Kehidupan yang sihat

Kenali Papaya, Pemutih Kulit Semula jadi

Beberapa produk penjagaan kulit, seperti krim muka dan krim badan, menggunakan betik sebagai salah satu ramuannya. Pepaya dianggap baik untuk dibuat peluntur kulit pengalaman kerana mengandungi nutrien di dalamnya.

Pepaya mengandungi vitamin C dan vitamin A yang baik untuk kulit. Kandungan vitamin C yang lebih tinggi berbanding jeruk menjadikan betik sebagai pemutih kulit semula jadi. Vitamin C yang terkandung dalam pepaya bersaiz sederhana seberat 150 gram adalah 88.3 miligram atau bersamaan dengan 157% pengambilan vitamin C harian yang disyorkan, sedangkan jeruk hanya mengandungi sekitar 69.7 miligram. Sebenarnya, sebiji betik besar boleh mengandungi 235 mg vitamin C, lebih banyak daripada jumlah yang anda perlukan dalam sehari.

Vitamin C yang dianggap sebagai pemutih kulit semula jadi dapat membantu dalam proses depigmentasi atau menghilangkan pigmentasi kulit, termasuk memutihkan kulit leher dan ketiak. Ini kerana vitamin C dapat mengurangkan pembentukan melanin. Tetapi kerana vitamin C adalah sebatian yang tidak stabil, ia sering digabungkan dengan agen depigmentasi lain, seperti kacang soya dan minuman keras.licorice.

Selain itu, kandungan vitamin C juga dapat membantu mengatasi penuaan kulit. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengonsumsi lebih banyak vitamin C, lebih sedikit keriput, kulit kering, dan mengalami penuaan kulit yang lebih sedikit. Ini mungkin kerana manfaat vitamin C sebagai antioksidan yang dapat melawan radikal bebas dan membantu pembentukan kolagen.

Selain vitamin C, betik juga mengandung vitamin A yang baik untuk mengatasi kerutan pada wajah, jerawat, dan masalah kulit yang lain, termasuk kerusakan kulit akibat terkena sinar matahari.

Pepaya Untuk Kulit Lebih Cerah

Menurut beberapa ahli dermatologi, dengan pelbagai kandungan vitamin di dalamnya, pepaya dianggap boleh digunakan sebagai pencerah kulit semula jadi, toning, dan agen pemutihan. Untuk mendapatkan kulit yang cerah dengan rawatan menggunakan betik, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan di rumah di bawah:

  1. Angkat sebiji buah pepaya, kemudian perah untuk mengambil airnya. Basah kapas dengan air betik, sapukan ke wajah, leher, dan dada. Diamkan selama 10 minit kemudian bilas dengan air sejuk hingga bersih.
  2. Campurkan cawan betik masak, madu cawan, 2 sudu teh oatmeal, cawan coklat dan 2 sudu teh susu hingga sebati. Sapukan topeng campuran ke wajah anda dan biarkan selama 10 minit.Akhirnya, basuh wajah anda dengan air suam hingga bersih.
  3. Campurkan cawan pepaya tumbuk dengan 1 sudu teh jus nanas. Kemudian sapukan ke wajah dan leher selama 15 hingga 20 minit. Sekiranya wajah anda terasa gatal, itu adalah tanda bahawa topeng berfungsi. Selepas 20 minit, bilas wajah anda dengan bersih.

Selain kaedah manual seperti di atas, anda juga dapat memperoleh manfaat pepaya untuk mencerahkan dan menegangkan kulit dengan menggunakan sabun betik. Namun, pastikan anda menggunakan produk yang sudah mempunyai izin BPOM, ya.

Walaupun pepaya mengandungi banyak vitamin C dan dipercayai baik untuk kulit, lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk memastikan ia adalah pemutih kulit semula jadi yang berkesan dan selamat. Selain kandungan vitamin C dan vitamin A yang tinggi, betik juga mengandungi banyak nutrien lain. Contohnya, vitamin E, alpha dan beta karoten, vitamin B, kalsium, folat, magnesium, kalium, vitamin K, likopena, serat, dan pelbagai nutrien lain yang baik untuk kesihatan tubuh jika diminum secara berkala.