Kehidupan yang sihat

Latihan Otak Lebih Penting Daripada Teori Dominasi Fungsi Otak

Ada anggapan bahawa fungsi otak kanan atau kiri yang dominan sangat mempengaruhi keperibadian seseorang. MContohnya, orang yang mempunyai otak kananlebih dominan dianggap lebih subjektif, kreatif, pemikir, dan bertindak mengikut gerak hati. Sementaraorang yang otak kiri lebih banyak dominan,dianggap lebih logik, teliti, objektif, dan analitis.

Anggapan ini tidak terbukti. Setiap orang mempunyai bahagian otak yang lebih aktif di satu sisi, tetapi dalam menjalankan fungsinya, otak kanan dan kiri bekerja sama dan berkoordinasi antara satu sama lain. Ini tidak bermaksud bahawa jika seseorang mempunyai aktiviti otak yang lebih dominan di satu pihak, maka bahagian otak yang lain menjadi kurang berfungsi.

Ini adalah Teknik Latihan Otak yang Boleh Anda Lakukan

Daripada sibuk memikirkan fungsi otak kanan atau kiri mana yang lebih dominan dalam diri anda, lebih baik anda fokus melatih otak anda agar anda tidak menjadi pelupa ketika anda semakin tua. Inilah caranya:

1. Membaca

Baca lebih lanjut, kerana aktiviti ini adalah latihan asas yang baik untuk otak. Anda boleh membaca apa sahaja dari surat khabar hingga novel atau majalah. Semakin tinggi kualiti kandungan yang anda baca, semakin baik kesannya pada otak.

2. Tulis

Menulis juga merupakan tempat untuk melatih kemampuan otak. Kerana semasa anda menulis, anda akan berfikir lebih banyak. Sekiranya anda masih keliru, mulailah menulis aktiviti harian atau sesuatu yang berkaitan dengan hobi. Jadikan penulisan ringkas sebagai langkah pertama, atau cuba menulis blog.

3. Melakukan senaman secara berkala

Latih otak bukan hanya melalui latihan minda dan meningkatkan wawasan, tetapi juga dengan senaman yang teratur. Berbagai kajian menunjukkan bahawa mereka yang kerap bersenam mempunyai daya ingatan dan daya tumpuan yang lebih baik, berbanding mereka yang jarang bergerak. Ini dikira kerana senaman dapat membantu meningkatkan aliran darah di otak, dan merangsang pembaikan sel saraf otak.

4. Meningkatkan perbendaharaan kata dan belajar bahasa baru

Tambahkan perbendaharaan kata baru setiap hari. Pelajari kata-kata baru, baik dari buku dan kamus, sebagai alat latihan untuk otak, terutama di sisi yang menguasai kemahiran berbahasa. Bentuk senaman ini juga sesuai untuk menjaga kesihatan otak anda.

5. Melakukan senaman otak

Salah satu cara yang menyeronokkan tetapi tidak kurang pentingnya untuk melatih fungsi otak adalah latihan otak. Latihan otak boleh dilakukan dengan bermain pelbagai permainan yang mendorong Anda untuk berfikir, seperti tekaan kata dan teka-teki silang kata, atau permainan yang melibatkan kemampuan untuk mengingat.

6. Tonton rancangan TV yang berguna

Sekiranya anda menonton TV, pilih program yang bersifat pendidikan. Contohnya, dokumentari atau filem yang mengundang anda untuk mengambil bahagian dalam menganalisis masalah dalam cerita.

7. Cuba hobi baru

Bosan dengan rutin harian yang monoton dan itu sahaja? Mungkin anda boleh mencuba hobi baru, seperti memasak, berkebun, melukis, bermain alat muzik, atau melancong untuk meneroka tempat dan atmosfera baru. Mempelajari perkara dan minat baru dapat menjadikan otak diasah dan dilatih untuk belajar.

Selain beberapa cara di atas, perkara lain yang juga penting untuk mengekalkan fungsi otak adalah menjalin hubungan baik dengan orang lain, menjalani gaya hidup sihat, dan menangani tekanan.

Mulai sekarang, anda tidak perlu lagi memikirkan fungsi otak mana yang lebih dominan, sama ada kanan atau kiri. Ada sesuatu yang lebih penting daripada itu, iaitu melatih otak agar berfungsi dengan baik. Ini adalah pelaburan jangka panjang yang tidak ternilai.