Keluarga

Sensitiviti: Keadaan yang Diwarisi Tetapi Dapat Dicegah Lebih Awal

Kes kepekaan pada kanak-kanak terus meningkat dari tahun ke tahun. Walaupun gejala yang muncul sering ringan, kepekaan tidak dapat diremehkan kerana pada satu masa gejala yang teruk mungkin muncul, bahkan membawa maut.

Sensitiviti pada kanak-kanak timbul apabila sistem kekebalan tubuh bertindak balas berlebihan terhadap bahan tertentu yang dianggap berbahaya bagi tubuh, walaupun zat ini sebenarnya tidak berbahaya. Reaksi kepekaan boleh muncul dalam bentuk hidung berair, ruam merah, kulit gatal, mata berair, sakit perut, bibir bengkak, hingga sesak nafas.

Kepentingan Mengetahui Risiko Sensitiviti Kanak-kanak Sejak Awal

Sensitiviti pada kanak-kanak secara amnya diwarisi. Maksudnya, anak itu berisiko jika salah satu atau kedua ibu bapa mengalami kepekaan. Walau bagaimanapun, ini tidak menolak kemungkinan bahawa kanak-kanak yang tidak mempunyai sejarah kepekaan dalam keluarga mereka juga mengalami keadaan ini.

Sensitiviti pada kanak-kanak perlu ditangani dengan betul kerana walaupun kadang-kadang kelihatan remeh, gejala kepekaan yang dapat muncul pada bila-bila masa boleh mengganggu keselesaan dan aktiviti anak. Di samping itu, keadaan ini juga boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang menderita kepekaan, baik terhadap makanan atau penyebab kepekaan lain, dan cenderung mempunyai berat badan dan tinggi badan yang lebih rendah daripada kanak-kanak yang tidak mengalami kepekaan.

Cara Menurunkan Risiko Sensitiviti pada Kanak-kanak

Sistem kekebalan kanak-kanak dengan ibu bapa yang mempunyai kepekaan cenderung berkembang juga mempunyai kepekaan, walaupun bahan pemicu kepekaan mungkin berbeza dengan yang dimiliki oleh orang tua.

Walaupun anak itu sudah mempunyai "bakat" nya, proses perkembangan yang membawa kepada kepekaan masih dapat dicegah. Salah satu caranya adalah dengan membekalkan anak kecil anda dengan nutrien yang dapat menyokong sistem kekebalan tubuh mereka melalui makanan yang betul.

Makanan adalah salah satu pencetus sensitif pada kanak-kanak. Makanan yang sering mencetuskan kepekaan termasuk susu lembu, kacang, telur, dan soya. Oleh itu, anda mesti memperhatikan makanan yang diberikan kepada si kecil.

Namun, jangan salah faham. Ini tidak bermaksud anda harus menjauhi makanan ini. Anda sebenarnya dinasihatkan untuk memperkenalkan makanan jenis ini sejak awal, ketika si kecil anda sudah bersedia untuk makan makanan pejal.

Sebabnya, lebih awal anda memperkenalkan pemicu kepekaan makanan kepada anak anda, semakin kecil risiko anak anda menderita kepekaan terhadap makanan ini di kemudian hari.

Memperkenalkan sensitiviti sahaja tidak mencukupi. Untuk mengurangkan risiko si kecil mengalami kepekaan, anda perlu memberinya makanan yang dapat menyokong kerja sistem imun dan menguatkan sistem imun anak.

Terdapat banyak pilihan makanan yang dapat meningkatkan daya tahan tubuh. Kuncinya, makanan ini mesti memenuhi keperluan pemakanan anak-anak. Sehingga pengambilan nutrisi lengkap, berikan juga tambahan anak anda dalam bentuk susu.

