Kesihatan

Syringomyelia - Gejala, sebab dan rawatan

Syringomyelia adalah gangguan saraf tunjang kerana sista dalam saraf tunjang (syrinx). Cyst atau syrinxyang mana tumbuh boleh memampatkan saraf tunjang, menyebabkan simptom seperti kelemahan otot dan kehilangan sensasi kesakitan.

Punca syringomyelia tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit yang boleh mencetuskan keadaan ini, iaitu malariasi Chiari, meningitis, kecederaan saraf tunjang, dan tumor saraf tunjang.

Gejala Syringomyelia

Gejala syringomyelia biasanya hanya muncul ketika pesakit berusia 20-an hingga 30-an, kemudian mereka dapat menjadi lebih teruk secara perlahan. Pada mulanya, syringomyelia akan menyerang bahagian belakang leher, bahu, lengan, dan tangan. Gejala termasuk:

 • Kelemahan pada otot.
 • Pembaziran otot (atrofi otot).
 • Kehilangan refleks.
 • Kehilangan kepekaan terhadap kesakitan, sejuk dan panas.

Gejala lain yang juga boleh muncul pada syringomyelia adalah:

 • Otot kaku
 • Sakit otot
 • Gangguan buang air besar dan kencing

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya gejala di atas muncul, segera berjumpa doktor. Sebilangan gejala syringomyelia serupa dengan penyakit saraf tunjang yang lain, oleh itu diperlukan beberapa siri ujian untuk mengesahkan diagnosis, sebelum doktor dapat menentukan rawatan yang tepat.

Anda juga harus waspada dan berjumpa doktor jika anda mengalami kecederaan saraf tunjang, kerana gejala dapat muncul beberapa bulan hingga beberapa tahun setelah kecederaan. Semakin cepat ia dikesan, semakin besar peluang untuk pulih.

Punca Syringomyelia

Syringomyelia disebabkan oleh pembentukan sista pada saraf tunjangsyrinx). Punca sista tidak diketahui sehingga kini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit yang dianggap sebagai pencetus pembentukan kista ini.

Sebilangan besar kes syringomyelia dipicu oleh cacat Chiari, gangguan struktur otak yang menyebabkan sebahagian otak meluncur ke saraf tunjang. Tisu otak yang merosot mengganggu aliran cairan tulang belakang (cecair serebrospinal), sehingga memicu pembentukan sista yang menyebabkan syringomyelia.

Selain dicetuskan oleh cacat Chiari, syringomyelia juga dapat dipicu oleh:

 • Kecederaan pada saraf tunjang
 • Meningitis
 • Tumor di kawasan tulang belakang
 • Keabnormalan kongenital (kongenital) saraf tunjang
 • Pendarahan di kawasan tulang belakang

Diagnosis Syringomyelia

Untuk mendiagnosis syringomyelia, doktor akan terlebih dahulu menanyakan simptom dan sejarah perubatan pesakit, serta melakukan pemeriksaan fizikal.

Sekiranya anda mengesyaki syringomyelia, doktor akan meminta pesakit menjalani imbasan MRI atau CT. Imbasan dilakukan untuk melihat keadaan saraf tunjang secara terperinci. Untuk menghasilkan gambaran yang lebih jelas, ahli radiologi boleh menyuntikkan pewarna khas (kontras) sebelum pemeriksaan.

Rawatan Syringomyelia

Rawatan untuk syringomyelia yang akan diberikan oleh doktor bergantung kepada keparahan penyakit dan perkembangan gejala yang dialami oleh pesakit. Sekiranya simptomnya ringan, pakar neurologi hanya mengesyorkan agar pesakit menjalani pemeriksaan neurologi dan MRI secara berkala.

Untuk mengelakkan syringomyelia menjadi lebih teruk, pesakit disarankan agar tidak melakukan aktiviti yang berat dan menjalani fisioterapi untuk merawat gangguan saraf, seperti kelemahan otot dan kekejangan otot. Terapi ini akan dibimbing oleh doktor pemulihan perubatan.

Operasi

Sekiranya gejala syringomyelia bertambah buruk atau mengganggu aktiviti harian, doktor akan mencadangkan pembedahan. Pembedahan dilakukan oleh pakar bedah saraf untuk menghilangkan tekanan pada saraf tunjang dan mengembalikan aliran normal cairan tulang belakang kembali normal.

Pelbagai jenis pembedahan tulang belakang dilakukan, bergantung kepada penyebab syringomyelia. Beberapa jenis pembedahan yang boleh dilakukan adalah:

 • Pembedahan untuk merawat malariasi Chiari, sehingga aliran cairan tulang belakang kembali lancar.
 • Pembedahan untuk membuang halangan terhadap aliran cairan tulang belakang disebabkan oleh tumor di kawasan tulang belakang atau pertumbuhan tulang belakang yang tidak normal.
 • Operasi untuk mengalirkan cecair syrinx, dengan memasang alat khas yang dipanggilmenjerit.

Penyelenggaraan selepas operasi

Selepas operasi, pesakit juga akan diberi antibiotik untuk mencegah komplikasi daripada jangkitan. Selain itu, fisioterapi masih dilakukan untuk menguatkan otot yang lemah.

Untuk memantau proses pemulihan dari pembedahan syringomyelia, pesakit perlu melakukan pemeriksaan berkala. Semasa pemeriksaan rutin, doktor dapat melakukan pemeriksaan dengan imbasan CT, untuk memantau keadaan saraf tunjang pesakit.

Penjagaan susulan selepas pembedahan adalah penting kerana syringomyelia dapat muncul semula. Pemeriksaan berkala, seperti pemeriksaan MRI, perlu dilakukan untuk memantau keberhasilan operasi dan kemajuan penyakit.

Komplikasi Syringomyelia

Terdapat beberapa komplikasi syringomyelia yang boleh berlaku, termasuk:

 • Sakit yang berpanjangan (kronik) kerana kerosakan saraf tunjang.
 • Scoliosis atau tulang belakang melengkung seperti huruf S.
 • Myelopathy atau kehilangan fungsi saraf secara beransur-ansur di saraf tunjang.
 • Lumpuh, kerana otot yang lemah dan kaku.
 • Gagal bernafas, kerana syrinx membesar dan memampatkan saraf yang mengatur otot pernafasan.