Keluarga

Inilah yang menentukan anak lebih seperti ayah atau ibu

Ibu-ibu yang mengandung pasti terbayang, seperti apa wajah anda? SSaya sedikit kemudian? Adakah wajahnya lebih serupa Aya atau Bkelewatan? Adakah rambutnya akan kerinting Bunda atau lurus seperti Abaik?Mari kita ketahui apa yang benar-benar menentukan wajah dan watak anak itu.

Wajah bongsu lebih mirip bapanya, tetapi perwatakannya lebih menyerupai Ibu. Walaupun yang sulung mempunyai watak lebih seperti ayahnya, tetapi wajahnya tidak sama. Macam mana boleh jadi boleh awak buat begitu? Apabila sperma memenuhi telur, terdapat gabungan gen yang kemudian akan menjadi ciri-ciri anak. Beberapa gen berfungsi bersama sehingga ada gen yang dilemahkan, diperkuat, atau bahkan tidak kelihatan sama sekali.

 

Gen dominan yang ditentukan

 Setiap anak mewarisi 50% DNA dari setiap ibu bapa, tetapi gen tertentu dari ibu atau bapa adalah dominan. Inilah sebabnya kulit bongsu boleh menjadi gelap seperti Ibu tetapi mempunyai watak wajah yang lebih menyerupai ayahnya. Walaupun wajah Tua boleh menyerupai Ibu tetapi warna kulitnya lebih menyerupai ayahnya. Namun, jika wajah saudara dan saudari kelihatan serupa, itu bermaksud bahawa mereka telah mewarisi gabungan gen yang sama.

Anak kecil anda bahkan boleh mewarisi ekspresi dan postur tertentu, seperti kening ibu yang mengerutkan kening ketika dia berfikir. Di samping itu, jika si ayah mengalami keguguran rambut atau kebotakan, anak juga mungkin mengalaminya pada usia tertentu.

Bentuk wajah dengan ciri-ciri tertentu seperti kening tinggi, lesung pipit, hidung tajam atau rengat dapat diturunkan dalam keluarga. Begitu juga dengan bentuk tangan, jari, bentuk rambut. Malah bentuk dan kedudukan gigi antara satu sama lain juga boleh sama. Selalunya kita dapat melihat bentuk wajah yang serupa dalam keluarga besar.

 Ketinggian Juga Dipengaruhi Oleh Gen

Bukan hanya bentuk wajah dan ciri-ciri tertentu, ternyata genetik juga dapat mempengaruhi ketinggian anak kelak. Untuk meramalkan ketinggian anak, iaitu melalui data ketinggian kedua ibu bapa. Anda boleh menghitungnya dengan formula ini:

Anak lelaki = ((tinggi ibu + ayah) dibahagi dengan 2) + 5cm

Anak perempuan = ((Tinggi ibu + ayah) dibahagi dengan 2) - 5cm

Namun, selain daripada faktor genetik, terdapat pelbagai perkara lain seperti kesihatan dan pemakanan yang boleh menjadikan anak kecil anda lebih pendek atau lebih tinggi daripada ibu bapa mereka.

Walaupun secara genetik berpotensi tinggi, tetapi seorang anak dapat memiliki tinggi badan menengah, jika kurang bersenam atau kurang pengambilan nutrisi yang sihat.

Selain itu, ketinggian anak juga dapat dipengaruhi oleh pemakanan yang dimakan oleh ibu dan keadaan kesihatan ibu semasa mengandung, misalnya jika ibu menghidap diabetes kehamilan. Terdapat juga kajian yang mendapati bahawa anak-anak orang tua yang tidak kelihatan seperti satu sama lain cenderung tumbuh lebih tinggi dan lebih cerdas dari segi mental.

Walau bagaimanapun, penampilan fizikal setiap kanak-kanak masih boleh terus berubah, kerana struktur tulang baru terbentuk sepenuhnya pada usia 20-an. Bentuk wajah dan badan seseorang ditentukan oleh bentuk tulang, otot, dan simpanan lemak badannya. Jadi walaupun ketika kecil dia kelihatan seperti ibunya, ketika dia semakin tua dia dapat menjadi lebih seperti ayahnya.

Seperti mana pun Anak Kecil, Ibu dan Bapa diharapkan selalu bersedia untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka yang optimum.