Pilih susu untuk anak-anak yang kandungan nutriennya dapat menguatkan sistem ketahanan badan dan tentunya dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sebilangan kandungan susu yang mempunyai faedah ini adalah:

1. Synbiotik

Pastikan susu yang diberikan kepada anak-anak mengandungi sinbiotik, yang merupakan gabungan probiotik dan prebiotik, yang terbukti secara klinikal dapat mengurangkan risiko kepekaan dengan menyokong sistem kekebalan tubuh di awal kehidupan.

Probiotik adalah bakteria baik dalam usus yang dapat menyokong sistem pencernaan yang sihat. Probiotik juga mempunyai kesan positif pada sistem ketahanan badan. Contohnya, memberi makanan tambahan probiotik Bifidobacterium berkembang biak (B. berkembang biak) nampaknya mengurangkan tindak balas imun yang berlebihan kerana kepekaan.

Sementara prebiotik adalah jenis karbohidrat atau serat yang dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus. Contoh prebiotik ialah FOS (fructo oligosaccharides) dan GOS (galacto oligosaccharides). Pemberian dua prebiotik ini terbukti dapat mengurangkan kejadian kepekaan pada kanak-kanak.

2. Protein whey dihidrolisiskan

Susu yang mengandungi 100% protein whey Hydrolyzed adalah sumber protein yang lengkap kerana mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, protein jenis ini juga mudah dicerna dan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan kepekaan.

Selain dapat menyokong pertumbuhan otot dan tulang kanak-kanak, kandungan asid amino dalam protein whey juga dapat menyokong pembentukan sel imun dan meningkatkan kadar antioksidan dalam badan.

3. Omega-3 dan omega-6

Pastikan juga susu yang diberikan kepada anak-anak mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6. Omega-3 mempunyai peranan penting dalam perkembangan otak anak-anak dan dapat menyokong kemampuan berfikir anak-anak. Oleh itu, kanak-kanak yang keperluan omega-3 dipenuhi cenderung lebih pintar dan mempunyai daya ingatan yang lebih baik.

Sementara itu, kandungan asid lemak omega-6 dalam susu berguna sebagai sumber tenaga jangka panjang untuk anak-anak. Di samping itu, asid lemak ini juga mempunyai peranan penting dalam sistem ketahanan badan.

4. Vitamin C dan Vitamin E

Anda juga harus memilih susu yang mengandungi vitamin C dan vitamin E. Sebabnya, kedua-dua vitamin ini dapat mengurangkan reaksi imun yang berlebihan dan melegakan gejala yang mungkin timbul kerana kepekaan.

Bukan hanya itu, sifat antioksidan kedua vitamin ini juga dapat melindungi tubuh anak-anak dari radikal bebas dan menyokong fungsi imun. Dengan cara itu, kanak-kanak cenderung tidak jatuh sakit, jadi pertumbuhan dan perkembangan mereka juga akan disokong dengan baik.

5. Vitamin dan mineral penting

Bukan hanya vitamin C dan vitamin E, anda juga disarankan untuk memberi susu anak anda yang kaya dengan vitamin dan mineral penting lain, seperti vitamin A, B1, B2, B3, B6, B9 atau folat, B12, D, dan K .

Vitamin ini juga nutrien penting untuk membantu pertumbuhan yang optimum dan menyokong perkembangan anak dari pelbagai aspek. Begitu juga dengan pelbagai mineral penting lain seperti kalsium, yodium, zat besi, zink, fosforus, magnesium, tembaga, dan mangan.

Sensitiviti pada kanak-kanak adalah masalah yang agak biasa, terutama pada anak-anak yang ibu bapa mempunyai sejarah kepekaan. Namun, ini dapat dicegah dengan memperkuat sistem kekebalannya dengan menyediakan nutrisi lengkap, serta memperkenalkan makanan yang memicu kepekaan lebih awal.

Walaupun begitu, ini perlu dilakukan dengan teliti dan lebih baik di bawah pengawasan doktor. Sekiranya anak anda mengalami reaksi kepekaan terhadap sejenis makanan atau bahan lain, terutamanya jika gejalanya agak teruk, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan.