Kehidupan yang sihat

Ketahui ini sebelum anda melakukan sulaman nipis

Sulaman nipis atau suramadalah operasi mudah untuk membuat lesung pipit. Memiliki lesung pipit dianggap dapat mencantikkan penampilan, bahkan ada yang menganggapnya dapat meningkatkan keberuntungan. Sekiranya anda berhasrat melakukan sulaman lesung pipit, baca dahulu artikel ini.

Melalui sulaman lesung pipit, kini lesung pipit tidak mustahil bagi orang yang tidak dilahirkan dengan lesung pipit tetapi ingin memilikinya. Oleh itu, jenis sulaman ini sangat diminati dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mempertimbangkan untuk melakukan sulaman lesung pipit, ada beberapa perkara penting yang perlu anda ketahui terlebih dahulu, bermula dari penyediaan, prosedur, dan risiko sulaman lesung pipit.

Persediaan Sebelum Menyulam Dimple

Terdapat serangkaian proses yang mesti diikuti sebelum memulakan sulaman lesung pipit. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah berjumpa dengan pakar bedah plastik wajah untuk membincangkan risiko dan faedah sulaman lesung pipit.

Pada pertemuan ini, doktor juga akan menentukan sama ada anda berada dalam keadaan baik untuk melakukan proses sulaman. Doktor kemudian akan menentukan penempatan dan kedalaman lesung yang optimum untuk hasil yang kelihatan semula jadi. Anda juga boleh meminta lesung pipit dibuat di satu sisi hanya untuk penampilan yang sangat semula jadi.

Biasanya, lokasi yang ideal adalah titik pertemuan antara garis mendatar dari sudut mulut dan garis menegak dari sudut luar mata. Walau bagaimanapun, lokasi semula jadi lesung pipit juga dapat ditentukan berdasarkan panjang dan lebar wajah seseorang.

Prosedur Sulaman Dimple

Sulaman rambang dilakukan tanpa perlu dimasukkan ke hospital kerana prosesnya cukup mudah dan cepat. Biasanya, prosedur ini juga tidak memerlukan anestesia umum. Jadi, anda boleh pulang segera setelah prosedur selesai.

Untuk membuat lesung pipit, doktor terlebih dahulu akan menggunakan anestetik tempatan ke kawasan kulit di mana lesung pipit akan dibuat supaya anda tidak merasa sakit semasa prosedur.

Setelah ubat bius berfungsi, doktor akan menggunakan alat yang biasanya digunakan untuk biopsi untuk membuang sejumlah kecil otot dan lemak di pipi. Biasanya, panjang lubang yang terbentuk adalah sekitar 2-3 mm. Lubang ini kelak akan menjadi lesung pipit baru anda.

Setelah membuat lubang untuk lesung pipit, doktor akan menutup lubang dengan jahitan dari satu sisi otot pipi ke bahagian yang lain. Akhirnya, jahitan diikat dan lesung pipit terbentuk.

Selepas sulaman lesung pipit, anda mungkin mengalami pembengkakan ringan selama 2-3 minggu pertama. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan kompres sejuk, tetapi biasanya bengkak akan hilang dengan sendirinya.

Sebilangan besar orang dapat kembali ke aktiviti normal 2 hari setelah melakukan sulaman lesung pipit. Walau bagaimanapun, anda biasanya masih perlu berjumpa doktor 2 minggu selepas prosedur untuk menilai hasil sulaman lesung pipit.

Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Kerana Sulaman Dimple

Komplikasi sulaman lesung pipit sebenarnya jarang berlaku. Namun, masih ada risiko yang dapat terjadi, seperti pendarahan, kerosakan saraf wajah, pembengkakan dan kemerahan, dan jangkitan.

Sekiranya terdapat pendarahan atau nanah yang berlebihan di tapak sulaman, berjumpa doktor dengan segera. Ini mungkin merupakan tanda jangkitan. Semakin awal jangkitan itu dirawat, semakin kecil kemungkinannya menyebar ke aliran darah dan menyebabkan komplikasi lebih lanjut.

Selain itu, parut juga boleh berlaku dan mengurangkan keindahan lesung pipit anda. Walau bagaimanapun, ini sangat jarang berlaku, kecuali jika anda cenderung membentuk tisu parut, seperti keloid.

Anda juga mungkin tidak menyukai hasil sulaman lesung pipit anda. Oleh itu, pertimbangkan dengan teliti segala yang berkaitan dengan sulaman lesung pipit terlebih dahulu kerana prosedur untuk mengembalikan lesung pipit menjadi sukar.

Di samping itu, berjumpa dengan doktor anda mengenai kedudukan lesung pipit yang anda mahukan. Tanya juga kepada doktor mengenai cara merawat parut lesung supaya tisu parut tidak terbentuk.