Kehidupan yang sihat

Adakah benar perjodohan serupa?

Terdapat anggapan yang beredar di masyarakat yang menyatakan sekiranya mereka yang dipadankan biasanya mempunyai wajah serupa. Selain wajah yang serupa, pasangan juga dikatakan sesuai jika mempunyai persamaan dalam hubungan merekakeperibadian danhobi atau minat. Apakahia terbukti secara saintifik?

Berdasarkan beberapa kajian, memang banyak pasangan yang mempunyai persamaan fizikal. Namun, ini tidak dapat digunakan sebagai penanda aras dalam mencari pasangan. Jangan hanya berusaha mencari seseorang yang kelihatan seperti anda, untuk bekerjasama.

Penjelasan Ilmiah mengenai Perjodohan Mungkin Tampak Mirip

Menurut satu kajian, salah satu faktor yang membuat pasangan kelihatan serupa adalah keperibadian mereka juga cenderung serupa. Ini diperkuat dalam kajian melalui analisis foto pasangan yang baru berkahwin dengan membandingkan foto pasangan yang telah berkahwin lebih dari 25 tahun.

Hasil kajian menunjukkan bahawa semakin lama pasangan itu bersama, semakin mereka kelihatan seperti satu sama lain. Bukan hanya itu, kehidupan bahagia yang dilalui oleh pasangan juga dapat mempengaruhi kemiripan fizikal dengan mereka berdua.

Dari sudut psikologi, minat dan selera seseorang juga boleh berubah menyerupai minat dan cita rasa pasangannya. Contohnya, anda mungkin berminat dengan genre muzik tertentu yang disukai pasangan anda. Sebagai contoh lain, anda mungkin menjadi berkebun jika pasangan anda mempunyai hobi berkebun.

Perkara-Hperkara yang perlu anda perhatikan ketika mencari jodoh

Walaupun ada penyelidikan yang menyokong anggapan bahawa mereka yang sepadan adalah serupa, jangan berfikir bahawa pasangan anda yang sekarang secara fizikal dan psikologi berbeza bukan jodoh. Anda tidak harus selalu jatuh cinta dengan seseorang yang hanya menyerupai, Macam mana boleh jadi.

Terdapat banyak faktor yang membuat seseorang jatuh cinta dan akhirnya terikat dengan ikrar suci perkahwinan. Beberapa faktor ini adalah:

Sudah dalam hubungan yang rapat

Keakraban antara rakan lawan jenis boleh membuat mereka merasa selesa, kemudian jatuh cinta, hingga akhirnya mencapai tahap perkahwinan.

Pasangan mempunyai ciri yang disukai

Dua orang juga boleh jatuh cinta kerana mereka menyukai ciri satu sama lain, baik dari segi fizikal dan keperibadian. Ini tidak selalu menyerupai watak, kadang-kadang watak sebenarnya boleh bertentangan.

Contohnya, jika anda tidak sabar dan mudah marah, anda mungkin tertarik kepada seseorang yang sabar dan tenang.

Saling suka

Apabila orang lain tertarik atau menyukai anda, mungkin ada hubungan timbal balik yang membuat perasaan mereka terhadap mereka juga bertambah.

Satu perkara yang perlu diingat, untuk mempunyai hubungan yang sihat dan tahan lama dengan pasangan, ia memerlukan komitmen, usaha, dan komunikasi yang baik antara satu sama lain. Bukan hanya kerana kemiripan antara anda dan pasangan.

Mungkin bagus jika anda mempunyai pasangan yang mempunyai banyak persamaan dengan anda. Tetapi ingat, perbezaan dalam hubungan pasangan juga bukan perkara buruk. Perbezaan dapat membuat anda dan pasangan belajar memahami dan saling melengkapi.