Keluarga

Ketahui faedah dan risiko penggunaan pacifier bayi

Tenang sering digunakan untuk menenangkan bayi ketika dia rewel. Walau bagaimanapun, penggunaan alat pacu bayi masih menjadi perbahasan hari ini. Ada pihak yang berpendapat bahawa menenangkan bayi dapat memberikan manfaat, tetapi ada juga yang menganggapnya sebagai risiko.

Selain memeluk dan memeluknya, salah satu cara yang sering dilakukan oleh ibu bapa untuk menenangkan bayi yang rewel adalah dengan memberi bayi pacifier atau pacifier.

Satu kajian menyatakan bahawa bayi pada amnya memerlukan sesuatu untuk dimasukkan ke dalam mulutnya, walaupun mereka tidak lapar. Itulah sebabnya alat pacu bayi menjadi pilihan ramai ibu bapa.

Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu mengetahui bahawa terdapat faedah dan risiko yang boleh berlaku di belakang menggunakan pacifier bayi.

Faedah Menggunakan Damai Bayi

Terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan menggunakan alat pacu bayi, termasuk:

Mengurangkan risiko bayi mati secara tiba-tiba

Bayi mati secara tiba-tiba atau dikenali sebagai sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS) adalah keadaan yang boleh dialami oleh bayi di bawah usia 1 tahun dan secara amnya berlaku tanpa gejala.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan pacifier dapat mengurangkan risiko keadaan ini. Walau bagaimanapun, pernyataan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Bayi yang menenangkan

Apabila bayi rewel, ibu bapa kadang-kadang sukar untuk mencari jalan untuk menenangkannya. Nah, alat pacu bayi sering menjadi pilihan yang mudah dan praktikal untuk menenangkan bayi yang rewel dan membantunya tidur lebih cepat.

Selain itu, pacifier atau dot juga boleh mengganggu bayi, terutama ketika dia akan menjalani pelbagai prosedur kesihatan, seperti imunisasi atau ujian darah.

Ketika mengalami perubahan tekanan udara, misalnya ketika menempuh jarak jauh dengan kapal terbang, ibu bapa dapat memberi bayi penenang atau dot agar dia tidak ribut.

Ibu bapa mungkin bimbang bahawa bayi akan menjadi ketagih menggunakan pacifier. Namun, perlu diingat bahawa melanggar tabiat menenangkan umumnya lebih mudah daripada melanggar tabiat menghisap jari.

Risiko Menggunakan Dot Bayi

Di sebalik faedah yang dapat diperoleh dengan menggunakan alat pacu bayi, ada juga risiko yang dapat terjadi, yaitu:

Mpencetus masalah telinga

Satu kajian menunjukkan bahawa bayi yang menggunakan dot atau dot mempunyai risiko yang lebih besar untuk terkena jangkitan telinga. Oleh itu, anda harus mengehadkan penggunaan alat pacu bayi sehingga mereka berumur 6 bulan.

Menyebabkan masalah pergigian

Masalah pergigian disebabkan oleh penggunaan pacifier bayi sebelum anak berusia 2 tahun, biasanya hilang sendiri setelah dia tidak lagi menggunakan pacifier.

Tetapi, jika penggunaan alat pacu berterusan sehingga anak berusia lebih dari 2 tahun, risiko masalah pergigian meningkat dan akan sukar dihilangkan.

Petua Menggunakan Dot Bayi

Sekiranya anda memutuskan untuk memberikan bayi yang menenangkan bayi anda, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

  • Elakkan memperkenalkan anak kecil anda kepada alat pacu ketika dia berusia di bawah 1 tahun. Sekiranya si kecil mendapat susu ibu, anda harus menunggu sehingga dia dapat menguasai cara menyusui dengan betul sebelum menggunakan alat pacu.
  • Gunakan pacifier sesuai dengan usia dan ukuran mulut si kecil untuk menjaga keselesaan.
  • Jangan gunakan alat pacu bayi dengan tali atau rantai di leher, kerana ia akan meningkatkan risiko anak kecil anda
  • Pastikan memilih alat pacu bayi yang bebas dari bisphenol-A (BPA), kerana bahan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan.
  • Pastikan pacifier bayi bersih dengan mencucinya dengan air suam dan sabun secara berkala.
  • Elakkan juga kebiasaan memberi pemanis kepada peredam, seperti sirap atau madu, kerana boleh merosakkan gigi si kecil.
  • Elakkan memberikan pacifier kepada si kecil jika sukar menambah berat badan.

Walaupun menggunakan pacifier dapat membantu anda, jangan gunakan pacifier sebagai usaha awal untuk menenangkan bayi anda. Anda harus mencuba penyelesaian lain terlebih dahulu, iaitu dengan mengubah kedudukan bayi atau menggoyangkannya.

Juga, elakkan memberi bayi anda alat pacu ketika hampir waktu makan. Untuk mengelakkan pergantungan, hentikan pemberian dot kepada si kecil sebelum dia berumur 1 tahun.

Keputusan anda untuk memberikan bayi yang menenangkan bayi anda harus dipertimbangkan dengan teliti mengenai faedah dan risiko. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penggunaan alat pacu bayi.