Keluarga

Panduan Merawat Organ intim Bayi lelaki dan Perempuan

Kkulit di sekitar organ intim bayi sangat lembut dan peka, jadi iturterdedah kepada kerengsaan. IaNS Sebab itu pembersihan dan penjagaan organ intim bayi tidak boleh diabaikan.

Kunci untuk menjaga organ intim bayi adalah membersihkannya secepat mungkin setiap kali dia membuang air kecil atau buang air besar. Tujuannya adalah agar air kencing dan najis tidak merengsakan kulit dan menyebabkan ruam atau jangkitan lampin.

Secara amnya, membersihkan dan merawat organ intim bayi dapat dilakukan dengan cara berikut:

  • Gunakan hanya air atau air dan sabun bayi khas yang mengandungi pelembap. Pastikan sabun bayi tidak mengandungi wangian dan alkohol. Perkara yang sama berlaku untuk menggunakan tisu basah.
  • Setelah membersihkannya, jangan lupa mengeringkan organ seks bayi dengan tuala atau kain lembut yang bersih.
  • Sapukan krim untuk mengelakkan ruam lampin.
  • Kadang-kadang tidak memakai lampin pada bayi pada waktu siang ketika dia berada di rumah.

Walau bagaimanapun, kerana organ seks kedua-dua jantina tidak sama, terdapat perbezaan antara cara membersihkan dan merawat organ seks bayi lelaki dan bayi perempuan.

Jururawat Organ Sayaintim Bbayi Lbateri-Lbateri

Cara membersihkan dan merawat organ kelamin bayi lelaki yang telah disunat adalah berbeza dengan bayi lelaki yang tidak disunat. Inilah penjelasannya:

Zakar bayi yang tidak disunat

Semasa mandi atau menukar lampin, lap perlahan zakar dan skrotum bayi untuk menghilangkan kotoran yang longgar. Gunakan kain bersih atau kapas yang telah dibasahi hanya dengan air, atau dengan air yang dicampurkan dengan sabun bayi.

Kulit khatan zakar bayi yang tidak disunat secara semula jadi melekat pada kepala zakar, dan hanya akan terpisah ketika bayi berusia 2-3 tahun. Anda tidak perlu menarik kulup ketika mengelap atau membersihkan zakar, agar zakar tidak cedera dengan merobek kulup.

Zakar bayi yang disunat

Sekiranya bayi telah disunat sejak lahir, ini bermaksud bahawa kulup telah dikeluarkan dan dibersihkan. Sekiranya zakar bayi anda berwarna merah, bengkak, dan mempunyai sedikit kekuningan selepas berkhatan, tidak perlu risau. Ini adalah keadaan biasa dan merupakan tanda proses penyembuhan luka.

Untuk membersihkannya, basuh zakar dengan air perlahan-lahan, terutama beberapa hari selepas berkhatan. Anda tidak perlu terburu-buru memakai lampin setelah membersihkan zakarnya. Biarkan kawasan genital mendapat udara untuk mempercepat proses penyembuhan.

Anda juga boleh memohon Jeli petroleum pada zakarnya untuk mengelakkan geseran semasa memakai lampin. Setelah luka sunat sembuh, anda boleh mula membersihkan zakar anak kecil anda dengan air yang telah dicampurkan dengan sabun bayi. Apabila anda ingin memakai lampin, arahkan kemaluannya ke bawah untuk melindunginya dari geseran.

Jururawat Organ Sayaintim Bbayi Pgadis

Setiap kali anda menukar lampin atau memandikan bayi perempuan, bersihkan alat kelaminnya dari depan ke belakang (dari faraj ke dubur). Ini untuk mengelakkan bakteria atau kotoran dari dubur masuk ke dalam vagina.

Pada asasnya, vagina bayi mempunyai keupayaan untuk membersihkan diri. Walau bagaimanapun, jika terdapat kotoran atau kotoran yang memasuki bibir vagina bayi, anda boleh membersihkannya dengan cara berikut:

  • Basuh tangan anda sebelum mula membersihkan organ seksnya.
  • Buka bibir faraj bayi dengan teliti.
  • Bersihkan dengan lembut dengan mengelap kain lembut bersih yang telah dibasahi dengan air di sepanjang lipatan organ intim bayi, dari depan ke belakang.
  • Bersihkan setiap bahagian bibir faraj sehingga bersih sepenuhnya dan tidak ada kotoran yang tersisa.

Sejak lahir hingga beberapa minggu pertama, kawasan vagina bayi anda mungkin kelihatan bengkak, merah, dan kadang-kadang keputihan berwarna putih, jernih, atau sedikit berdarah.

Jangan risau, kerana ini adalah normal kerana pengaruh hormon ibu ketika bayi masih dalam kandungan. Keadaan ini biasanya hilang sendiri dalam beberapa minggu.

Penting juga untuk diingat bahawa dalam menjaga organ intim bayi, ibu bapa mesti memeriksa keadaan lampin bayi secara rutin dan menggantinya setiap kali ia basah atau kotor dengan najis. Ini untuk memastikan kulit bayi kering, bersih, sihat, dan bebas dari ruam lampin. Elakkan menaburkan serbuk bayi atau campuran herba pada organ intim si kecil.

Sekiranya anda masih keliru untuk merawat organ intim bayi, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau jururawat.