Keluarga

Semasa Kanak-kanak Mogok Sekolah, Inilah Yang Perlu Anda Lakukan

Adakah anak kecil anda sering mengadu sakit kepala atau sakit perut ketika pergi ke sekolah? Adakah dia benar-benar sakit atau ada alasan lain yang membuatnya tidak bersekolah? Ayuh, mengetahui puncanyamiliknyadan bagaimana membuat anak-anak mahu kembali ke sekolah.

Sekolah boleh menjadi tempat yang menyeronokkan, tetapi juga boleh menjadi masa dan tempat yang dapat membuat anak-anak menjadi cemas dengan pelbagai alasan. Bermula dari rakan yang tidak sepadan, pelajaran yang dia tidak faham, guru yang tidak memberi perhatian, dan banyak perkara lain yang tidak selalu diketahui oleh Ibu dan Ayah.

Mencari Punca Kanak-kanak Mogok Sekolah

Sekiranya anak anda sering mogok, ibu bapa perlu melihat pelbagai kemungkinan yang boleh menjadi penyebabnya, dan bagaimana mengatasinya. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah:

  • Periksa masalah kesihatan

Cuba lihat sama ada kanak-kanak itu mempunyai penyakit atau masalah kesihatan tertentu. Contohnya, mata minus membuatnya tidak dapat melihat apa yang tertulis di papan hitam, atau dia mengadu sakit perut atau pening semasa peperiksaan atau pelajaran tertentu.

  • bercakap

Ibu dan Ayah boleh bertanya kepada Si Kecil, apakah alasan yang menyebabkan dia tidak mahu bersekolah. Bercakap dengan tenang, dan yakinkan bahawa Ibu dan Ayah akan menemaninya untuk menyelesaikan masalah.

  • Ketahui apa yang membuatnya cemas

Dari usia 5 tahun, kanak-kanak mula berdikari dan tidak bergantung kepada orang lain. Tetapi pada masa yang sama, dia akan mula menyedari kegelisahan. Kanak-kanak mungkin risau akan sesuatu, tetapi belum cukup dewasa untuk memahami dan mencari jalan keluar. Ibu dan Ayah dapat membantu si kecil anda memahami dan bagaimana menanganinya dengan tepat, tanpa membuatnya mogok.

Petua Membuat Anak Kecil Anda Rajin di Sekolah

Bukan mudah untuk memujuk anak-anak untuk bersekolah dan membuat mereka senang kembali ke sekolah. Memaksanya mungkin akan membuat dia menarik diri. Beberapa cara yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah untuk menanganinya adalah seperti berikut:

  • Bercakap dengan sekolah

Sekiranya anda melihat bahawa mungkin ada masalah di sekolah, jangan ragu untuk meminta waktu untuk berjumpa dengan guru atau pengetua untuk memastikannya. Sebaliknya, ibu bapa juga perlu berfikiran positif. Jangan segera menganggap bahawa sekolah atau orang lain pasti melakukan kesalahan.

  • Tidak membuatnya selesa di rumah sepanjang masa

Tidak mengapa kadang-kadang memenuhi keinginan anak untuk tidak bersekolah, terutamanya jika dia benar-benar sakit. Namun, jangan beri kebebasan untuk bermain atau mengakses kemudahan hiburan. Sekiranya dia benar-benar perlu tinggal di rumah ketika dia tidak sakit, dorong dia untuk terus belajar. Contohnya, dengan membaca buku dan menghadkan masa untuk berehat. Juga, buatlah peraturan yang membuatnya tidak boleh membuat alasan untuk tidak pergi ke sekolah.

  • Persiapan pada malam sebelumnya

Daripada memburu buku dan peralatan sekolah pada waktu pagi, menyiapkan anak anda pada malam sebelumnya dapat membantu anak anda lebih bersedia dan tidak terlambat ke sekolah. Kerana jika mereka tiba terlambat, anak itu mungkin merasa seperti dia bukan anak-anak lain yang sudah aktif. Selain itu, dalam jangka masa panjang, ini akan membantu anak-anak berdisiplin dalam aktiviti seharian.

Ibu dan Ayah perlu tetap tenang dan sabar, walaupun melihat anak kecil anda yang sering ponteng sekolah boleh mengganggu atau membingungkan. Anak-anak memerlukan sokongan ibu bapa untuk dapat menangani masalah yang menyebabkan mereka mogok sekolah. Untuk itu, Ibu dan Ayah perlu terus mendorongnya dengan ayat positif.

Tidak kurang pentingnya, pastikan Ibu dan Ayah bekerjasama dengan guru dan sekolah dalam menangani perkara ini. Sekiranya anak kecil anda nampaknya menghadapi masalah sehingga mereka sering mogok dari sekolah, tetapi Ibu dan Ayah tidak dapat mencari penyebabnya, disarankan untuk berjumpa dengan perkhidmatan perundingan psikologi anak.