Keluarga

Pelbagai Khasiat Buah Naga untuk Kanak-kanak

Rasa manis dan menyegarkan dan penampilan yang unik menjadikan buah naga disukai oleh banyak orang, termasuk kanak-kanak. Selain itu, buah ini juga menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan mereka. Ingin tahu apa faedah buah naga untuk kanak-kanak? Dengarkan di sini.

Buah naga adalah buah tropika yang berasal dari pokok kaktus. Buah ini mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anak, termasuk karbohidrat, serat, zat besi, magnesium, kalsium, dan vitamin A, C, dan E.

Terdapat beberapa jenis buah naga yang tersebar di seluruh dunia, beberapa di antaranya mempunyai daging putih, ungu, kuning, atau merah. Namun, yang paling senang dicari adalah buah naga yang mempunyai warna daging merah atau putih.

Serangkaian kebaikan buah naga untuk kanak-kanak

Ibu dapat memberikan buah naga kepada si kecil sejak dia berusia 6 bulan, tepat ketika dia mulai mendapat makanan pelengkap (MPASI). Walaupun buah naga mempunyai banyak biji, anda tidak perlu bimbang memberikan buah ini kepada anak-anak anda, oke?

Biji buah naga boleh dimakan dan tidak menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan anak-anak, Macam mana boleh jadi. Sebenarnya, biji buah ini dipercayai mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6 yang sangat baik untuk perkembangan tubuh dan otak anak-anak.

Manfaat buah naga untuk kanak-kanak bukan hanya itu, tetapi juga untuk:

1. Kekalkan daya tahan

Kandungan vitamin C dalam buah naga memainkan peranan penting dalam meningkatkan dan menjaga sistem kekebalan tubuh anak, terutama semasa pandemik COVID-19 sekarang. Selain itu, gabungan vitamin C dan zat besi dalam buah naga juga dapat meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan.

Zat besi sangat penting untuk kanak-kanak kerana ia adalah komponen utama untuk membentuk sebatian hemoglobin. Tanpa sebatian ini, tubuh si kecil anda kekurangan oksigen, dan ini boleh membahayakan kesihatannya.

2. Melancarkan pencernaan

Serat yang terdapat dalam buah naga dapat melancarkan pencernaan anak dan mencegah sembelit. Selain itu, mengkonsumsi buah naga juga diyakini dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus, sehingga kesehatan usus si Kecil dapat dijaga dengan baik.

3. Kurangkan pengambilan makanan ringan yang tidak sihat

Serat yang terkandung dalam buah naga dapat membuat si kecil merasa kenyang lebih lama, sehingga keinginannya untuk makan makanan ringan yang tidak sihat dapat dikurangkan.

4. Melawan radikal bebas

Buah naga kaya dengan antioksidan yang berperanan penting dalam melawan radikal bebas dan melindungi sel-sel tubuh anak dari kerosakan yang boleh mencetuskan pelbagai jenis penyakit kronik, seperti barah.

Selain melawan radikal bebas, antioksidan pada buah naga juga mampu mengurangkan keradangan pada tubuh anak.

5. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Kandungan kalsium dan magnesium dalam buah naga mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi pada anak-anak. Selain itu, magnesium dalam buah ini juga berguna untuk menjaga tekanan darah anak-anak normal dan menjaga kesihatan jantung.

Itulah pelbagai faedah buah naga untuk kanak-kanak yang perlu anda ketahui. Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu untuk memberikan buah naga kepada si kecil anda, okey? Buah ini boleh dimakan secara langsung atau diproses menjadi pelbagai makanan dan minuman, seperti ais buah, salad buah, smoothie, atau haluskan.

Walaupun mempunyai banyak faedah, buah naga boleh menyebabkan alergi pada beberapa orang. Sekiranya si kecil mengalami gatal pada kulit, ruam kulit, atau bengkak di kawasan mulut setelah memakan buah naga, segera berhenti memberikan buah ini dan bawa si kecil anda ke doktor untuk mendapatkan rawatan.