Kehidupan yang sihat

10 Manfaat Hubungan intim yang tidak dijangka

Terdapat anggapan bahawa seseorang yang sering melakukan hubungan seks jarang sakit. Ini kerana manfaat hubungan intim bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan intim pasangan, tetapi juga membawa banyak manfaat kesihatan.

Terdapat banyak sebab positif bagi pasangan yang sudah berkahwin untuk melakukan hubungan seks lebih kerap. Selain dari sifatnya sebagai aktiviti untuk membiak, melakukan hubungan seks secara teratur adalah salah satu cara untuk bersenang-senang, menjaga keakraban, dan menjaga tubuh badan. Sekiranya anda merancang untuk memiliki atau mempunyai lebih banyak anak, ada beberapa posisi seks yang dipercayai dapat meningkatkan peluang anda hamil.

Faedah Hubungan intim

Seks yang sihat boleh dilakukan pada bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi atau malam sebelum tidur. Mari lihat pelbagai faedah hubungan seksual di bawah.

 • Membantu mengekalkan sistem imun

  Seseorang yang melakukan hubungan seksual mempunyai badan yang agak kuat melawan kuman, virus, dan bakteria yang menyebabkan penyakit. Satu kajian menyatakan bahawa melakukan hubungan seks 1-2 kali seminggu secara berkala dapat meningkatkan kadar antibodi yang dapat melindungi tubuh dari jangkitan.

  Tetapi jika anda melakukan hubungan seks lebih dari tiga kali seminggu, tahap antibodi dalam badan anda sama dengan mereka yang tidak melakukan hubungan seks secara berkala. Para penyelidik mengesyaki, tekanan dan kegelisahan menjadi penyebabnya.

 • Membakar kalori

  Seks adalah aktiviti fizikal. Melakukan hubungan seks adalah sama beratnya dengan aktiviti berjalan pantas. Melakukan hubungan seks selama 30 minit dapat membakar sekitar 200 kalori. Oleh itu, menjadualkan hubungan seksual adalah aktiviti yang tepat untuk membakar kalori secara berkala.

 • Menjaga kesihatan jantung

  Kesihatan jantung adalah salah satu kunci badan yang sihat. Kajian mendapati bahawa lelaki yang melakukan hubungan seks dua kali seminggu mempunyai risiko lebih rendah terkena penyakit kardiovaskular, jika dibandingkan dengan orang yang hanya melakukan hubungan seks sebulan sekali. Kajian ini tidak mengesahkan bahawa seks dapat mencegah penyakit jantung. Tetapi para penyelidik bersetuju bahawa seks adalah sebahagian daripada menjaga kesihatan jantung.

 • Meningkatkan kebahagiaan

  Menurut penyelidikan, seks yang kerap berkualiti dapat meningkatkan perasaan bahagia. Ini berkaitan dengan faedah hubungan intim yang dapat membantu mengurangkan tekanan.

 • Meningkatkan kedekatan pasangan

  Orgasme melepaskan hormon oxytocin atau hormon cinta, yang membantu pasangan suami isteri meningkatkan rasa percaya dan mengukuhkan ikatan antara mereka. Seks biasa dengan satu orang juga meningkatkan tahap komitmen, sehingga risiko perceraian dapat dikurangkan.

 • Meningkatkan kawalan pundi kencing

  Apabila wanita semakin tua, wanita akan mengalami masalah kawalan pundi kencing sehingga air kencing dapat mengalir secara tidak terkawal. Manfaat hubungan seks dalam kes ini bagi wanita adalah membantu mengencangkan otot pelvis bawah, dengan pengecutan otot semasa orgasme.

 • Menurunkan tekanan darah

  Menurut penyelidikan, hubungan intim, tidak termasuk melancap, bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit jantung dan strok. Diduga melakukan hubungan seks membantu melebarkan saluran darah, meningkatkan penghantaran oksigen dan nutrien ke sel-sel tubuh, serta mengurangkan tekanan darah kerana termasuk dalam aktiviti fizikal dengan intensitas yang serupa dengan latihan.

 • Melegakan kesakitan

  Manfaat lain dari hubungan seksual adalah untuk menghilangkan rasa sakit. Semasa persetubuhan, otak melepaskan endorfin. Endorfin bukan sahaja menjadikan tubuh lebih santai, tetapi juga dapat menghilangkan rasa sakit, seperti migrain dan sakit belakang.

 • Mengurangkan risiko barah prostat

  Penyelidikan mendedahkan bahawa ejakulasi sekurang-kurangnya 21 kali sebulan dianggap dapat mengurangkan risiko barah prostat. Namun, tidak ada penyelidikan yang mengesahkan penyebab mengapa hubungan seks dapat mengurangkan risiko barah prostat, jadi kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan hubungan ini.

 • Meningkatkan kualiti tidur

  Selepas orgasme, tubuh menghasilkan hormon prolaktin yang boleh menyebabkan rasa relaks dan mengantuk sehingga anda akan tidur lebih cepat dan nyenyak. Tidur yang nyenyak dapat menyumbang untuk menguatkan sistem imun dan meningkatkan tenaga.

Yang perlu diingat adalah bahawa walaupun terdapat pelbagai faedah melakukan hubungan seks, dari segi menjaga kesihatan, anda masih perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan seks yang selamat. Gaya hidup sihat merangkumi rehat yang cukup, senaman teratur, pengambilan makanan sihat, dan vaksinasi lengkap. Ia memerlukan senaman atau pergerakan badan yang aktif sekitar 2.5 jam seminggu, untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Sudah tentu, ini tidak dapat dicapai hanya melalui persetubuhan. Oleh itu, terus berolahraga secara teratur, seperti berenang, berbasikal, atau berjalan cepat.