang tidak tidur siang lebih kerap gelisah dan bertindak lebih buruk terhadap kejadian yang tidak menyenangkan.

Berapa Lama Kanak-kanak Perlu Tidur?

Tempoh tidur yang disarankan adalah sekitar 90 minit. Sekiranya tidak mencukupi, anda boleh menjadualkan 2 waktu tidur siang. Ini bergantung pada keperluan tidur si kecil.

Contohnya, kanak-kanak berumur 1-2 tahun memerlukan 14 jam tidur. Sekarang, Ibu boleh membahagikan waktu tidur mereka menjadi 11 jam tidur pada waktu malam dan 3 jam tidur siang pada waktu siang. Tidur siang pertama boleh dilakukan pada waktu pagi selepas sarapan, kemudian yang kedua dilakukan pada waktu petang selepas makan tengah hari.

Tempoh tidur siang yang diperlukan oleh kanak-kanak akan menurun seiring bertambahnya usia. Kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas biasanya hanya memerlukan waktu tidur sekitar 30 minit.

Cara Mudah untuk Membantu Anak-Anak Tidur

Semasa bermain atau melakukan aktiviti, tidak jarang anak-anak enggan tidur siang. Sekiranya ini berlaku, ada beberapa helah yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Jadikan tidur siang sebagai rutin

Anda boleh mengatur jadual tidur pada waktu dan tempat yang sama setiap hari. Menetapkan jadual yang sama setiap hari akan menjadikan tidur siang sebagai rutin, jadi anak anda akan lebih mudah mengikuti.

2. Menegakkan "masa senyap"

Ibu boleh memberikan "waktu tenang" sebelum tidur sebagai tempoh peralihan dari bermain ke waktu tidur. Contohnya, anda boleh tidurkan si kecil ketika tiba waktu tidur dan biarkan si kecil tidur sendiri.

Seboleh-bolehnya jangan memaksa anak tidur, kerana akan mencetuskan ketahanan dari anak dan menyukarkan mereka tidur.

3. Tingkatkan aktiviti pada waktu pagi

Ibu juga dapat meningkatkan aktiviti si kecil pada waktu pagi, misalnya, membawanya berjalan-jalan ke pasar, berjoging pada waktu pagi, atau membawanya ke gimnasium kumpulan permainan. Kanak-kanak yang melakukan banyak aktiviti pada waktu pagi biasanya akan berasa lebih letih pada waktu siang dan lebih senang tidur siang.

4. Wujudkan suasana bilik tidur yang selesa

Bilik dan suasana yang selesa dan sejuk juga dapat memudahkan anak-anak tertidur. Oleh itu, Ibu harus mengatur agar bilik tidur Little One bersih, sejuk, dan dengan cahaya redup atau gelap.

Untuk membawa anak anda tidur, anda juga boleh meletakkan anak kecil anda di baju tidur, membaca cerpen, dan menyanyikan lagu pengantar tidur.

Sekarang, sekarang anda tahu, betul, apakah faedah tidur siang untuk kanak-kanak? Jadi, mulailah anak kecil anda tidur siang. Di samping itu, semasa anak kecil anda tidur siang, Ibu juga akan berehat sebentar