Kesihatan

Mengenali Gejala Gangguan Bipolar pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Walaupun mungkin jarang didengar, tetapi gangguan bipolar pada kanak-kanak boleh berlaku. Keadaan ini penting untuk dirawat seawal mungkin, kerana boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya. Oleh itu, mari kita fahami gejala gangguan bipolar pada kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya.

Gangguan bipolar dicirikan oleh perubahan dalam mood perubahan drastik, corak tidur, dan kemahiran berfikir. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada masa dewasa. Tetapi dalam beberapa kes, bipolar juga boleh muncul pada kanak-kanak dan remaja.

Sehingga kini, penyebab sebenar terjadinya bipolar pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Faktor keturunan dan kelainan pada struktur otak kanak-kanak dianggap berperanan dalam meningkatkan risiko terkena bipolar pada kanak-kanak.

Ciri-ciri Gangguan Bipolar pada Kanak-kanak

Secara umum, kanak-kanak yang mengalami gangguan bipolar akan mengalami dua fasa psikologi dalam kehidupan seharian mereka, iaitu fasa manik (kegembiraan) dan fasa kemurungan (sedih). Ini membuatnya kadang-kadang kelihatan sangat gembira, aktif, mempunyai banyak idea, tetapi tiba-tiba menjadi sangat sedih, enggan melakukan aktiviti, dan bahkan menutup diri.

Anak bipolar yang berada dalam fasa manik boleh berkelakuan dengan cara berikut:

 • Nampaknya dia lebih bertenaga daripada biasa.
 • Berkelakuan agresif dan tidak sabar.
 • Tidak mahu tidur.
 • Bercakap dengan cepat.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Merasakan bahawa dia lebih penting daripada orang lain di sekelilingnya.

Walaupun fasa kemurungan pada kanak-kanak dengan bipolar dapat dicirikan oleh beberapa gejala atau perubahan tingkah laku, seperti:

 • Kelihatan letih, lesu, kekurangan tenaga, dan hilang minat untuk melakukan aktiviti.
 • Kesukaran menumpukan perhatian untuk belajar yang mengakibatkan penurunan prestasi di sekolah.
 • Rasa sedih, bimbang, cemas, dan lebih mudah marah.
 • Hilang selera makan.
 • Ada keinginan untuk membunuh diri.

Peralihan antara fasa manik dan depresi pada anak bipolar boleh berlaku dalam sehari, bahkan berulang-ulang. Di antara dua fasa atau yang sering disebut masa peralihan, si kecil dapat bersikap seperti biasa.

Sekiranya perubahan tingkah laku berlaku dengan cepat, sebilangan ibu bapa mungkin menganggapnya sebagai perubahan emosi. Namun, adanya fasa ketika anak anda berkelakuan normal, diikuti oleh perbezaan drastik antara fasa manik dan depresi adalah kunci bagi anda sebagai ibu bapa untuk mengenali kemungkinan gangguan bipolar pada anak anda.

Mengendalikan Gangguan Bipolar pada Kanak-kanak

Rawatan bipolar pada kanak-kanak bertujuan untuk mengurangkan gejala dan menstabilkan mood anak. Penanganan bukan sahaja dilakukan oleh psikiatri, tetapi juga ibu bapa, ahli keluarga, serta guru dan orang lain yang sering berinteraksi dengan Si Kecil.

Terdapat dua kaedah untuk merawat gangguan bipolar pada kanak-kanak yang boleh dilakukan, iaitu melalui ubat-ubatan dan psikoterapi.

Ubat diberikan untuk menstabilkan mood anak. Sebagai ibu bapa, anda harus memastikan bahawa anak anda selalu mengambil ubat mereka. Walaupun psikoterapi dilakukan untuk membantu anak memahami keadaannya, perubahan emosi yang akan dia alami, dan mengajarnya teknik komunikasi ketika mengalami episod bipolar.

Kanak-kanak dengan gangguan bipolar memerlukan rawatan jangka panjang. Ketahui gejala awal yang boleh dialami oleh kanak-kanak dengan bipolar dan pilihan rawatan yang boleh dilakukan, jika anda keliru, manfaatkan perkhidmatan perundingan psikologi kanak-kanak di hospital. Pengiktirafan awal dan rawatan yang tepat akan membantu kanak-kanak untuk terus melakukan aktiviti seperti kanak-kanak lain.