Kehidupan yang sihat

Cara Menghilangkan Lemak Paha dengan Pelbagai Kaedah

Deposit lemak di paha boleh menjadikan paha kelihatan lebih besar dan lembik. Kerana dianggap mengganggu penampilan, berbagai cara untuk menghilangkan lemak di paha juga dilakukan oleh orang-orang untuk mendapatkan bentuk paha yang menawan, baik dengan cara semula jadi tidak jugadengan pelbagai tindakanestetika dan perubatan.

Sebelum melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan lemak paha yang berlebihan, anda perlu memahami bagaimana timbunan lemak di paha berlaku dan menjadikannya kelihatan lebih besar, lembik, dan bahkan selulit muncul.

Pengumpulan lemak berlaku apabila badan mengambil terlalu banyak kalori tanpa membakar kalori yang setara. Sebilangan lemak akan disimpan di bawah kulit di beberapa bahagian badan, seperti perut, pinggul, dan paha. Inilah sebabnya mengapa anggota badan ini akan kelihatan lebih besar kerana simpanan lemak yang berlebihan.

Cara menghilangkan lemak berlebihan di paha boleh melalui kaedah semula jadi dan kaedah perubatan, baik tanpa pembedahan maupun pembedahan.

Cara Menghilangkan Lemak Paha dengan Kaedah Semula Jadi

Terdapat dua kaedah semula jadi untuk melangsingkan paha, iaitu:

Sukan

Beberapa jenis senaman yang dapat membentuk paha dan betis menjadi lebih menarik adalah:

  • Latihan kardio, seperti berlari, berenang, berbasikal, dan berjalan pantas, adalah latihan yang baik untuk membakar kalori dan lemak dalam Berbasikal. Berbasikal adalah latihan kardio terbaik untuk mendapatkan bentuk paha yang ideal, sambil membina otot di sekitar betis, paha dan punggung.
  • Latihan kekuatan, misalnya dalam bentuk pergerakan setinggan dan paru-paru, dapat melatih kekuatan otot-otot badan bawah, terutama otot paha dan betis. Latihan kekuatan menggunakan alat khas, seperti keriting kaki dan penekan kaki, juga bagus untuk memangkas lemak di paha. Latihan ini boleh dilakukan di rumah atau di rumah Gim.

Diet sihat

Selain bersenam, mengamalkan diet yang sihat juga disarankan sebagai cara menghilangkan lemak di paha dan bahagian badan yang lain. Langkah ini dapat dilakukan dengan mengurangkan makanan berkalori tinggi, seperti makanan manis dan berlemak. Selain itu, tingkatkan pengambilan protein tanpa lemak, buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya serat, minum air secukupnya, dan elakkan minuman beralkohol.

Cara Menghilangkan Lemak Paha dengan Kaedah Perubatan Bukan Pembedahan

Terdapat beberapa kaedah pelangsingan paha tanpa pembedahan, termasuk:

1. Arca

Kaedah ini menggunakan teknologi laser untuk menghasilkan haba yang dapat memusnahkan lemak atau mencairkan ketulan lemak yang mengeras di bahagian badan yang dikehendaki.

Masa yang diperlukan untuk melaksanakan prosedur patung hanya lebih kurang 25 minit. Prosedur bukan pembedahan ini juga tidak memerlukan anestesia. Kesan sampingan yang boleh muncul adalah lebam dan kesemutan, tetapi pemulihan cenderung cepat.

Walau bagaimanapun, diperlukan sekitar 6-12 minggu dan beberapa sesi terapi untuk hasil maksimum.

 2. SejukSmemahat

 SejukSmemahat adalah teknik membuang lemak dengan membeku. Keberkesanannya dikatakan hampir sama dengan pembedahan sedot lemak. Tetapi bezanya, prosedur ini adalah bukan pembedahan dan berisiko minimum. Kesan sampingan kaedah ini adalah lebam, bengkak, sakit, dan kesemutan.

Kerja hanya memakan masa sekitar satu jam, tetapi hasilnya hanya dapat dilihat setelah 3 minggu hingga 3 bulan.

 3. Zerona

Kaedah membuang lemak paha tanpa pembedahan menggunakan sinar laser dan suhu sejuk yang dapat menembusi pori-pori kulit untuk memusnahkan lemak. Selepas itu, lemak akan dikeluarkan dari badan. Cara menghilangkan lemak di paha tidak menyakitkan, tetapi memerlukan beberapa rawatan.

4.  UltraShape

Prosedur ini juga merupakan cara untuk menghilangkan lemak paha tanpa pembedahan. UltraShape menggunakan gelombang suara untuk mengontur badan dan mengurangkan tisu lemak di perut, pinggul, paha dan lengan atas.

Sebilangan orang mungkin mengalami sedikit lebam dan sakit di bahagian badan yang sedang dirawat.

Cara Menghilangkan Lemak Paha dengan Kaedah Pembedahan

Kaedah pembedahan adalah kaedah yang paling berkesan untuk membuang lemak pada paha dan bahagian badan yang lain. Kaedah ini biasanya disarankan apabila kaedah lain tidak berjalan seperti yang diharapkan. Operasi yang dimaksudkan meliputi:

Pembedahan sedot lemak (lliposuction)

Pembedahan sedot lemak atau sedot lemak adalah prosedur pembedahan untuk memperbaiki bentuk badan dengan memusnahkan dan menghisap tisu lemak yang berlebihan. Kaedah ini biasanya dilakukan untuk mengurangkan lebihan tisu lemak di perut, paha, lengan atas, pinggul, dan muka.

Namun, sebelum menjalani, pesakit perlu menjalani pemeriksaan perubatan dan berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai faedah dan risiko pembedahan sedot lemak.

Pembedahan mengangkat paha (ttinggi lkalau T)

Ini adalah prosedur pembedahan plastik yang dilakukan untuk membentuk semula paha dengan mengurangkan lebihan kulit dan lemak. Prosedur ini biasanya disyorkan untuk pesakit dengan keadaan kulit paha yang kendur, sama ada disebabkan oleh usia, kehamilan, atau penurunan berat badan yang ketara.

Gabungan sedot lemak dan angkat peha dapat memberikan hasil yang lebih baik, di mana paha akan kelihatan lebih ramping dan kencang.

Walaupun kaedah pembedahan berkesan untuk mengurangkan lemak paha, ia cukup mahal dan mempunyai banyak risiko. Risiko pembedahan membuang lemak di paha termasuk sakit, bengkak, pendarahan berlebihan, jangkitan, dan kesemutan. Hasil yang diperoleh juga mungkin tidak sekata.

Sebelum memutuskan untuk menggunakan kaedah untuk menghilangkan lemak paha dengan kaedah perubatan bukan pembedahan atau pembedahan, ada baiknya anda melakukan kaedah semula jadi terlebih dahulu, iaitu dengan diet dan bersenam untuk membina otot paha.

Apabila anda memutuskan untuk menggunakan kaedah perubatan, pastikan anda berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar bedah plastik untuk mempertimbangkan faedah dan risiko.

Apa sahaja cara untuk menyingkirkan lemak paha yang anda jalani, ingatlah untuk terus mengekalkan berat badan yang ideal setelah lemak di paha dikeluarkan, agar bentuk cantiknya tetap terjaga.