Keluarga

Ibu, Inilah Cara Mengatasi Keputihan pada Bayi

Semasa menukar lampin bayi, tiba-tiba melihat terdapat bintik-bintik putih? Ini tentu akan membuat anda risau. Tetapi, jpanik berfikir angan-angan iya, Roti! Ayuh, ketahui mengenai punca dan cara mengatasi keputihan pada bayi.

Keputihan pada bayi perempuan adalah perkara biasa. Pelepasan ini disebabkan oleh tahap hormon ibu yang tinggi semasa mengandung. Hormon kehamilan dari ibu dapat menyeberangi plasenta dan memasuki badan bayi, sehingga mencetuskan keputihan atau biasa disebut keputihan.

Keputihan dari faraj bayi boleh menjadi jelas seperti putih telur atau terdapat sedikit darah. Kadang-kadang keputihan normal ini juga disertai dengan pembengkakan faraj pada bayi.

Cara Mengatasi Keputihan pada Bayi

Pada dasarnya, keputihan pada bayi biasanya akan hilang dengan sendirinya setelah berumur 10 hari dan tidak memerlukan rawatan khas. Sekiranya anda melihat keputihan pada vagina si kecil, anda hanya perlu mengelapnya menggunakan tisu basah yang bebas dari minyak wangi dan alkohol. Pastikan anda mengelapnya dari bahagian depan faraj ke dubur.

Di samping itu, Ibu perlu menjaga kebersihan kawasan kelamin Little One. Untuk menjaga kebersihan vagina bayi, ada beberapa cara yang boleh dilakukan, iaitu:

  • Sekiranya bayi membuang air besar sebelum mandi, bersihkan kotoran terlebih dahulu. Sekiranya najis masuk ke bibir vagina, bersihkan kawasan itu dengan lembut, menggunakan kain kapas, kain lembut yang dibasahi dengan air, atau tisu basah yang bebas minyak wangi dan alkohol.
  • Lap lembut kapas, kain lembut, atau tisu basah dari faraj ke dubur, di sepanjang lipatan organ vital bayi. Jangan lupa membersihkan semua bahagian bibir faraj, okey?
  • Bilas vagina bayi dengan air suam perlahan-lahan, di sepanjang lipatan organ-organ penting. Ini berguna untuk mencegah kemasukan bakteria penyebab jangkitan ke dalam vagina.
  • Setelah vagina bayi dibersihkan, tepuk keringkan dengan tuala atau kain bersih.

Ibu tidak boleh menggunakan sabun atau produk pembersih antibakteria sama sekali untuk membersihkan vagina bayi, kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada vagina. Di samping itu, anda perlu berhati-hati ketika membersihkan vagina, agar tidak menyebabkan kecederaan.

Keputihan pada bayi adalah perkara biasa dan tidak ada yang perlu dibimbangkan. Namun, ibu harus segera berjumpa dengan doktor anak jika keputihan yang dialaminya berlangsung lebih dari dua minggu, disertai oleh demam atau bau busuk dari faraj, kerana ini dapat menunjukkan adanya jangkitan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found