Kehidupan yang sihat

Pelbagai Keluhan Wanita Hamil dan Cara Praktikal untuk Mengatasinya

Semasa mengandung, mesti ada keluhan yang dirasakan oleh wanita hamil pada setiap trimester. Aduan wanita hamil yang agak biasa termasuk keletihan, mual dan muntah, sakit kepala, dan sukar tidur. Aduan ini biasanya tidak disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya.

Walaupun dikelaskan sebagai biasa, pelbagai keluhan yang dialami oleh wanita hamil sering mengganggu. Contohnya, pada trimester pertama kehamilan, wanita hamil mungkin sering mengadu gejala sakit pagi, seperti loya dan muntah, pening, dan kurang selera makan.

Namun, berita baiknya adalah terdapat banyak cara praktikal yang dapat dilakukan untuk menangani aduan semasa kehamilan, sehingga wanita hamil dapat meneruskan kegiatannya dengan lancar.

Pelbagai Aduan Sering Dialami oleh Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa aduan wanita hamil yang agak biasa dan petua untuk mengatasinya:

1. Letih dengan mudah

Keletihan adalah perkara biasa pada wanita hamil. Keluhan ini timbul kerana terdapat banyak perubahan besar yang terjadi pada tubuh wanita hamil, mulai dari perubahan kadar hormon dan metabolisme tubuh, hingga pembentukan plasenta dan tisu dan organ janin.

Sekiranya keletihan yang dirasakan oleh wanita hamil mempunyai kesan terhadap produktiviti, cubalah tidur lebih awal pada waktu malam, atau luangkan waktu untuk tidur sebentar untuk mengurangkan rasa mengantuk ketika bekerja pada siang hari.

Di samping itu, wanita hamil juga perlu memenuhi keperluan pemakanan dan kalori mereka, agar keperluan tenaga dan pemakanan ibu hamil dan janin dapat didapati.

2. Mual dan Muntah

Mual dan muntah semasa mengandung atau disebut sakit pagi Itu juga salah satu keluhan yang sering dikeluhkan oleh ibu hamil. Aduan ini boleh muncul pada setiap trimester.

Penyebabnya mungkin disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan semasa kehamilan, seperti peningkatan kadar hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) dan estrogen.

Sakit pagi dapat dicegah dengan menghindari makanan yang dapat memicu mual, seperti makanan yang terlalu pedas, makanan berlemak, atau makanan dengan bau yang kuat. Selain itu, wanita hamil juga dapat mengurangkan simptom sakit pagi dengan makan makanan dalam bahagian kecil, tetapi lebih kerap.

3. Perubahan mood

Mood swing atau berubah mood semasa kehamilan biasanya lebih biasa pada trimester pertama dan ketiga. Selain daripada perubahan hormon, perubahan emosi Ia boleh dipicu oleh banyak faktor, seperti keletihan atau kurang tidur, kegelisahan, dan tekanan.

Untuk mengatasi perubahan mood ketika hamil, berehat lebih banyak, bersenam secara teratur, bersantai, atau meluangkan masa untuk melakukan perkara yang disukai oleh wanita hamil, seperti perjalanan, menonton filem, atau saya masa.

4. Keputihan

Peningkatan tahap hormon estrogen dan aliran darah ke faraj boleh menjadikan wanita hamil mengalami keputihan lebih kerap. Keputihan normal ini mempunyai ciri-ciri tidak merasa gatal atau sakit, tidak berbau, dan tekstur keputihan sedikit lebih tebal seperti putih telur.

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mungkin merasa tidak selesa dengan keputihan ini. Untuk mengurangkan rasa tidak selesa akibat keputihan semasa kehamilan, wanita hamil disarankan untuk menjaga kebersihan vagina dengan mencucinya dari faraj ke dubur setelah membuang air kecil.

Wanita hamil juga harus menggunakan pakaian dalam yang dapat menyerap peluh, seperti kapas, dan mengelakkan penggunaan produk pembersih vagina (douching). Sekiranya keputihan menyakitkan, sangat gatal, berbau busuk, atau menyebabkan wanita hamil merasa sakit semasa berhubungan seks, anda mesti berjumpa doktor, ya.

5. Penambahan berat badan yang berlebihan

Adalah normal untuk menambah berat badan semasa kehamilan. Peningkatan berat badan ini disebabkan oleh kenaikan berat janin, ukuran rahim, dan jumlah cairan amniotik. Secara amnya, wanita dengan berat badan ideal akan mengalami kenaikan berat badan sekitar 11-16 kilogram semasa hamil.

Untuk mencapai berat badan yang ideal semasa hamil, wanita hamil disarankan untuk makan makanan sihat, bersenam secara teratur, dan mengambil suplemen vitamin pranatal seperti yang disarankan oleh doktor.

6. Pedih ulu hati

Pedih ulu hati semasa kehamilan juga agak biasa, terutamanya pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Keluhan ini boleh disebabkan oleh kelemahan injap di perut dan tekak, sehingga asid perut mudah naik ke kerongkongan (refluks).

Untuk mengurangkan pedih ulu hati, wanita hamil dapat makan porsi kecil, tetapi lebih sering, mengurangkan atau membatasi penggunaan makanan pedas dan berlemak, menghindari kebiasaan berbaring setelah makan, dan cuba gunakan bantal sehingga kepala lebih tinggi daripada kaki ketika berbaring turun.

7. Sakit kepala

Perubahan hormon semasa mengandung boleh membuat wanita hamil lebih mudah terkena sakit kepala. Selain itu, beberapa faktor lain, seperti tekanan, keletihan, kekurangan zat makanan dan cairan tubuh, dan kurang tidur, juga dapat membuat wanita hamil mengalami sakit kepala lebih kerap.

Untuk mengatasi keluhan ini, wanita hamil boleh berusaha untuk berehat lebih banyak, makan dan minum secukupnya, mengurangkan tekanan, dan bersenam secara teratur.

8. Kaki bengkak

Kaki yang bengkak semasa kehamilan umumnya disebabkan oleh penumpukan cecair yang disebut edema. Kemunculan edema lebih kerap berlaku pada ibu-ibu yang mengandung kembar dan mempunyai cecair amniotik yang berlebihan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, edema juga dapat menunjukkan bahawa seorang wanita hamil mempunyai preeklamsia.

Untuk mengatasinya, elakkan kaki anda ketika duduk dan memakai stoking yang ketat, terutama di pergelangan kaki. Juga, cubalah berdiri, berjalan, dan meregangkan kaki anda dengan kerap setelah duduk dalam jangka masa yang lama.

Sebagai tambahan kepada aduan di atas, insomnia juga merupakan salah satu keluhan yang sering berlaku pada wanita hamil. Kesukaran tidur pada wanita hamil boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari mual, pedih ulu hati, sakit belakang, kencing kerap, hingga insomnia..

Pelbagai aduan semasa kehamilan secara amnya tidak berbahaya dan dapat mereda dengan sendirinya setelah wanita hamil melahirkan. Namun, jika aduan terasa agak berat dan mengganggu aktiviti harian, anda harus berjumpa doktor, ya.

Ini penting agar doktor dapat memastikan bahawa keadaan wanita hamil dan janin sihat, dan memberikan rawatan yang sesuai untuk mengatasi aduan semasa kehamilan.