Kesihatan

Ketahui Apa itu Kejadian Pagi dan Kaitannya dengan Serangan Jantung

Istilah lonjakan pagi mungkin masih terdengar asing di telinga anda. Lonjakan pagi adalah keadaan ketika tekanan darah meningkat pada waktu pagi. Ramai yang berpendapat bahawa keadaan ini boleh menyebabkan serangan jantung. Namun, adakah andaian ini benar?

Sebab berlakunya lonjakan pagi setakat ini tidak diketahui dengan pasti. Namun, peningkatan tekanan darah pada waktu pagi disebabkan oleh lonjakan pagi dianggap berkaitan dengan irama sirkadian atau pengatur kitaran tidur semula jadi tubuh yang berpusat di otak.

Apabila anda bangun, otak akan mengeluarkan beberapa jenis hormon, seperti kortisol, epinefrin, dan norepinefrin. Pembebasan hormon ini dianggap sebagai penyebab peningkatan tekanan darah pada waktu pagi.

Selain pembebasan hormon pada waktu pagi, beberapa kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor tertentu, seperti tekanan, pengambilan garam berlebihan, merokok, atau kurang tidur, juga dapat meningkatkan risiko terkena diabetes. lonjakan pagi.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kejutan Pagi

Lonjakan pagi sebenarnya bukan penyakit, tetapi mekanisme semula jadi untuk mempersiapkan tubuh untuk melakukan aktiviti setelah bangun tidur. Oleh itu, lonjakan pagi secara amnya tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, lonjakan pagi boleh membahayakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau hipertensi yang tidak terkawal. Apabila tekanan darah tinggi tidak dikawal, keadaan ini cenderung bertambah buruk pada waktu pagi ketika anda baru bangun, ketika ia berlaku lonjakan pagi.

Tekanan darah yang sangat tinggi ini dapat meningkatkan risiko gangguan aliran darah atau pecahnya saluran darah di organ tubuh. Ini kemudian boleh menyebabkan pelbagai penyakit kardiovaskular, seperti strok dan serangan jantung.

Sambungan Kejutan Pagi dengan Serangan Jantung

Dalam keadaan biasa, lonjakan pagi biasanya hanya menyebabkan sedikit kenaikan tekanan darah pada waktu pagi dan tidak berbahaya. Tekanan darah yang sedikit meningkat biasanya akan turun pada siang hari.

Lonjakan pagi Bayi yang baru lahir berisiko menyebabkan masalah kesihatan, seperti serangan jantung, ketika terjadi pada orang dengan hipertensi yang tidak dirawat dengan baik atau tidak didiagnosis. Serangan jantung itu sendiri sebenarnya boleh berlaku pada bila-bila masa dan merupakan keadaan darurat yang perlu dirawat dengan segera.

Semasa mengalami serangan jantung pada waktu pagi atau setelah bangun tidur, seseorang mungkin mengalami gejala seperti sakit dada yang teruk yang memancar ke leher, rahang, bahu, atau punggung, sesak nafas, sakit kepala, kelemahan, berpeluh sejuk, dan berdebar-debar.

Oleh itu, untuk mengurangkan risiko serangan jantung atau strok pada waktu pagi ketika badan mengalami lonjakan pagi, Anda perlu memastikan tekanan darah anda stabil dengan cara berikut:

  • Melakukan senaman secara teratur dan teratur
  • Jalankan diet yang sihat dan seimbang dan hadkan pengambilan garam (tidak lebih dari 2 sudu sehari)
  • Mengehadkan pengambilan minuman beralkohol dan berkafein
  • Jauhi rokok atau asap rokok
  • Dapatkan tidur yang mencukupi
  • Kurangkan tekanan

Selain itu, anda juga perlu melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan doktor anda untuk mengukur tekanan darah anda dan menilai sama ada anda berisiko mendapat penyakit jantung. Selain pejabat doktor, anda juga dapat memeriksa tekanan darah anda di rumah dengan menggunakan sphygmomanometer.

Sekiranya hasil ujian ini menunjukkan bahawa anda mempunyai tekanan darah tinggi atau berisiko mendapat penyakit jantung, doktor anda akan menetapkan ubat-ubatan, seperti ubat antihipertensi, untuk merawat keadaan anda dan mencegah komplikasi daripada berlaku ketika badan anda mengalami serangan jantung. lonjakan pagi.