Kehidupan yang sihat

7 Khasiat Buah Naga untuk Kesihatan yang sangat disesalkan

Tidak hanya manis dan menyegarkan, manfaat buah naga juga tidak kecil. Pelbagai nutrien dalam buah, yang sering digunakan sebagai campuran ais buah, baik untuk kesihatan, dari menyuburkan saluran pencernaan hingga meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Buah naga adalah salah satu jenis buah yang mudah dijumpai di negara tropika, termasuk Indonesia. Terdapat berbagai jenis buah naga, tetapi yang paling sering dimakan oleh masyarakat Indonesia adalah buah naga merah dan buah naga putih.

Kandungan Nutrien Buah Naga

Dalam 100 gram buah naga, terdapat kira-kira 60 kalori. Buah naga juga mengandungi pelbagai nutrien berikut:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Gula
  • Kalsium
  • Vitamin A, C dan E

Tidak hanya itu, buah naga juga mengandung magnesium, zat besi, dan berbagai jenis antioksidan, seperti flavonoid, karotenoid, dan polifenol.

Khasiat Buah Naga untuk Kesihatan

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, terdapat sejumlah faedah yang dapat anda perolehi dari memakan buah naga. Berikut adalah beberapa kebaikan buah naga untuk kesihatan:

1. Saluran pencernaan yang sihat

Buah naga adalah buah yang kaya dengan kandungan serat. Kandungan ini diketahui baik untuk pergerakan usus yang lancar dan saluran pencernaan yang sihat.

Tidak hanya itu, serat prebiotik pada buah naga juga dapat mendukung pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan mencegah masalah kesihatan pada saluran gastrointestinal, seperti cirit-birit dan sembelit.

2. Mengatasi kolesterol tinggi

Tidak hanya saluran pencernaan yang sihat, kandungan serat pada buah naga juga dapat mengurangi penyerapan kolesterol, sehingga menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh.

Selain itu, buah naga juga mengandungi betalain, sejenis antioksidan yang menjadikan daging buah ini berwarna merah. Antioksidan betalain diketahui dapat mengekalkan kolesterol baik (HDL) dalam tubuh sehingga kadarnya tetap normal.

3. Mengawal gula darah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa buah naga dapat mengawal gula darah dengan memperbaiki sel pankreas yang rusak, sehingga produksi hormon insulin meningkat.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih terhad kepada ujian makmal. Oleh itu, keberkesanan buah naga untuk mengawal gula dalam darah masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Manfaat lain dari buah naga adalah menjaga tekanan darah tetap stabil. Buah naga kaya dengan serat, kalium, dan antioksidan yang berperanan dalam menurunkan tekanan darah. Oleh itu, buah naga baik untuk orang yang menderita darah tinggi.

5. Menjaga kesihatan jantung

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, buah naga mampu menurunkan tekanan darah, mengatasi kolesterol tinggi, dan menjaga kadar gula darah stabil.

Kombinasi faedah ini menjadikan buah naga baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti serangan jantung dan strok.

6. Menentang kesan radikal bebas

Buah naga adalah salah satu jenis buah yang kaya dengan antioksidan. Kandungan ini mampu meningkatkan daya tahan dan melindungi sel-sel tubuh dari kesan paparan radikal bebas yang dapat mencetuskan pelbagai penyakit, seperti barah dan penyakit degeneratif.

Kandungan antioksidan pada buah naga juga berguna untuk mengurangi peradangan, mencegah penuaan dini, dan menghambat pertumbuhan sel-sel barah.

7. Mengekalkan berat badan

Buah naga adalah salah satu jenis buah yang rendah kalori dan bebas lemak, jadi baik untuk dimakan oleh anda yang sedang menjalani diet.

Bukan hanya itu, buah naga juga tinggi serat sehingga dapat memberikan kesan penuh lebih lama. Dengan cara ini, anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih mudah tanpa merasa lapar.

Namun, bukan hanya dengan mengonsumsi buah naga, Anda juga perlu berolahraga secara teratur selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk menjaga atau menurunkan berat badan.

Walaupun manfaat buah naga banyak, anda tetap harus memperhatikan kebersihan dan cara memprosesnya. Pilih buah naga yang masih dalam keadaan baik dan kelihatan segar. Jangan lupa mencuci buah naga terlebih dahulu sebelum memakannya.

Anda boleh memakan buah naga secara langsung, memprosesnya menjadi jus, mencampurkannya dengan salad buah atau es buah.

Di samping itu, untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda, anda juga perlu makan makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan berprotein tinggi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai manfaat buah naga atau diet yang sihat sesuai dengan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.