Keluarga

Idea Makan Tengahari yang Sihat dan Menarik untuk Kanak-kanak

Menyiapkan makan tengah hari anak dengan menu yang sihat, enak, dan menarik bukanlah perkara yang mudah bagi ibu bapa, terutamanya jika anak itu sukar makan atau suka memilih makanan. Agar si kecil menghabiskan makan tengah hari, ibu mesti kreatif dalam menyediakan makan tengah hari.

Menyediakan anak-anak makan tengah hari yang dilengkapi dengan makanan yang sihat dan berkhasiat dapat meningkatkan tumpuan anak-anak ketika belajar, menjaga anak-anak bertenaga ketika di sekolah, dan tentu saja memastikan anak-anak tetap sihat.

Walaupun dapat menjauhkan anak dari bahaya makanan ringan anak-anak di sekolah, namun ada kalanya Ibu kehabisan idea dalam menyediakan jenis makanan sihat yang akan dibawa oleh Si Kecil untuk makan tengah hari. sekarang, untuk membantu Ibu mencari idea menu makan tengah hari yang sihat dan menarik untuk si kecil anda, lihat perbincangan berikut, ayuh!

Nutrien Penting dalam Makan Siang Kanak-kanak

Terdapat pelbagai nutrien yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk menjalankan aktiviti dan membantu pertumbuhannya, termasuk:

1. Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk badan. Beberapa jenis makanan yang mengandungi karbohidrat termasuk nasi, roti, bijirin, mi, pasta, kentang, dan ubi jalar.

2. Protein

Bukan hanya sebagai sumber tenaga, pengambilan protein penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Untuk memenuhi keperluan protein mereka, kanak-kanak perlu makan makanan kaya protein, seperti daging, ikan, telur, tempe, tahu, dan kacang-kacangan. Protein juga dapat diperoleh melalui susu dan produknya, seperti keju dan yogurt.

3. Kalsium

Kalsium memainkan peranan penting dalam menguatkan dan mengekalkan tulang dan gigi yang sihat pada anak-anak. Untuk mendapatkan faedah kalsium, kanak-kanak perlu makan makanan yang mengandungi kalsium, seperti susu dan produknya, ikan bilis, telur, brokoli, bayam, dan tauhu dan tempe.

4. Lemak

Lemak dalam makanan berguna sebagai sumber tenaga untuk tubuh dan membantu penyerapan pelbagai vitamin. Agar si kecil mendapat cukup lemak, anda boleh memberinya susu, daging, ikan, telur, alpukat, dan kacang-kacangan.

5. Besi

Zat besi berperanan penting dalam pembentukan sel darah merah yang membawa oksigen ke semua sel dan tisu badan anak. Dengan pengambilan zat besi yang mencukupi, kanak-kanak dapat mengelakkan anemia.

Beberapa jenis makanan yang mengandungi banyak zat besi termasuk daging, ikan, makanan laut, biji, gandum, dan kacang-kacangan.

6. Asid folik

Asid folik sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dan kesihatan sistem saraf dan otak. Makanan yang mengandungi asid folik termasuk bijirin gandum, kacang, buncis, asparagus, bayam, telur, dan kacang ginjal.

7. Vitamin A

Vitamin yang satu ini mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan mata dan kulit dan meningkatkan sistem imun anak. Makanan yang mengandungi kadar vitamin A yang tinggi termasuk wortel, ubi jalar, labu, aprikot, bayam, brokoli, kubis, minyak ikan, dan telur.

8. Vitamin C

Sama seperti kalsium, vitamin C juga berguna untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi. Vitamin C juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat menjaga sistem imun anak.

Terdapat beberapa jenis makanan yang kaya dengan vitamin C, termasuk jeruk, strawberi, tomato, kentang, tembikai, kubis, brokoli, bayam, mangga, dan pepaya.

Makan Tengah Hari Kanak-kanak Lengkap dengan Pemakanan Lengkap

Untuk menyediakan makan tengah hari anak dengan pemakanan lengkap, ikuti panduan berikut:

1. Hidangkan makan tengah hari dengan pelbagai sumber karbohidrat

Ibu boleh memasukkan roti gandum, kentang, ubi jalar, atau beras perang dalam makan siang anak untuk memenuhi keperluan karbohidrat mereka. Oleh itu, kanak-kanak dapat terus bertenaga semasa melakukan aktiviti di sekolah.

2. Masukkan sayur-sayuran ke dalam makanan

Selalu lengkapkan makan tengah hari anak anda dengan sayur-sayuran. Sayuran mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan. Sekiranya anak kecil anda tidak begitu menyukai sayur-sayuran, anda boleh memasukkan sayur ke dalam makanan kegemarannya.

3. Masukkan dengan makanan berprotein tinggi

Ibu juga disarankan untuk memasukkan makanan berprotein tinggi dalam makan siang anak mereka. Jenis makanan yang mengandungi protein termasuk telur goreng, ikan, atau daging.

4. Sediakan buah atau jus segar

Beri sekurang-kurangnya 1 buah dalam menu makan tengah hari anak setiap hari. Buah mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan anak-anak. Sekiranya anak kecil anda tidak menyukai buah, anda boleh memproses buah menjadi jus segar tanpa gula.

5. Lengkap dengan susu atau produk tenusu

Kandungan kalsium dalam susu atau produk yang diproses, seperti yogurt dan keju, penting untuk perkembangan anak.

Ibu boleh menyediakan susu kotak, menambah keju, atau memberi makanan ringan kepada anak anda dalam bentuk yogurt dalam makan tengah hari. Sekiranya anak anda alah pada susu lembu, anda boleh memberinya susu kacang.

Kemas Bekalan Makan Tengah Hari Kanak-kanak dengan Menarik

Agar anak anda berminat dengan makan tengah hari yang anda sediakan dan makan dengan bersungguh-sungguh, anda boleh mencuba mengemas makan tengah hari dengan cara yang menarik.

Berikut adalah beberapa contoh menu makan tengah hari yang boleh anda buat untuk si kecil anda:

Sandwic dengan bentuk yang unik

Agar tidak membosankan, Ibu dapat membuat sandwic dengan pelbagai bentuk, seperti bulatan, kotak, segitiga, atau bahkan bentuk binatang menggunakan acuan makanan. Anda juga boleh melengkapkan sandwic dengan selai roti kegemaran si kecil.

Sosej gurita goreng

Bentuk sosej menjadi sotong sebelum digoreng. Caranya adalah dengan membelah satu hujung sosej menjadi empat hingga ke tengah sosej. Goreng sosej hingga gebu dan hidangkan bersama nasi atau roti gandum.

Nasi panda

Bentuk nasi menjadi kepalan kecil atau bola. Setelah itu, beri hiasan dalam bentuk mata, alis, mulut, dan tangan menggunakan potongan rumput laut sehingga menyerupai bentuk panda.

Agar si kecil anda berminat memakan makan tengah hari yang dibawanya, Ibu perlu memastikan makan tengah hari itu sesuai dengan seleranya. Anda juga boleh menjemput anak anda untuk memilih makanan dan bahan-bahan yang akan menjadi makan tengah hari.

Sekiranya anak kecil anda masih sukar makan dan sering tidak selesai makan tengah hari, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk memeriksa keadaan kesihatan si kecil anda serta mengetahui jenis makanan apa yang perlu diberikan supaya dia tidak ' kekurangan nutrien.