Kehidupan yang sihat

Inilah 5 rahsia untuk anda bertahan lama

Umur seseorang tidak dapat diramalkan.Abetul tetapi, Ada cara yang boleh anda lakukan untuk menjalani kehidupan yang panjang dan sihat. Ke mengetahuiapa hanya rahsia panjang umur itu, lihat artikel berikut!

Umur panjang, kesihatan, dan kebahagiaan adalah 3 perkara yang diimpikan oleh banyak orang. Walaupun usia tidak dapat diramalkan, bersyukur dengan nikmat hidup sekarang adalah salah satu cara untuk lebih menghargai kehidupan dan menjadi lebih bahagia.

Sementara itu, untuk kekal sihat dan menjalani kehidupan yang panjang, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan dan buat kebiasaan.

Langkah Mudah untuk Umur Panjang

Berikut adalah cara mudah yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan peluang anda untuk memiliki umur yang panjang:

1. Pilih makanan dengan bijak

Banyak kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang sihat dan seimbang dapat membantu memanjangkan umur dan meningkatkan kualiti hidup.

Anda boleh makan pelbagai jenis makanan nabati, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Kandungan nutrien dan sebatian antioksidan yang merangkumi polifenol, karotenoid, folat, dan vitamin C dalam makanan ini dapat membantu tubuh menghindari penyakit mematikan, seperti penyakit jantung, barah, darah tinggi, dan strok.

Anda juga harus mengelakkan makanan yang mengandungi pewarna, pengawet, lemak tepu, dan garam tinggi yang tidak baik untuk kesihatan.

2. bergerak secara aktif

Bersenam secara teratur dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, diabetes, barah, dan kemurungan. Di samping itu, orang yang kerap bersenam mempunyai kehidupan rata-rata yang lebih lama daripada orang yang tidak kerap bersenam.

Untuk memperoleh faedah ini, disarankan agar anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jenis senaman yang sesuai dengan keadaan anda.

3. Tidur cukup dan kualiti

Satu kajian mendapati bahawa mempunyai pola tidur yang teratur, iaitu tidur selama 6-8 jam dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, dapat memperpanjang umur anda dan membantu anda menghindari tekanan, kemurungan, dan penyakit jantung.

4. Bukan sayarokok dan minum minuman beralkohol

Merokok dan minum minuman beralkohol telah menjadi gaya hidup sesetengah orang di dunia. Walau bagaimanapun, tabiat ini dapat meningkatkan risiko barah paru-paru, penyakit jantung, penyakit hati, dan penyakit pankreas yang dapat mengurangkan kemungkinan anda memiliki umur yang panjang.

Berhenti merokok atau minum minuman beralkohol bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi tidak pernah terlambat untuk melakukannya untuk memiliki tubuh yang sihat dan menjauhi penyakit.

5. Menghilangkanelakkan tekanan yang berlebihan

Tekanan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan barah. Uruskan tekanan dengan baik dan jangan biarkan tekanan terus berlanjutan. Luangkan masa untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan, sama ada bersendirian, dengan rakan, atau bersama keluarga. Semasa bekerja di pejabat, berehat sebentar di meja anda untuk merehatkan otak anda.

Untuk memastikan anda mempunyai badan yang sihat, berjumpa doktor dengan kerap. Pemeriksaan kesihatan secara berkala dapat membantu mengesan penyakit sedini mungkin, sehingga dapat segera diobati.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found