Kehidupan yang sihat

Bebas dari Penyakit Berkat Berfikir Positif

Mindset boleh mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Orang yang berfikiran positif cenderung lebih sihat, kerana mereka dapat mengatasi tekanan yang mereka alami. Mereka juga lebih senang berjalani gaya hidup sihat,supaya mereka tidak mudah diserang penyakit.

Pelbagai masalah manusia, mulai dari gangguan tidur, kemurungan, tekanan, kegelisahan, penuaan dini, hingga kenaikan berat badan sering dapat diatasi dengan pemikiran positif. Singkirkan semua pemikiran negatif yang ada dan mulailah berfikir positif untuk kesihatan yang lebih baik.

Memerangi Penyakit dengan Optimisme

Satu kajian menunjukkan bahawa pesakit yang berfikiran positif terbukti pulih lebih cepat dari penyakit mereka, berbanding dengan pesakit yang menyerah pada keadaan ini.

Kerana, pesakit yang berfikiran positif cenderung lebih rajin menjalani rawatan. Mereka juga lebih bersemangat untuk menjalani proses pemulihan. Sebaliknya, pesakit dengan pemikiran negatif cenderung tidak mematuhi rancangan rawatan yang telah dirancang sehingga memerlukan waktu lebih lama untuk pulih. Yang lain lebih banyak mengundurkan diri dan kurang mempunyai kekuatan pertempuran dalam usaha mereka untuk pulih.

Kajian lain mendedahkan faedah berfikir positif. Mereka yang berfikiran positif mempunyai risiko lebih rendah terkena penyakit jantung dan radang. Terdapat juga kajian lain yang juga mendapati bahawa orang yang hidup dengan penyakit jantung koronari tetapi terus berusaha berfikir positif, dapat memiliki umur yang lebih lama.

Berfikir positif adalah kunci utama dalam menguruskan tekanan, yang pada gilirannya akan berperanan membawa banyak manfaat kesihatan. Secara umum, berikut adalah faedah kesihatan berfikir positif:

 • Tidak mudah jatuh sakit.
 • Risiko terkena penyakit jantung dan saluran darah berkurang.
 • Jangka hayat yang lebih lama.
 • Menurunkan kadar kemurungan.
 • Mampu berfikir dengan lebih kreatif, dan dapat menyelesaikan masalah dengan lebih baik.
 • Kebolehan ingatan dan tumpuan yang lebih tinggi.

Dalam sukan, atlet yang memenuhi kepala mereka dengan pemikiran positif telah ditunjukkan untuk mencapai tahap yang lebih tinggi.

Cara Mudah untuk Membiasakan diri Diri untuk Berfikir secara positif

Berfikir positif tidak bermaksud anda mengabaikan malapetaka yang anda alami, melainkan cara untuk bertindak balas dan menangani situasi dari perspektif yang lebih baik.

Cara-cara berikut boleh digunakan untuk membiasakan diri dengan pemikiran positif:

 • Bercakap dengan diri saya

  Dalam kes ini, pemikiran positif dilakukan dengan membicarakan perkara positif dari peristiwa yang anda hadapi, seperti memberi semangat kepada diri sendiri. Sekiranya pemikiran negatif mula timbul, fikirkan perkara baik tentang diri anda. Perlakukan perkara buruk yang anda alami dengan sikap optimis dan jadikan ia pelajaran berharga.

 • Ambil yang baik

  Percayalah bahawa di sebalik setiap kejadian buruk, ada sisi baik yang dapat diambil. Untuk menjadikan pemikiran positif lebih mudah, tuliskan perkara-perkara baik yang harus anda syukuri. Baca semula artikel apabila pemikiran negatif muncul kembali.

 • Berubah fikiran

  Apabila suatu peristiwa atau kegagalan menghampiri, jangan anggap kejadian itu telah merosakkan hidup anda. Ubah pemikiran anda menjadi lebih positif dengan menganggap bahawa kegagalan adalah sebahagian daripada pembelajaran. Anda boleh memperbaiki semuanya dan kembali menjalani kehidupan yang lebih baik.

 • Tentukan apa yang perlu diubah

  Agar lebih optimis dan dapat berfikir positif, kenal pasti apa yang menyebabkan timbulnya pemikiran negatif. Selepas itu, cubalah memperbaikinya dengan cara yang lebih positif. Kemudian tentukan apa yang perlu diubah, untuk mencapai kehidupan yang lebih positif dan bahagia.

 • Berkawan dengan orang positif

  Persekitaran anda juga mempengaruhi pemikiran anda. Berkawan dengan orang yang berfikiran positif agar dapat menyokong perkembangan diri. Ini dapat membantu anda mengembangkan diri, dan dapat memberi inspirasi serta motivasi dalam hidup.

 • Senyum dan ketawa

  Ini mungkin bukan perkara yang mudah, tetapi tetap ketawa dan tersenyum walaupun dalam keadaan sukar. Cari acara harian untuk ditertawakan atau tonton rancangan yang menghiburkan anda. Kaedah ini dapat mengurangkan tekanan.

 • Yoga, relaksasi, meditasi dan berdoa

  Kaedah ini bertujuan menenangkan fikiran dan tubuh anda supaya anda dapat berfikir secara positif. Selain dapat membuat Anda lebih tenang, aktiviti ini dapat melatih Anda untuk menjadi toleran dan positif, untuk maju melalui masalah masa lalu.

Berfikir positif dapat menolong orang mendapatkan kesihatan mental dan sosial. Fikiran positif dapat meningkatkan keyakinan diri yang akhirnya membentuk hubungan positif dengan orang lain. Ini juga menjadikan seseorang lebih terlindung dari serangan tekanan dan memberikan kemampuan untuk membuat keputusan yang lebih tepat.

Bukan hanya itu, pemikiran positif juga dapat menjaga keseimbangan prestasi organ dan hormon tubuh di dalamnya, sehingga dapat mempertahankan daya tahan tubuh yang optimum. Sekiranya anda sukar menghadapi masalah hidup dengan sikap positif, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi untuk membantu anda mengatasinya.