Kesihatan

Diabetes pada Kanak-kanak: Punca, Risiko, dan Gejala

Kanak-kanak yang menghidap diabetes boleh mengalami simptom dalam bentuk kehausan dan kencing yang kerap, serta makan banyak tetapi menurunkan berat badan. Sebagai ibu bapa, penting bagi anda untuk mengenali pelbagai risiko dan gejala diabetes pada anak-anak agar keadaan ini tidak terlambat untuk dirawat oleh doktor.

Tubuh memerlukan hormon insulin untuk membantu sel, tisu, dan organ menggunakan glukosa atau gula darah sebagai sumber tenaga. Hormon insulin dihasilkan di pankreas.

Apabila hormon insulin dikurangkan atau sel-sel tubuh mengalami kesukaran untuk menggunakan insulin, terdapat penambahan gula darah. Inilah yang menyebabkan diabetes.

Menurut data dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), kejadian diabetes pada kanak-kanak berumur 0-18 tahun di Indonesia telah meningkat kepada lebih dari 1000 kes dalam 10 tahun terakhir.

Jenis Diabetes pada Kanak-kanak Punca

Berdasarkan penyebabnya, diabetes pada kanak-kanak umumnya terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

Diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah jenis diabetes yang lebih biasa pada kanak-kanak dan remaja. Walau bagaimanapun, diabetes jenis 1 kadang-kadang boleh mempengaruhi bayi, balita, dan orang dewasa.

Diabetes jenis 1 disebabkan oleh gangguan autoimun, di mana sistem imun kanak-kanak merosakkan atau memusnahkan pankreasnya sendiri, yang mengakibatkan fungsi pankreas terganggu.

Akibatnya, kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 menghasilkan sedikit atau tidak ada insulin. Keadaan ini boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat dan lama-kelamaan merosakkan organ dan tisu badan.

Sehingga kini, penyebab sebenar diabetes jenis 1 pada kanak-kanak tidak diketahui. Walau bagaimanapun, seorang kanak-kanak boleh terdedah kepada diabetes jenis 1 jika dia mempunyai faktor risiko berikut:

  • Genetik atau keturunan, misalnya mempunyai sejarah keluarga diabetes jenis 1.
  • Sejarah jangkitan virus.
  • Corak pemakanan yang tidak sihat, misalnya sering memakan makanan atau minuman manis, seperti gula-gula, ais krim, jus buah yang dibungkus, atau buah kering.

Diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 disebabkan oleh ketahanan insulin atau keadaan ketika sel-sel tubuh anak mengalami kesukaran menggunakan insulin untuk menggunakan gula darah sebagai tenaga. Dalam kes tertentu, diabetes jenis 2 juga boleh berlaku kerana pengeluaran insulin yang berkurang. Oleh kerana berlakunya gangguan ini, kadar gula darah kanak-kanak dapat meningkat.

Diabetes jenis 2 biasanya terdedah kepada kanak-kanak berusia lebih dari 10 tahun atau pada usia remaja mereka.

Terdapat beberapa faktor risiko yang boleh membuat anak mudah terkena diabetes jenis 2, iaitu:

  • Mempunyai ibu bapa atau saudara dengan sejarah diabetes.
  • Berat badan berlebihan atau kegemukan pada kanak-kanak.
  • Kebiasaan sering memakan makanan yang tinggi gula dan lemak.
  • Kurang aktif atau jarang bersenam.

Gejala Diabetes pada Kanak-kanak

Gejala diabetes jenis 1 dan jenis 2 juga umumnya sukar dibezakan dan sering menyerupai satu sama lain. Sebilangan kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 atau tipe 2 tidak menunjukkan sebarang gejala atau merasa ada keluhan.

Walau bagaimanapun, pada beberapa kanak-kanak lain, diabetes boleh menyebabkan gejala berikut:

1. Haus dan kencing yang kerap

Tahap gula darah yang berlebihan akan dikeluarkan melalui air kencing. Ini akan membuatkan anak kerap membuang air kecil atau membasahi tempat tidur. Dengan banyak cecair badan yang keluar, anak akan cepat merasa dahaga dan minum lebih banyak daripada biasa.

2. Selera makan meningkat

Kanak-kanak yang menghidap diabetes akan mengalami kesukaran untuk menghasilkan tenaga kerana gangguan fungsi atau penurunan jumlah insulin. Kesannya, anak akan sering merasa lapar dan makan lebih banyak tenaga.

3. Berat badan

Walaupun makan lebih banyak dari biasa, tetapi berat badan kanak-kanak yang menderita diabetes sebenarnya akan turun. Tanpa bekalan tenaga dari gula, tisu otot dan simpanan lemak akan menyusut. Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas sering menjadi tanda pertama diabetes pada kanak-kanak.

4. Kelihatan letih atau lesu

Kanak-kanak yang menghidap diabetes mungkin kelihatan lebih lemah dan lesu kerana kekurangan tenaga dalam badan. Kanak-kanak masih boleh kelihatan lesu walaupun mereka telah makan dalam jumlah atau bahagian yang banyak.

5. Penglihatan kabur

Tahap gula darah yang tinggi kerana diabetes dari masa ke masa boleh menyebabkan saraf mata membengkak. Keadaan ini boleh membuatkan anak mengalami masalah penglihatan atau penglihatannya kabur.

6. Luka atau jangkitan muncul di badan yang sukar untuk sembuh

Oleh kerana kadar gula darah tinggi, seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes akan mengalami luka yang sukar sembuh ketika cedera atau cedera. Selain menghambat proses penyembuhan luka, diabetes juga dapat membuat anak mudah terkena jangkitan.

7. Warna kulit hitam

Ketahanan insulin boleh menyebabkan kegelapan pada kulit, terutama di kawasan ketiak dan leher. Keadaan ini dipanggil acanthosis nigricans.

Sebagai tambahan kepada simptom di atas, seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes juga sering menunjukkan tanda-tanda lain, seperti selalu cerewet atau menangis, bau nafas seperti buah, dan ruam lampin.

Rawatan Diabetes pada Kanak-kanak

Rawatan diabetes pada kanak-kanak perlu disesuaikan dengan jenis diabetes yang dihidapi oleh anak. Untuk menentukan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan dalam bentuk ujian gula darah dan ujian autoantibodi diabetes untuk menentukan sama ada kanak-kanak itu menghidap diabetes jenis 1 atau 2.

Sekiranya kanak-kanak itu didiagnosis menghidap diabetes jenis 1, doktor akan memberikan terapi insulin untuk mengawal gula darah. Sementara itu, jika kanak-kanak itu menghidap diabetes jenis 2, doktor akan memberikan ubat antidiabetik. Terapi insulin juga dapat diberikan untuk diabetes tipe 2, jika diabetes yang dihidapi oleh anak sudah parah.

Di samping itu, doktor biasanya akan mengesyorkan ibu bapa menjaga diet anak-anak mereka dan mengajak anak-anak mereka bersenam dengan kerap.

Diabetes yang dirawat lewat biasanya akan menyebabkan sejumlah komplikasi teruk yang boleh membahayakan keadaan Si Kecil. Oleh itu, pastikan anda memeriksa keadaan anak anda kepada pakar pediatrik jika dia berisiko tinggi atau telah menunjukkan beberapa gejala diabetes pada kanak-kanak.