Kehidupan yang sihat

Masa Terbaik untuk Minum Susu, Sebelum atau Selepas Makan?

Tidak sedikit orang berpendapat bahawa susu lebih baik diminum sebelum makan sehingga nutrien diserap secara optimum ketika perut kosong. Walau bagaimanapun, yang lain berpendapat bahawa susu harus diambil selepas makan. Jadi, bilakah masa terbaik untuk minum susu?

Susu adalah minuman yang baik untuk diminum oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Selain mengandung kalsium, susu juga menyimpan banyak nutrien penting, termasuk protein, lemak, kolin, selenium, kalium, magnesium, zink, fosfor, dan beberapa jenis vitamin, seperti vitamin A, vitamin B12, dan vitamin D.

Manfaat Kesihatan Susu

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, susu sememangnya kaya dengan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Kerana kandungan nutriennya, pengambilan susu secara teratur dapat memberikan manfaat kesihatan yang luar biasa, yaitu:

  • Memelihara tulang dan gigi yang sihat
  • Menambah tenaga dan stamina
  • Meningkatkan kekuatan otot dan fungsi otak
  • Menyokong proses perkembangan anak
  • Membaiki sel badan yang rosak
  • Kekalkan daya tahan
  • Menjaga kesihatan mata

Inilah Masa Terbaik untuk Minum Susu

Melihat banyak faedah untuk tubuh, beberapa orang tertanya-tanya bilakah masa terbaik untuk minum susu. Adakah sebelum atau selepas makan? Sebenarnya tidak ada masa standard untuk minum susu.

Susu boleh diminum pada bila-bila masa, sama ada sebelum atau selepas makan. Di samping itu, kelebihan susu tidak akan hilang sekiranya anda meminumnya pada waktu pagi atau petang. Tidak ada masa yang khusus dan terbaik untuk minum susu. Bila-bila masa anda boleh minum susu, ia bergantung pada keselesaan dan kebiasaan anda.

Namun, bagi kanak-kanak, lebih baik memberi susu selepas mereka makan. Sebabnya, minum susu sebelum makan dapat membuat anak merasa kenyang dengan cepat, jadi anak-anak tidak mempunyai selera makan ketika jadual makan mereka tiba.

Walaupun tidak ada waktu terbaik untuk minum susu, ada beberapa jenis makanan yang tidak boleh anda makan bersama ketika anda minum susu.

Makanan yang mengandungi asid oksalik (bayam, ubi jalar, atau kacang) serta makanan yang mengandungi asid fitik (biji-bijian) dianggap menghalang penyerapan kalsium yang terkandung dalam susu. Sebenarnya, kalsium sangat penting untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat untuk semua orang. kamu tahu.

Oleh itu, anda harus mengambil susu dalam beberapa jam setelah memakan makanan ini.

Berdasarkan maklumat di atas, susu boleh diminum pada bila-bila masa. Jadi, anda tidak perlu lagi risau minum susu sebelum atau selepas makan. Kerana ini tidak akan mengurangkan faedah susu untuk kesihatan anda.

Jadi, minum susu mengikut keperluan anda. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti alergi susu atau intoleransi laktosa, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jenis susu atau alternatif susu dan masa terbaik untuk minum susu mengikut keadaan kesihatan anda.