Keluarga

Kepentingan Memberi Vaksin Cacar Air kepada Kanak-kanak

Cacar air adalah penyakit yang sangat menular pada kanak-kanak dan juga orang dewasa. Kanak-kanak boleh mendapat cacar air ketika mereka berhubungan rapat dengan seseorang yang dijangkiti penyakit ini. Untuk mengelakkannya, perlu diberikan vaksin cacar air pada anak-anak.

Cacar air adalah penyakit yang disebabkan oleh virus varicella-zoster. Sekiranya anak terkena penyakit ini, dia akan mengalami pelbagai gejala seperti demam, sakit kepala, dan ruam atau bintik-bintik merah yang berisi cairan jernih muncul di kulit. Bintik-bintik ini dapat membuat anak merasa gatal, jadi dia akan lebih rewel.

Nasib baik, risiko kanak-kanak dijangkiti cacar air dapat dikurangkan dengan memberikan vaksin cacar air atau vaksin varicella. Vaksin cacar air dibuat dari virus varicella-zoster yang dilemahkan.

Setelah disuntik ke dalam badan, virus varicella-zoster yang lemah akan merangsang sistem imun anak untuk membentuk antibodi yang dapat melawan virus-virus ini. Karena telah dilemahkan, virus dalam vaksin cacar air tidak dapat menyebabkan infeksi.

Masa yang tepat untuk memberi vaksin cacar air

Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengesyorkan memberi vaksin cacar air ketika anak-anak berumur 1-13 tahun. Walau bagaimanapun, vaksin ini lebih berkesan apabila diberikan sebelum kanak-kanak memasuki usia sekolah rendah, iaitu di bawah usia 6 tahun.

Sekiranya vaksin cacar air baru diberikan ketika anak berusia lebih dari 13 tahun, ia mesti diberikan dua kali. Dosis kedua vaksin cacar air akan diberikan dalam 1 bulan setelah dos pertama vaksin cacar air.

Secara amnya, vaksin cacar air selamat diberikan kepada anak-anak. Walau bagaimanapun, vaksin cacar air tidak digalakkan diberikan kepada anak-anak yang mempunyai keadaan tertentu, seperti:

  • Alergi terhadap gelatin atau antibiotik neomycin
  • Menderita penyakit tertentu, seperti barah atau penyakit autoimun
  • Baru sahaja menerima perjalanan darah
  • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana kelainan kongenital, jangkitan HIV, atau kesan sampingan kemoterapi

Kepentingan Memberi Vaksin Cacar Air

Vaksin cacar air terbukti berkesan dalam mengurangkan risiko kanak-kanak dijangkiti cacar air. Walaupun begitu, vaksin ini tidak dapat mencegah cacar air 100%.

Anak-anak yang diberi vaksin cacar air masih boleh mendapat cacar air, hanya saja risiko mendapat penyakit ini jauh lebih rendah daripada anak-anak yang tidak mendapat vaksin cacar air.

Selain itu, ketika terkena cacar air, anak-anak yang telah menerima vaksin ini biasanya akan mengalami gejala yang lebih ringan, seperti bintik-bintik lebih sedikit atau tidak demam, dan proses penyembuhan akan lebih cepat.

Bukan hanya itu, pemberian vaksin cacar air juga penting agar anak-anak terhindar dari komplikasi berbahaya dari cacar, seperti:

  • Pneumonia
  • Jangkitan atau sepsis yang teruk
  • Kekeringan
  • Sindrom kejutan toksik
  • Encephalitis
  • Cacar (herpes zoster) di kemudian hari

Ketahui Kesan Sampingannya Vaksin Cacar Air

Setelah diberi vaksin cacar air, anak anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan, seperti sakit dan bengkak di tempat suntikan, demam, kelemahan, atau ruam pada kulit. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini biasanya hilang dalam beberapa hari.

Dalam kes tertentu, kanak-kanak yang mendapat vaksin cacar air boleh mengalami demam tinggi sehingga kejang demam muncul. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini sangat jarang berlaku.

Secara umum, faedah pemberian vaksin cacar air jauh lebih besar daripada kerugian yang disebabkan oleh kesan sampingannya. Oleh itu, para ibu disarankan untuk membawa anak-anak mereka ke pakar pediatrik untuk mendapatkan vaksin mengikut jadual, termasuk vaksin cacar air.