Keluarga

5 Makanan Mentah Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Terdapat beberapa jenis makanan mentah yang perlu dihindari oleh wanita hamil, mulai dari telur, daging, hingga sayur-sayuran. Walaupun rasanya enak dan berkhasiat, makanan yang dimakan mentah atau kurang dimasak berpotensi membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

Semasa mengandung, semua nutrien dan zat yang dimakan oleh ibu akan diedarkan terus kepada bayi yang sedang tumbuh di rahim. Walaupun tidak berbahaya bagi wanita hamil, beberapa jenis makanan mungkin berbahaya bagi janin.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk memperhatikan setiap makanan yang mereka makan, termasuk menghindari makanan mentah. Sebabnya, makanan mentah atau makanan yang tidak dimasak dengan sempurna berisiko mengandungi bakteria atau bahan yang berbahaya bagi kehamilan.

Pelbagai Makanan Mentah Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Berikut adalah beberapa jenis makanan mentah yang perlu dielakkan oleh ibu hamil:

1. Telur

Sekiranya anda ingin makan telur atau makanan yang diperbuat daripada telur, ada baiknya ibu hamil memastikannya dimasak sepenuhnya sehingga putih dan kuning pekat. Ini kerana telur mentah atau matang diketahui mengandungi bakteria yang boleh mencetuskan loya, muntah, cirit-birit, demam, dan kekejangan perut.

Makanan yang biasanya mengandungi telur mentah atau matang termasuk telur orak, telur rebus, mayonis, dan salad dressing.

2. Daging

Makanan mentah seterusnya yang perlu dielakkan oleh ibu hamil adalah daging. Makan daging yang tidak dimasak boleh meningkatkan risiko jangkitan bakteria dan parasit, termasuk: Toksoplasma, E coli, Listeria, dan Salmonella, yang boleh menyebabkan keguguran, kecacatan intelektual, kebutaan, dan epilepsi.

Untuk membezakan daging yang dimasak dengan sempurna dari daging yang tidak dimasak, wanita hamil boleh melihatnya dari segi warna. Biasanya, daging yang dimasak sepenuhnya tidak mempunyai daging berwarna merah jambu dan darahnya hilang sepenuhnya.

3. Ikan

Makanan berasaskan ikan mentah atau kurang dimasak, termasuk sushi, berisiko tercemar bakteria Listeria. Sekiranya dimakan semasa kehamilan, jangkitan bakteria ini boleh menyebabkan keguguran, masalah kesihatan setelah bayi dilahirkan, dan bahkan janin mati di rahim.

Jadi, wanita hamil harus lebih berhati-hati dalam memilih, memproses, dan memakan ikan atau makanan yang terbuat dari ikan, bukan?

4. Kerang, udang galah dan udang

Makanan yang dibuat dari kerang, udang karang, atau udang juga perlu dimasak dengan sempurna. Sebabnya, makanan ini berpotensi terkontaminasi bakteria, virus, dan juga racun.

Sekiranya dimakan mentah atau tidak dimasak sepenuhnya, dikhuatiri akan menyebabkan keracunan makanan dan boleh mengganggu kehamilan.

5. Pucuk

Tumbuh, seperti kacang hijau, termasuk dalam makanan mentah yang perlu dielakkan oleh ibu hamil. Ini kerana sayur-sayuran yang ditanam mentah berpotensi terkena bakteria yang dapat meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang, terutama jika sayur-sayuran itu rusak.

Bakteria dapat mendarat di sayuran setiap saat, baik semasa proses produksi, penuaian, penyimpanan, pengiriman, atau ketika dijual. Sekiranya wanita hamil masih mahu memakan sayur-sayuran yang telah tumbuh, pastikan untuk mencucinya dengan bersih dan memasaknya sehingga dimasak sepenuhnya.

Sebagai tambahan kepada beberapa makanan mentah di atas, wanita hamil juga tidak digalakkan untuk mengambil susu tanpa susu (susu mentah) atau makanan yang diketahui mengandungi susu seperti keju, ais krim, dan susu kambing. Sebaliknya, ibu hamil boleh minum susu UHT yang lebih tahan lama.

Agar wanita hamil dan janin mereka tetap sihat dan mengelakkan keracunan makanan, wanita hamil perlu memastikan bahawa semua makanan dan minuman yang dimakan bersih, selamat, dan dimasak. Sekiranya perlu, wanita hamil boleh berjumpa doktor mengenai makanan apa yang harus dimakan untuk memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil dan janinnya.