Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan dan Cara Memproses Daging Kambing untuk Kesihatan

Daging kambing yang sering diproses menjadi sate atau sup tidak hanya enak, tetapi juga sihat kerana kandungan khasiatnya yang banyak. Kelebihan daging kambing dapat diperoleh asalkan dimasak dengan cara yang betul. Ayuh, ketahui kebaikan daging kambing dan cara memprosesnya dengan betul.

Dalam 100 gram daging kambing, terdapat sekurang-kurangnya 150 kalori, 27 gram protein, dan 15 gram lemak. Tidak hanya itu, daging kambing juga mengandung kalium, vitamin B12, zat besi, magnesium, selenium, dan omega-3.

Serangkaian kebaikan daging kambing

Oleh kerana terdapat banyak nutrien yang terkandung di dalamnya, daging kambing pasti mempunyai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah memakan daging kambing:

Mengekalkan jisim otot

Daging kambing adalah sumber protein atau asid amino yang baik. Nutrien ini diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan jisim otot, meningkatkan stamina dan kekuatan otot, dan memperbaiki tisu badan yang rosak.

Setiap orang dewasa perlu mendapat pengambilan protein yang mencukupi iaitu 50-70 gram sehari. Sekiranya pengambilan protein tidak mencukupi, maka tubuh dapat mengalami kekurangan protein.

Ini dapat mempercepat kehilangan jisim otot seiring bertambahnya usia. Sekiranya tidak diperiksa, ini akan meningkatkan risiko sarkopenia, iaitu penipisan jisim otot.

Mencegah anemia

Dalam 100 gram daging kambing, terdapat kira-kira 3,5-4 miligram zat besi yang berguna untuk mencegah anemia. Anemia adalah keadaan di mana sel darah merah atau hemoglobin berkurang kerana kekurangan zat besi. Keadaan ini boleh menyebabkan organ dan tisu badan kekurangan oksigen, sehingga fungsinya terganggu.

Menguruskan tekanan darah

Dalam 100 gram daging kambing, mengandungi sekitar 400 mg kalium. Pengambilan kalium yang perlu dimakan setiap hari adalah sebanyak 4500-4700 gram. Kalium sangat diperlukan oleh tubuh untuk mengatur degupan jantung dan menjaga tekanan darah tetap stabil.

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk terus mengambil pengambilan kalium anda dari sumber kalium lain selain kambing. Ini kerana kambing mengandung lemak tepu dan kolesterol yang tinggi, jadi pengambilannya perlu dibatasi.

Cara Sihat Memproses Daging Kambing

Walaupun mengandungi khasiat yang baik untuk tubuh, daging kambing adalah sumber lemak tepu. Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, daging kambing sebenarnya dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam badan.

Dalam 100 gram daging kambing yang dimasak, terdapat sekurang-kurangnya 75 mg kolesterol. Walau bagaimanapun, jumlah ini lebih rendah jika dibandingkan dengan kadar kolesterol pada daging sirloin yang mengandung 90 mg kolesterol atau dada ayam tanpa kulit yang mengandung 85 mg kolesterol.

Agar tidak membahayakan kesihatan, pengambilan daging kambing atau daging merah lain dianjurkan sebanyak 1-2 hidangan setiap minggu. Daging yang dipilih juga mesti segar dan bersih.

Di samping itu, cara memprosesnya tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda disarankan untuk tidak menggoreng daging kambing kerana proses memasak dengan menggoreng dapat meningkatkan kandungan lemak daging kambing yang akan dimakan. Kaedah ini juga akan memburukkan lagi keadaan jika anda mempunyai asid urik dan kolesterol tinggi.

Anda boleh memproses daging kambing menjadi sate, kambing panggang, kambing panggang, atau sup. Jangan lupa membuang lemak dalam daging sebelum memprosesnya menjadi makanan yang enak.

Dengan mengetahui kelebihan daging kambing dan cara memprosesnya, kini anda boleh memasukkan daging ini ke dalam menu harian anda. Walau bagaimanapun, ingat untuk tidak meminumnya secara berlebihan. Selain itu, tambahkan juga buah dan sayur ketika memakan daging kambing, untuk memenuhi pengambilan serat yang akan memudahkan pencernaan dan mengurangkan penyerapan kolesterol.