Kesihatan

Bahaya Gonore pada Kehamilan dan Bayi Baru Lahir

Gonore pada kehamilan adalah keadaan yang perlu diperhatikan, kerana gejala menyerupai keluhan kehamilan pada umumnya. Inilah yang menjadikan langkah pengendalian sering dilakukan terlambat, sehingga membahayakan ibu dan bayi yang akan dilahirkan.

Gonorea atau gonorea adalah penyakit yang boleh menular melalui hubungan seksual, baik secara vagina, dubur, atau secara oral dengan orang yang dijangkiti. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Neisseria gonorrhoeae.

Bakteria ini boleh hidup dan berkembang di saluran pembiakan yang hangat dan lembap, seperti serviks, rahim, dan tiub fallopi atau tiub fallopi pada wanita. Selain organ pembiakan, bakteria N. gonorrhoeae Ia juga boleh berkembang di uretra atau saluran kencing, mulut, tekak, dan dubur.

Bahaya Gonore pada Kehamilan

Dalam kebanyakan kes, gonore tidak menyebabkan gejala sehingga wanita hamil sering tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti penyakit ini. Walaupun ada, gejala dapat menyerupai keluhan yang biasanya muncul pada kehamilan, seperti keputihan, pendarahan, atau bintik darah muncul.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gonore pada wanita hamil boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kehamilan, seperti:

  • Keguguran
  • Keradangan pelvis
  • Persalinan pramatang
  • Jangkitan amniotik atau chorionamnionitis
  • Pecahnya membran pramatang
  • Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim

Selain itu, jangkitan gonorea yang tidak dirawat dapat membuat wanita hamil lebih rentan terhadap jangkitan kelamin dan meningkatkan risiko jangkitan rahim setelah melahirkan.

Bahaya Gonore pada Bayi Baru Lahir

Wanita yang hamil dan mengalami gonore boleh menyebarkan jangkitan kepada bayinya semasa melahirkan. Ini boleh berlaku apabila bayi bersentuhan dengan cecair dari vagina ibu. Gejala gonore pada bayi yang dijangkiti biasanya muncul 2-5 hari selepas melahirkan.

Bayi yang dijangkiti gonore boleh mengalami keadaan seperti berat lahir rendah dan jangkitan mata.

Sekiranya tidak dirawat, gonore pada bayi boleh menyebabkan kebutaan. Selain itu, infeksi juga dapat merebak ke organ tubuh yang lain, mengakibatkan jangkitan darah, sendi, dan cairan di sekitar otak dan saraf tunjang atau meningitis.

Rawatan Gonorea

Wanita hamil yang dijangkiti gonore atau penyakit kelamin lain semasa kehamilan digalakkan untuk menjalani ujian. Ujian dilakukan semasa pemeriksaan kehamilan pertama dan semasa trimester kehamilan terakhir. Bukan hanya wanita hamil, pasangan mereka juga disyorkan untuk menjalani pemeriksaan.

Gonore boleh dirawat dengan antibiotik yang selamat diambil semasa mengandung. Di samping itu, suami dan isteri yang menjalani rawatan tidak boleh melakukan hubungan seksual sehingga rawatan gonore selesai sepenuhnya dan kedua-duanya dinyatakan sembuh.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang menghidap gonore juga perlu segera dirawat untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk. Rawatan secara amnya dilakukan dengan memberi antibiotik kepada bayi yang dijangkiti.

Sekiranya anda hamil, jangan ragu atau malu untuk berjumpa doktor mengenai gonore yang mungkin anda alami. Rawatan yang dilakukan secepat mungkin dapat mengurangkan risiko komplikasi bagi ibu dan bayi.