Keluarga

Kenali pelbagai jenis dan fungsi vitamin untuk bayi

Pelbagai nutrien diperlukan oleh bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya, dan salah satunya adalah vitamin. Terdapat pelbagai fungsi vitamin untuk bayi, mulai dari membangun kekebalan tubuh hingga meningkatkan fungsi organ mereka.

Keperluan pemakanan bayi dapat dipenuhi melalui penyusuan susu ibu yang mencukupi. Susu ibu sendiri mempunyai kandungan nutrisi lengkap untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, mulai dari protein, lemak, karbohidrat, hingga kalsium.

Namun, dengan bertambahnya usia, susu ibu tidak lagi dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi yang semakin meningkat sehingga nutrien tambahan diperlukan untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangannya. Nah, salah satu nutrien yang diperlukan adalah vitamin.

Apakah jenis dan fungsi vitamin yang baik untuk bayi?

Berikut adalah beberapa vitamin yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dan fungsinya:

1. Vitamin A

Vitamin A sangat penting untuk menyokong perkembangan fungsi penglihatan dan kulit bayi yang sihat. Bukan hanya itu, vitamin ini juga berperanan penting dalam meningkatkan daya tahan tubuh dan mempercepat proses pertumbuhan tulang dan tisu bayi.

Walau bagaimanapun, jumlah pengambilan vitamin A pada bayi mesti disesuaikan dengan usia bayi. Ini bertujuan untuk mencegah kesan keracunan vitamin A.

2. Vitamin B9

Vitamin lain yang juga penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi adalah vitamin B9 atau asid folik. Folate adalah vitamin B yang berperanan dalam meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan mempercepat pertumbuhan sel, mengekalkan otot dan saraf yang sihat, dan menguatkan sistem ketahanan bayi.

3. Vitamin C

Fungsi vitamin C juga penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Vitamin ini berperanan dalam pembentukan dan pembaikan sel darah merah dan tisu badan, termasuk tulang. Selain itu, vitamin C juga berfungsi untuk mengekalkan gusi yang sihat dan meningkatkan daya tahan bayi.

4. Vitamin D

Vitamin D berperanan membantu tubuh menyerap kalsium dan menjaga tulang dan gigi yang sihat pada bayi. Kekurangan vitamin D pada bayi akan mengakibatkan gangguan tulang, seperti riket.

5. Vitamin E

Vitamin yang satu ini juga penting untuk kesihatan bayi. Fungsi vitamin E pada bayi adalah sebagai antioksidan yang dapat menyokong pertumbuhan sel dan pengembangan jaringan saraf dan otak.

6. Vitamin K

Vitamin K memainkan peranan penting dalam proses pembekuan darah. Tanpa vitamin K, bahkan luka kecil dapat terus berdarah, sehingga sukar untuk sembuh. Untuk memenuhi keperluan vitamin K, setiap bayi yang dilahirkan biasanya akan diberi suntikan vitamin K.

Adakah Bayi Memerlukan Makanan Tambahan Vitamin?

Bayi biasanya mula memerlukan pemakanan tambahan ketika memasuki usia 6 bulan. Pada usia ini, anda dapat memperkenalkan si kecil kepada pelbagai jenis makanan pelengkap (MPASI) untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka.

Apabila bayi anda dapat diberi makanan pelengkap, doktor biasanya tidak akan mengesyorkan memberi suplemen vitamin.

Walau bagaimanapun, suplemen vitamin diperlukan untuk bayi yang lahir sebelum waktunya, lahir dengan berat lahir rendah, atau mempunyai ukuran badan yang kecil di rahim. Selain itu, bayi yang mempunyai masalah kronik dan memberi kesan pada selera makan mereka juga disarankan untuk diberi makanan tambahan vitamin.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis dan fungsi vitamin yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Ibu juga dapat mengetahui jumlah pengambilan vitamin untuk anak kecil anda mengikut umur dan keperluannya, terutama jika dia mempunyai keadaan perubatan tertentu.