Keluarga

Dua Sisi Mempunyai Anak sahaja

Sekiranya pada masa lalu sebuah keluarga dapat mempunyai 10 anak atau lebih, sekarang tidak jarang pasangan hanya mempunyai satu anak atau satu-satunya anak.

Kini mempunyai anak tunggal boleh dianggap sebagai perkara biasa. Banyak pasangan memilih untuk membesarkan anak tunggal, kerana faktor ekonomi, kenaikan kos sara hidup, dan kemandulan.

Kebaikan dan Keburukan Mempunyai Hanya Anak

Satu kajian menunjukkan bahawa kira-kira separuh daripada anak-anak cenderung mengalami kegemukan. Namun, semuanya bergantung pada bagaimana ibu bapa menjaga anak-anak mereka. Sekiranya mereka memberi anak-anak makanan berkhasiat seimbang, dan mengamalkan gaya hidup sihat, maka anak-anak tidak akan gemuk.

Tetapi, jika ibu bapa gemuk, kemungkinan anak mereka, bujang atau tidak, berisiko tinggi mengalami obesiti. Terlepas dari kemungkinan faktor genetik, ini juga dipengaruhi oleh tabiat makan di rumah.

Sebilangan ahli psikologi lebih suka mempunyai lebih daripada satu anak, jika masih dianggap mampu. Ini berkaitan dengan masalah dalam psikologi anak tunggal. Ramai yang percaya bahawa kedekatan antara adik beradik pada masa kanak-kanak dapat mempengaruhi pemahaman sosio-emosi anak, kemampuan kognitif, dan perkembangan psikologi. Ia tidak dimiliki oleh anak tunggal.

Walau bagaimanapun, bagi anda yang ditakdirkan mempunyai anak tunggal, tidak perlu putus asa. Masih banyak cara untuk perkembangan anak tunggal agar tetap optimum, walaupun mereka tidak mempunyai adik beradik. Dengan menerapkan cara mendidik anak-anak untuk makan sihat dan menjadi contoh untuk anak-anak.

Petua untuk Membesarkan Anak tunggal

Bagi anda yang hanya mempunyai anak tunggal, anda boleh menggunakan petua berikut agar perkembangan anak anda tetap optimum walaupun tanpa adik beradik:

  • Ajak anak-anak untuk bersosial dengan rakan mereka. Anda boleh menjemput sepupu dan rakan si kecil untuk bermain di rumah. Biarkan dia berinteraksi dengan banyak orang dari usia dini untuk mempunyai kemahiran sosial.
  • Bebaskan anak anda untuk melakukan semua perkara positif itu sendiri agar kreativiti dan kebebasan mereka dapat berkembang.
  • Jangan memaksa anak anda melakukan sesuatu yang tidak mereka mahukan. Jangan juga memaksakan kehendak anda, seperti memintanya mengambil pelbagai pelajaran.
  • Libatkan anak-anak dalam perbualan atau perbincangan, untuk memperkaya kosa kata dan pengetahuan mereka.
  • Libatkan anak kecil anda dalam aktiviti di luar rumah. Selain dapat bersosial dengan banyak orang, dia juga dapat mencari aktiviti yang menarik minatnya.
  • Ajaklah anak kecil anda untuk berkongsi, saling membantu, atau menjadi sukarelawan, agar rasa empati dalam dirinya dapat bertambah.

Setiap anak adalah unik dan berbeza, sama ada anak tunggal atau anak yang mempunyai banyak adik-beradik. Yang penting ialah bimbingan dan arahan ibu bapa dalam mendidik dan mengajar anak-anak agar dapat memahami peranan mereka, baik dalam keluarga dan juga masyarakat. Sekiranya perlu, manfaatkan perkhidmatan perundingan psikologi kanak-kanak untuk mendapatkan cadangan bagaimana mendidik dan membesarkan anak yang betul.