Kesihatan

Cara Mengasah Hidung dengan Berkesan dan Selamat

Sebilangan orang merasa kecewa dengan bentuk hidung mereka, sehingga mereka melakukan pelbagai cara untuk mendapatkan bentuk hidung yang diinginkan. Sekiranya anda salah satu daripadanya, ini membantu anda mengenali cara mengasah hidung yang mana berkesan dan selamat untuk dilakukan.

Hidung terus berkembang sejak seseorang berada di dalam rahim. Perkembangan hidung pada wanita berhenti pada usia 15-17 tahun, sementara perkembangan hidung pada lelaki berhenti pada usia 17-19 tahun. Salah satu perkara yang menentukan bentuk hidung seseorang adalah faktor genetik atau keturunan.

Pelbagai Cara Mengasah Hidung

Ramai yang percaya mencubit hidung sebagai cara membuatnya lebih tajam. Hingga kini belum ada kajian yang mengesahkan bahawa tindakan ini merupakan kaedah berkesan mengasah hidung. Ia dikhuatiri akan menyebabkan kecederaan pada hidung.

Untuk mendapatkan hidung yang tajam dengan cara yang selamat, terdapat beberapa prosedur perubatan yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Suntikan pengisi

    Filler injection adalah prosedur perubatan yang cukup popular di kalangan wanita untuk menyokong estetika atau kecantikan. Secara amnya, pengisi digunakan untuk merawat pelbagai aduan yang berlaku di sekitar wajah, seperti kulit berkerut atau bibir nipis. Ternyata tindakan ini juga merangkumi cara mengasah hidung yang cukup berkesan.Untuk mengasah hidung, prosedur ini dilakukan dengan menyuntikkan bahan kimia khas di hidung. Terdapat pelbagai jenis pengisi hidung yang dapat digunakan, mulai dari pengisi sementara, pengisi sintetik, pengisi separa kekal, hingga pengisi tetap.

  • Rhinoplasty

    Rhinoplasty adalah prosedur pembedahan yang sering dilakukan untuk merawat masalah pada bentuk hidung, termasuk cara mengasah hidung. Secara umum, prosedur rhinoplasty dibahagi dua, iaitu rhinoplasty kosmetik untuk mencantikkan bentuk hidung dan rhinoplasty berfungsi untuk melancarkan struktur hidung yang menjengkelkan.Prosedur ini boleh dilakukan dengan memotong kulit di sekitar hidung atau membuat sayatan kecil di dalam lubang hidung. Pembedahan ini boleh berlangsung selama 1 - 3.5 jam. Sehingga pulih sepenuhnya selepas pembedahan, pesakit umumnya memerlukan masa pemulihan sekurang-kurangnya dua minggu.

  • Septoplasti

    Septoplasti digunakan untuk meluruskan atau melicinkan bentuk hidung yang dianggap kurang ideal. Prosedur ini dilakukan dengan mengubah kedudukan dinding pemisah (septum) antara dua saluran hidung. Dalam keadaan tertentu, mengubah kedudukan septum hidung, akan menjadikan hidung kelihatan lebih simetris dan tajam.Selain itu, septoplasti juga dapat membantu melegakan saluran udara yang tersumbat kerana keadaan tertentu. septoplasti termasuk pendarahan, jangkitan akibat anestesia, penurunan kemampuan hidung untuk mencium, dan rasa mati rasa di bahagian atas gigi dan gusi.

Jangan sembarangan menggunakan hidung yang tajam. Lakukan prosedur yang selamat untuk menjadikan hidung tajam. Untuk mengelakkan risiko berbahaya, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang tindakan untuk mengasah hidung.