Kesihatan

Memahami Crob Phobia dan Mengatasinya

Orang yang mempunyai fobia ramai akan takut meninggalkan rumah atau pergi ke tempat-tempat yang dianggap tidak selamat. Keadaan ini, juga disebut agoraphobia, disebabkan oleh orang yang takut pergi ke tempat yang sesak, seperti pasar raya, pusat membeli-belah, pasar, sekolah, dan pejabat.

Crob fobia adalah sejenis gangguan kecemasan. Simptom agoraphobia boleh timbul ketika penghidapnya berada dalam keadaan di mana sukar untuk mencari jalan keluar atau mendapatkan pertolongan ketika dia merasa terperangkap.

Bukan hanya fobia atau takut berada dalam keramaian, orang menderita agoraphobia juga boleh merasa takut atau cemas apabila dia harus bercakap atau bertindak di hadapan banyak orang.

Punca Fobia Orang Ramai

Sehingga kini, penyebab sebenar fobia orang ramai tidak diketahui. Pakar mengesyaki bahawa fobia orang ramai disebabkan oleh kombinasi faktor, seperti masalah psikologi, trauma masa lalu, keturunan, dan gangguan keperibadian.

Selain itu, fobia orang ramai juga disyaki muncul pada orang yang mengalami serangan panik. Walau bagaimanapun, ada orang dengan fobia orang ramai yang tidak mempunyai sejarah serangan panik atau trauma sebelumnya.

Apabila anda merasa cemas atau panik, badan anda akan melepaskan hormon adrenalin. Hormon ini boleh menyebabkan beberapa kesan, seperti peningkatan kadar pernafasan dan degupan jantung. Ini adalah mekanisme semula jadi untuk mempersiapkan tubuh menghadapi situasi berbahaya.

Teori lain adalah bahawa fobia orang ramai disebabkan oleh ketidakseimbangan tahap bahan kimia di otak yang mengatur tidur mood dan proses pemikiran. Ini kemudian mempengaruhi mood dan tingkah laku, yang boleh menyebabkan gejala seperti serangan panik.

Gejala dan Tanda Fobia Orang Ramai

Orang yang menderita fobia orang ramai akan mengalami gejala berikut:

  • Kegelisahan ketika berada di persekitaran yang dianggap tidak selamat.
  • Ragu-ragu atau enggan meninggalkan rumah atau pergi ke tempat yang tidak dikenali.
  • Kehilangan keyakinan ketika berada dalam kerumunan orang.
  • Elakkan setiap kali dijemput untuk melancong.

Apabila orang dengan fobia orang ramai merasakan bahawa mereka berada dalam keadaan tertekan, mereka akan mengalami beberapa gejala fizikal, seperti jantung berdebar atau berdebar-debar dada, sesak nafas, berpeluh panas atau sejuk, mual, pening, dan merasa seperti pingsan.

Sebagai tambahan kepada gejala fizikal, orang dengan fobia orang ramai juga mungkin mengalami gejala psikologi, seperti serangan panik atau merasa tidak berdaya di depan umum, menyalahkan diri sendiri, atau merasa malu di hadapan orang.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh mempengaruhi kualiti hidup penderita kerana mereka cenderung untuk menarik diri dari orang ramai. Orang yang hidup dengan fobia ramai akan merasa sukar untuk bergerak, pergi ke sekolah, dan bahkan bekerja.

Cara Mengatasi Fobia Orang Ramai

Untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai fobia ramai atau tidak, perlu melakukan beberapa siri pemeriksaan perubatan psikiatri oleh psikologi atau psikiatri.

Semasa pemeriksaan, doktor atau psikologi akan menanyakan beberapa soalan mengenai gejala yang diadukan oleh pesakit, seperti ketika gejala fobia orang ramai, gejala apa yang dirasakan, dan situasi apa yang mencetuskan munculnya gejala fobia orang ramai.

Sekiranya didiagnosis dengan fobia orang ramai, pesakit memerlukan rawatan perubatan yang terdiri daripada:

Psikoterapi

Matlamat psikoterapi adalah untuk mendorong orang yang mempunyai fobia orang ramai untuk berkelakuan lebih positif dan mengurangkan gejala mereka.

Sebagai contoh, banyak orang dengan fobia orang ramai mempunyai pemikiran yang tidak realistik bahawa serangan panik dapat membunuh mereka. Dengan psikoterapi, orang dengan fobia orang ramai akan dilatih dan dibimbing untuk mengalihkan pemikiran negatif ini sehingga gejala dapat dikurangkan ketika berada di keramaian.

Salah satu bentuk psikoterapi yang sering digunakan adalah terapi tingkah laku kognitif.

Mengambil dadah

Jenis ubat yang diresepkan oleh doktor untuk orang yang mempunyai fobia banyak sama dengan ubat untuk mengatasi kemurungan. Beberapa jenis ubat antidepresan berfungsi dengan meningkatkan serotonin di otak. Contoh kelas ubat ini adalah: sertraline dan fluoxetine.

Sebagai tambahan kepada antidepresan, ubat penenang atau pereda kecemasan juga boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat fobia orang ramai.

Fobia orang ramai yang tidak dirawat dapat mengurangkan kualiti hidup. Orang yang mempunyai fobia ramai akan memilih untuk tinggal di rumah, jadi mereka cenderung tidak produktif. Ini boleh menyebabkan masalah kewangan, perasaan kesepian, dan perasaan terasing yang kemudian meningkatkan risiko mengalami kemurungan.

Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda merasakan kemungkinan anda akan menarik diri dari dunia luar dan mengalami gejala yang menunjukkan fobia orang ramai.