Kesihatan

Rabun malam bukanlah penyakit

Pandangan anda Menjadi kabur pada waktu malam atau sukar dilihat dalam cahaya redup? Mungkin anda mengalami nyctalopia atau buta malam. Keadaan ini berlaku apabila sel-sel di retina yang membantu melihat dalam gelap rosak.

Anda perlu tahu terlebih dahulu bahawa kebutaan malam bukanlah penyakit, tetapi tanda atau gejala penyakit yang mendasari tertentu. Atas sebab ini, jangan pertimbangkan rabun malam, keadaan ini memerlukan pemeriksaan yang teliti dan rawatan yang tepat sehingga dapat diatasi.

\

Ciri-ciri Night Blindness

Bagi anda yang mengalami rabun malam, ciri-ciri dapat dikenali ketika melakukan aktiviti harian, seperti berikut:

 • Sukar untuk melihat jalan raya ketika memandu pada waktu malam.
 • Kesukaran melihat sekeliling ketika berjalan di tempat gelap, misalnya di pawagam.
 • Sukar untuk melihat bintang-bintang di langit.

Selain itu, satu lagi gejala kebutaan malam adalah kesukaran melihat ketika gelap, penglihatan anda mungkin bertambah buruk semasa peralihan dari bilik yang terang ke gelap. Untuk membantu menjelaskan aduan ini, cuba bandingkan dengan pandangan orang lain di sekitar anda. Sekiranya orang lain masih dapat melihat dengan jelas dalam cahaya rendah, maka kemungkinan besar anda akan mengalami kebutaan pada waktu malam.

Penyakit Yang Menyebabkan Buta Malam

Beberapa penyakit atau keadaan yang boleh menyebabkan gejala buta malam:

 • Kekurangan vitamin A

  Salah satu kesan buruk yang boleh terjadi pada mata apabila kekurangan vitamin A adalah keratomalacia. Keratomalacia adalah gangguan kedua-dua bola mata. Selain mata kering, tanda awal bahawa anda mengalami keadaan ini mungkin buta malam.

 • Rabun dekat atau rabun

  Tanpa bantuan membetulkan cermin mata atau kanta lekap, orang yang mengalami miopia menghadapi kesukaran untuk melihat objek yang jauh.

 • Katarak

  Lensa mata yang harus jelas menjadi keruh pada penderita katarak. Ini menjadikan pandangan anda kabur.

 • Glaukoma

  Keadaan ini sering dikaitkan dengan penumpukan tekanan di dalam bola mata (tekanan intraokular). Glaukoma boleh merosakkan saraf optik mata anda (organ mata yang menghantar gambar ke otak anda) dan memburukkannya dari masa ke masa.

 • Diabetes

  Diabetes yang tidak terkawal dalam jangka masa panjang boleh membuat penderita mudah terkena gangguan saraf mata.

 • Keratonocus

  Orang dengan keratocus mempunyai kornea nipis dan lama-kelamaan, kornea boleh berubah menjadi kerucut. Ini menjadikan penglihatan kabur dan sensitif terhadap cahaya.

 • Retinitis pigmentosa (RP)

  Ini adalah penyakit mata keturunan. Keadaan ini berlaku apabila retina dipenuhi dengan pigmen gelap.

 • Sindrom Usher

  Salah satu gejala keadaan ini ialah retinitis pigmentosa atau RP.. Keadaan ini adalah penyakit keturunan yang mempengaruhi penglihatan dan pendengaran.

 • Kesan ubat-ubatan tertentu

  Penggunaan ubat untuk glaukoma dapat menjadikan murid menjadi sempit, menyebabkan kesan sampingan seperti rabun malam.

Cara mengatasi Penglihatan malam

Mengatasi kebutaan malam mesti disesuaikan dengan penyebabnya. Untuk mengetahuinya, doktor akan mengambil sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan mata secara fizikal. Selepas itu, doktor boleh melakukan ujian darah untuk mengetahui tahap gula dan vitamin A dalam badan.

Inilah cara memperbaikinya mengikut penyebabnya:

 • Kekurangan vitamin A dapat diatasi dengan mengambil makanan tambahan vitamin A.
 • Keratonus ringan boleh dirawat dengan cermin mata atau kanta lekap. Tetapi bagi kebanyakan orang, kanta lekap adalah kaedah yang paling berkesan. Untuk penipisan kornea yang teruk yang tidak dapat diperbaiki dengan kanta lekap, garis pembedahan mungkin diperlukan.
 • Sekiranya rabun malam disebabkan oleh rabun, cara mengatasinya adalah dengan menggunakan cermin mata yang disesuaikan dengan minus anda.
 • Bagi orang yang menghidap katarak, anda boleh menjalani pembedahan untuk mengganti lensa mata yang keruh dengan lensa mata tiruan yang jelas.
 • Menggunakan titisan mata dari doktor untuk mengurangkan tekanan mata pada penghidap glaukoma. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pembentukan cecair di mata. Ubat oral, pembedahan, atau terapi laser juga dapat digunakan jika perawatan dengan tetes mata saja tidak berkesan.
 • Sekiranya anda mengalami kebutaan malam kerana penggunaan dadah, jangan berhenti mengambilnya dengan segera. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum menurunkan dos atau berhenti mengambilnya.

Anda tidak boleh memandu pada waktu malam atau melakukan aktiviti dalam kegelapan, untuk mengelakkan kemalangan atau risiko lain. Rujuk dengan pakar oftalmologi untuk rawatan rabun malam.