Kehidupan yang sihat

Petua Menangani Rawatan Memalukan Badan

Komen 'Mengapa anda begitu kurus?' Atau 'Anda kelihatan begitu beratanda tambah ya? 'digunakan sebagai salah satu kesenangan dalam perbualan atau bentuk perhatian kita kepada orang lain. Tetapi adakah benar bahawa ini adalah bentuk perhatian? Atau mungkin kita buat memalukan badan?

BOdy Memalukan adalah tingkah laku mencerca penampilan orang lain, atau membandingkan keadaan fizikal seseorang dengan orang lain. Bukan hanya dari orang lain, merawat memalukan badan kita juga boleh mendapatkan dari diri kita sendiri, iaitu ketika kita memberikan cap negatif atau memberi komen mengenai penampilan fizikal kita.

Kesan Memalukan Badan

memalukan badan sudah tentu akan menimbulkan perasaan tidak senang kepada mangsa. Semasa menerima rawatan memalukan badan, mangsa akan merasa malu dengan keadaan tubuhnya dan merasa bentuk badannya tidak baik sehingga perlu diperbaiki.

Sebagai contoh, jika mangsa merasa dia gemuk, dia akan melakukan pelbagai cara untuk menurunkan berat badan, mulai dari menahan makanan, muntah makanan yang telah dimakan, atau menggunakan julap. Keadaan ini merangkumi gangguan mental yang memerlukan rawatan lebih lanjut dari psikologi atau psikiatri.

Tidak hanya memberi kesan kepada mangsa, tindakan memalukan badan juga boleh memberi kesan kepada pelaku. Ketika mengkritik penampilan orang lain, pelaku merasa lebih baik daripada mangsa dan ini boleh menjadi bumerang kepadanya.

Apabila seseorang menilai tubuh orang lain menjadi gemuk, dia akan merasa dirinya langsing dan tidak perlu menjaga berat badan, sehingga dia secara tidak sadar menjadi lebih cenderung untuk menambah berat badan. Atau sebaliknya, sangat risau bahawa dia akan menjadi gemuk dan berubah menjadi orang yang dipanggil, sehingga mereka menjalani diet berlebihan yang tidak sihat.

Petua Menangani Rawatan Memalukan Badan

Bagi sesetengah orang, mengulas mengenai penampilan rakan sekerja atau orang lain adalah perkara biasa, tanpa niat. Namun, menjadi sasaran komen sedemikian memang tidak menyenangkan. Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan perasaan malu, setelah menerima rawatan memalukan badan:

1. Berlatih untuk berterima kasihkeadaan diri

Selalu ada sesuatu dalam diri kita yang harus kita syukuri, seperti daya berfikir dan kreativiti yang tinggi, keperibadian yang menyenangkan, bakat dalam bidang tertentu, atau kesihatan yang memungkinkan kita hidup produktif.

Dengan memusatkan perhatian pada perkara positif dalam diri kita, rasa syukur akan bertambah, sehingga kita dapat menerima dan mengasihi diri kita sendiri.

2. Msedar dan terima kekurangan diri

Rambut yang kurus, berkulit gelap, atau kerinting bukanlah sesuatu yang negatif. Jadi berhenti membuat perkara-perkara ini menimbulkan kesan negatif pada diri anda (pembuli dalaman), kerana ia akan membuat anda merasa tidak selamat kerana sesuatu yang tidak terlalu penting.

Sekiranya perkara ini dapat diperbaiki, maka lakukan sesuatu untuk memperbaikinya. Gunakan perasaan negatif ini sebagai pencetus motivasi. Tetapi jika tidak dapat diperbaiki, pelajari untuk menerimanya sebagai sebahagian daripada diri anda. Kembangkan potensi lain yang dapat menutup kekurangan anda.

3. Buat penyokong dalaman untuk memperjuangkanpembuli dalaman

Tanamkan kata-kata penguat diri, seperti 'Saya cantik' atau 'Saya seksi'. Semakin kerap kata-kata ini diulang, semakin anda akan mempercayainya. Dengan cara itu, anda tidak akan keberatan dengan rawatannya memalukan badan yang anda terima daripada orang lain mengenai keadaan fizikal anda.

Ingat, apa yang anda fikirkan tentang diri anda lebih penting daripada apa yang orang lain fikirkan tentang anda. Jangan biarkan pendapat orang lain mengenai satu perkara kecil di dalam badan anda yang menyekat potensi besar dalam diri anda.

4. Ubah pemikiran anda terhadap diri anda

Sekiranya seseorang percaya bahawa bentuk badan atau keadaan fizikalnya buruk, maka maklumat yang mengatakan sebaliknya tidak akan diproses oleh otak. Oleh itu, ubah dulu pemikiran dan pendapat anda tentang diri anda.

Semakin anda percaya diri anda buruk, semakin mudah bertindak memalukan badan memberi kesan negatif kepada anda, dan semakin sukar bagi anda untuk menerima pujian atau kata-kata positif dari orang lain.

5. Bersikap selektif mengenai mesej di media sosial

Penggunaan media sosial juga mempengaruhi persepsi seseorang terhadap memalukan badan. Oleh itu, pilih mesej positif di media sosial, ikuti akaun yang mempopularkan undangan untuk menerima, menghormati, dan mengasihi diri sendiri.

Elakkan akaun yang menekankan pentingnya penampilan fizikal berbanding kualiti lain. Terutama yang mengandungi ejekan atau jenaka mengenai keadaan fizikal seseorang.

Orang yang merasa malu dengan keadaan badannya cenderung untuk bersembunyi dan mengelakkan diri daripada muncul di khalayak ramai atau berinteraksi dengan orang lain. Ini tentu akan mengganggu kehidupan sosial, bahkan produktiviti dan pencapaian kerja di sekolah.

Semasa anda menjadi mangsa memalukan badan, bentuhkan diri dengan yakin dan bangga pada diri sendiri. Dengan begitu, ejekan dari orang lain tidak akan menyakitkan dan membuat anda merasa rendah diri. Tetapi jika anda tidak dapat mengatasinya sendiri, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi.

Sebaliknya, jika anda sering mengambil tindakan memalukan badan, walaupun anda tidak menyedarinya, hentikan kebiasaan ini, kerana kesan negatifnya bukan hanya pada orang lain, tetapi juga pada diri sendiri.

Tertulis oleh:

Sandra Handayani Sutanto, M.Psi, Psikologi.

(Ahli Psikologi Kanak-kanak)