Keluarga

Jangan panik ketika hamil di luar rancangan, anda perlu membaca ini

Mengalami kehamilan yang tidak dijangka atau tidak dirancang tidaklah mudah. Namun, anda masih dapat menyambut anak anda dengan gembira dan membuat rancangan hidup baru.

Anda tidak keseorangan. Banyak pasangan mempunyai anak, walaupun mereka tidak merancang kehamilan. Ini kerana sebelum menopaus, anda masih boleh hamil walaupun menggunakan alat kontraseptif

Penggunaan pil perancang mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi dalam mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, masih ada risiko untuk hamil jika alat kontraseptif digunakan tidak mengikut peraturan. Contohnya, anda lupa minum pil kawalan kelahiran mengikut jadual, jadi peluang anda untuk hamil lebih besar.

Sekurang-kurangnya, terdapat 5 peratus wanita yang "mengandung" kehamilan walaupun mereka telah menggunakan alat kontraseptif.

Langkah Yang Perlu Anda Lakukan

Kehamilan yang tidak dirancang boleh berlaku pada bila-bila masa, ketika anda baru mula bekerja dari cuti bersalin, ketika kedua-dua anak anda remaja, atau bahkan ketika anda melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya.

Walaupun kehamilan anda "tiba" tiba-tiba, anda masih mempunyai masa untuk bersiap. Perkara yang paling penting adalah menyediakan mental dan membuat rancangan baru mengikut jadual kehadiran anak kecil anda. Panduan di bawah mungkin dapat membantu:

1. Bersikap jujur ​​tentang perasaan anda

Kehamilan yang tidak dirancang ini pasti akan mengubah hidup anda. Rancangan hidup yang telah anda buat mesti berubah. Pada masa ini, anda mungkin merasa marah, kecewa, terkejut, atau kesal. Namun, biarkan perasaan ini mengalir sebentar.

Untuk menghilangkan kegelisahan yang anda rasakan, cubalah menulisnya dalam buku harian. Anda juga boleh berkongsi bagaimana perasaan anda dengan orang yang dipercayai. Menerima hakikat kehamilan bersama dengan semua perasaan yang mungkin timbul akan memudahkan anda menentukan langkah seterusnya.

2. Percaya pada diri sendiri

Wanita yang telah merancang kehamilan untuk waktu yang lama masih boleh merasa takut, terutama mereka yang mempunyai kehamilan yang tidak dirancang. Oleh itu, penting untuk terus mempercayai diri sendiri dan tidak memaksa semuanya menjadi sempurna.

3. Jangan terlalu memikirkan pendapat orang lain

Tidak perlu bersusah payah memikirkan bagaimana reaksi orang lain atau memikirkan kehamilan anda yang tidak dijangka. Perkara yang paling penting adalah memikirkan bagaimana anda dan bayi anda dapat hidup dengan baik. Pasti ramai rakan atau saudara yang tidak akan menilai dan sentiasa menyokong anda.

4. Bayangkan hidup baru dengan anak kecil anda

Bayangkan anda menjalani kehidupan baru dengan anak yang anda bawa, sama ada anak pertama, kedua atau ketiga. Semuanya tidak akan menakutkan seperti yang anda fikirkan, jika anda memikirkan perkara positif.

5. Minta pertolongan sekiranya anda merasa memerlukannya

Jangan ragu untuk meminta pertolongan, terutamanya jika anda akan menjadi ibu bapa tunggal. Semakin cepat anda memberitahu orang tentang kehamilan anda, seperti keluarga dan rakan sekerja, semakin cepat mereka menyesuaikan diri.

Selain itu, jangan ragu untuk meminta bantuan doktor atau psikologi, supaya anda lebih tenang semasa hamil dan selepas melahirkan.

6. Belajar bagaimana membesarkan anak-anak dengan jurang usia yang dekat

Anda baru melahirkan dan menyusui anak pertama anda, tetapi ternyata hamil lagi di luar rancangan? Anda tidak bersendirian. Ramai ibu mengalaminya dan dapat menyesuaikan diri dengan baik. Anda mungkin dapat meminta mereka petua tentang membesarkan dua anak kecil pada masa yang sama.

7. Menguruskan kewangan

Kehamilan yang tidak dirancang pasti akan mengubah rancangan kewangan anda. Mari mulai mengurangkan perbelanjaan yang tidak perlu dan hitung kos yang diperlukan untuk melahirkan anak dan selepas melahirkan.

Sama ada dirancang atau tidak, setiap kehamilan akan membawa pelbagai perubahan. Namun, ingat. Anak kecil anda akan memerlukan ibu yang sihat dan bahagia. Oleh itu, jangan lupa untuk menjaga diri anda, baik dari segi fizikal dan mental. Memusatkan perhatian pada positif dapat membantu anda melalui masa-masa buruk.

Tahniah kerana telah mempersiapkan kedatangan anak kecil anda!