Kesihatan

Jangan memandang rendah, ini adalah penyebab batu karang

Terdapat pelbagai penyebab batu karang, mulai dari tabiat harian yang tidak sihat hingga keadaan kesihatan tertentu. Untuk mengelakkan batu karang, adalah idea yang baik untuk menjangkakan penyebabnya sejak awal.

Batu ginjal terbentuk apabila sisa darah mengkristal dan menumpuk di buah pinggang. Ini boleh berlaku kerana dipengaruhi oleh banyak faktor, yang kebanyakannya remeh dan sebenarnya dapat dikawal. Untuk itu, penting bagi anda untuk mengetahui apakah faktor penyebab batu karang.

Inilah Punca Batu Ginjal

Dianggarkan bahawa 1 dari 10 orang mendapat batu ginjal, dengan sebab yang berbeza. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Tidak cukup minum

Kekurangan cecair atau dehidrasi boleh menjadikan air kencing menjadi pekat. Akhirnya, tidak ada air yang cukup untuk melarutkan mineral dalam air kencing dan mineral-mineral tersebut mengkristal menjadi batu ginjal. Sekarang, Untuk mengurangkan risiko terkena batu ginjal akibat dehidrasi, anda disarankan minum 8 gelas atau 2 liter air sehari.

2. Makan terlalu banyak makanan tinggi garam

Penyebab batu ginjal seterusnya ialah makan terlalu banyak makanan yang tinggi garam. Apabila badan mempunyai garam berlebihan, jumlah kalsium yang mesti disaring oleh buah pinggang akan meningkat. Sekiranya ia mengikat dengan sisa darah lain, kalsium dapat mengkristal dan membentuk batu ginjal.

Untuk mencegah hal ini terjadi, anda disarankan untuk membatasi atau mengurangi penggunaan makanan yang tinggi garam, seperti makanan ringan asin, makanan dalam tin, daging kemasan, dan makanan olahan.

3. Makan terlalu banyak protein haiwan

Selain mengambil garam berlebihan, terlalu banyak protein hewani juga boleh menyebabkan batu karang. Ini kerana makanan yang tinggi protein hewani dapat meningkatkan kadar asid urik dan boleh menyebabkan batu karang. Diet protein tinggi juga dapat mengurangkan kadar sitrat, bahan kimia dalam air kencing yang membantu mencegah batu ginjal terbentuk.

4. Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi oksalat

Penyebab batu ginjal seterusnya ialah memakan terlalu banyak makanan yang mengandungi oksalat, seperti bit, coklat, bayam, dan kacang-kacangan.

Untuk mengurangkan risiko batu karang, anda disarankan untuk makan makanan yang tinggi oksalat bersama dengan makanan yang tinggi kalsium, seperti keju atau susu.

5. Menderita keadaan perubatan tertentu

Gangguan kesihatan tertentu, seperti kolitis, gout (gout), penyakit Crohn, diabetes jenis 2, dan hiperparatiroiditis, dapat meningkatkan risiko seseorang terkena batu ginjal.

Pada pesakit kolitis yang sering mengalami cirit-birit, misalnya, dehidrasi dapat terjadi yang menyebabkan air kencing menjadi lebih pekat. Selain itu, kolitis juga dapat menyebabkan tubuh menyerap lebih banyak oksalat dari usus, meningkatkan risiko pembentukan batu ginjal.

Selain yang disebutkan di atas, batu ginjal juga dapat disebabkan oleh hal-hal lain, seperti penggunaan gula berlebihan, pengambilan vitamin C dosis tinggi, kegemukan, hingga penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti antibiotik dan ubat HIV / AIDS.

Itulah pelbagai penyebab batu karang yang perlu anda ketahui dan elakkan. Sekiranya anda mengalami simptom batu ginjal, seperti sakit yang memancar dari bahagian bawah abdomen ke alat kelamin, sakit ketika membuang air kecil, dan kencing mendung atau berdarah, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan menentukan punca aduan dan memberikan rawatan yang sesuai.