Kehidupan yang sihat

Fakta mengenai Tusuk Gigi dan Cara Pembersihan Gigi yang Betul

Tusuk gigi sangat popular sebagai alat untuk membersihkan kawasan di antara gigi serpihan makanan. Tetapi di sebalik faedah ini, penggunaan tusuk gigi juga mempunyai risiko kesihatan gigi dan gusi. kamu tahu. Mari lihat penjelasan lengkap mengenai faedah dan risiko tusuk gigi.

Selebihnya makanan yang ada di antara gigi mesti dikeluarkan sebelum mengeras dan akhirnya menjadi plak gigi. Cara membuang sisa makanan ini tidak semestinya hanya menggosok gigi, anda juga boleh menggunakan tusuk gigi, dengan cara yang betul.

Manfaat tusuk gigi dan risiko yang timbul dengannya

Tusuk gigi biasanya diperbuat daripada kayu atau plastik dan mempunyai 1 atau 2 hujung tajam untuk dimasukkan di antara gigi. Tusuk gigi dapat membantu membuang sisa makanan di antara gigi anda selepas makan. Selain itu, tusuk gigi juga dianggap dapat mencegah penumpukan bakteria.

Tetapi di sebalik faedahnya, penggunaan tusuk gigi yang terlalu kerap memberi kesan buruk kepada kesihatan gigi dan gusi anda. Risiko menggunakan tusuk gigi termasuk:

Pencetus kkerosakan gusi

Menggunakan tusuk gigi terlalu kerap boleh meningkatkan risiko kerosakan gusi dan gusi berdarah. Untuk mengelakkan kecederaan pada gusi, tusuk gigi harus digunakan dengan sangat berhati-hati dan dengan gerakan yang lembut.

Regangkan ruang antara gigi

Gunakan tusuk gigi dengan cara yang betul, pada sudut yang betul. Pencungkil gigi harus digerakkan dari dalam ke luar secara perlahan pada sudut 45 darjah. Selalunya pencungkil gigi digunakan tegak lurus dengan gigi. Ini dapat meregangkan ruang antara gigi.

Cara Membersihkan Gigi yang Betul

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membersihkan gigi dengan betul:

1. Gosok gigi dengan kerap

Menyikat gigi adalah rutin yang perlu dilakukan setiap hari untuk menjaga kebersihan dan kesihatan gigi. Setiap orang disarankan untuk menggosok gigi 2 kali sehari dalam masa 2 minit supaya faedahnya dapat dimaksimumkan.

2. Gunakan tusuk gigi atau benang gigi

Menggunakan tusuk gigi selepas makan dianggap mencukupi untuk membuang sisa makanan yang tersekat di antara gigi. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan pergigian berpendapat bahawa penggunaan benang gigi dianggap lebih baik daripada tusuk gigi.

Ini kerana penggunaan benang gigi lebih berkesan dan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan kerosakan pada gusi daripada alat pembersih gigi dan mulut yang lain.

3. Gunakan ubat kumur

Ramai orang berpendapat bahawa penggunaan ubat kumur hanya dapat menyegarkan nafas. Sebenarnya, penggunaan ubat kumur dengan bahan aktif antiseptik di dalamnya dapat berguna dalam memerangi bakteria yang menyebabkan bau mulut dan rongga.

Menggunakan tusuk gigi sebenarnya tidak mustahil untuk membuang sisa makanan yang melekat padanya selagi anda menggunakannya dengan betul dan selamat. Juga ingat bahawa anda perlu menggosok gigi secara berkala untuk menjaga kesihatan gigi dan gusi. Di samping itu, jangan lupa untuk memeriksa gigi anda secara berkala kepada doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Copyright pitorriroma.com 2022