Keluarga

Ibu, Ketahui Bahaya Gula Berlebihan dalam Minuman Kanak-kanak

Di sebalik kemanisan minuman yang diminum oleh kanak-kanak, terdapat bahaya gula yang tersembunyi di dalamnya. Sebagai ibu bapa, anda mesti mengawasi dan mengehadkan pengambilan minuman bergula pada anak anda. Ayuh, lihat lebih banyak penjelasan mengenai bahaya gula berlebihan dalam minuman kanak-kanak, Bun.

Ramai ibu bapa mengehadkan jumlah gula dalam memasak yang dibuat di rumah. Namun, sebenarnya itu tidak mencukupi. Masih terdapat pengambilan gula pada kanak-kanak yang sering tidak menyedari jumlahnya, iaitu gula dalam minuman yang biasa diminumnya.

Ketahui Kandungan Gula di Minuman Kanak-kanak

Pakar mengesyorkan agar kanak-kanak mengonsumsi gula tidak lebih daripada 25 gram (5 sudu teh) sehari. Namun, sebenarnya terdapat banyak minuman yang mengandungi lebih banyak gula daripada had ini. Tidak sedikit minuman ini digemari oleh kanak-kanak kerana rasanya enak.

Berikut ini adalah gambaran mengenai jumlah gula yang terdapat dalam minuman kegemaran kanak-kanak:

 • 1 cawan minuman coklat 200 ml boleh mengandungi 19-25 gram gula
 • 1 250 ml jus buah yang dibungkus boleh mengandungi 35 gram gula
 • 1 kotak teh manis 250 ml boleh mengandungi 22 gram gula
 • 1 kotak susu bungkus 250 ml boleh mengandungi 24 gram gula
 • 1 cawan milkshake Ukuran 300 ml boleh mengandungi 60 gram gula

Hampir semua minuman ini telah melepasi had pengambilan gula kanak-kanak. Sekiranya tidak, ingat bahawa ini hanya jumlah gula dalam 1 minuman. Sekiranya ditambahkan ke kandungan gula dalam makanan lain yang dia konsumsi dalam sehari, kemungkinan besar dia telah mengkonsumsi lebih banyak daripada ransum gula hariannya.

Jadi, anda mesti memerhatikan pengambilan minuman manis si kecil, bukan? Perhatikan label minuman yang suka dibelinya dan baca berapa banyak gula yang dikandungnya. Ibu masih boleh mengizinkannya minum minuman tersebut, tetapi hadkan jumlahnya mengikut kandungan gula di dalamnya.

Dalam membaca label pembungkusan, anda juga perlu berhati-hati kerana gula dalam minuman kanak-kanak tidak selalu ditulis sebagai "gula." Anda boleh menemui pelbagai nama lain, seperti gula jagung, gula perang, sirap jagung, fruktosa, glukosa, dekstrosa, madu, laktosa, sirap malt, maltosa, molase, gula mentah, atau sukrosa.

Ini adalah BBahaya Gula Berlebihan dalam Minuman Kanak-kanak

Mengehadkan minuman bergula bukan hanya untuk membatasi pengambilan gula, Bun. Ini penting kerana terdapat bahaya gula yang menunggu sekiranya pengambilan minuman bergula berterusan tanpa disedari. Berikut adalah beberapa kesan buruk yang boleh berlaku semasa kanak-kanak mengambil minuman bergula secara berlebihan:

 • Sukar mengawal berat badan
 • Berisiko mengalami gigi atau rongga busuk
 • Kecenderungan untuk menjadi pemakan pemilihpemakan pemilih, kurang selera makan, dan boleh mengalami gangguan usus
 • Berisiko mengalami gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, sehingga mereka tidak mendapat cukup nutrisi dan tenaga
 • Berisiko untuk masalah kesihatan kronik, seperti diabetes, obesiti, hingga penyakit jantung, sebagai orang dewasa

Memandangkan banyak kesan negatif gula dalam minuman seperti yang di atas, sekarang adalah masa untuk ibu membiasakan diri untuk minum minuman yang lebih sihat.

Mengelakkan Bahaya Gula dengan Minuman Sihat

Sekiranya anak anda terbiasa minum minuman bergula, mulailah hadkan minuman ini dan gantikan dengan minuman sihat. Berikut adalah beberapa pilihan minuman sihat yang sesuai untuk si kecil anda:

 • Susu ibu (untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun)
 • Susu krim penuh
 • Jus buah tanpa gula tambahan
 • Air kelapa Teh herba, seperti teh chamomile

Selain mengambil minuman sihat, anda juga perlu mendapatkan anak anda makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain kaya dengan serat, buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu membina diet yang sihat pada anak-anak.

Tidak kurang pentingnya, Ibu juga harus menjadi contoh yang baik dalam mengamalkan tabiat makan dan minum yang sihat setiap hari. Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk mengehadkan pengambilan gula si kecil, terutama jika dia menunjukkan tanda-tanda berlebihan gula, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ya, Bun.