Keluarga

Kenali Gejala Bayi Yang Tercekik dan Cara Betul Mengatasinya

Bayi yang tersedak boleh membahayakan jika tidak dirawat dengan segera. Keadaan ini menyebabkan sebahagian atau seluruh saluran udara tersumbat, menyukarkan bayi untuk bernafas dan bahkan boleh membahayakan nyawanya. Oleh itu, pengendalian yang betul perlu dilakukan dengan segera.

Bayi boleh tersedak pada objek tertentu, termasuk makanan dan minuman. Ini kerana saluran pernafasan bayi masih kecil dan sempit, dan kemampuan bayi untuk mengunyah makanan tidak sempurna.

Selain makanan atau minuman, bayi sering memasukkan benda asing, seperti mainan, ke dalam mulutnya. Ia juga boleh menyebabkan bayi tersedak. Itulah sebabnya, penting bagi ibu-ibu untuk selalu memantau aktiviti anak-anak mereka dan mengetahui gejala ketika bayi tersedak sehingga langkah-langkah rawatan awal dapat diambil dengan segera.

Menyedari Punca dan Gejala Bayi Tercekik

Selain memerhatikan si kecil semasa makan atau minum, anda juga harus menjauhkannya dari benda-benda yang berpotensi membuat bayi tersedak, seperti duit syiling, belon, hingga mainan kecil.

Walaupun bayi tersedak umumnya disebabkan oleh kemampuan menelannya yang lemah, ada juga beberapa keadaan kesihatan yang dapat meningkatkan risiko bayi tersedak. Keadaan ini merangkumi gangguan pertumbuhan, gangguan neurologi, gangguan otak, hingga kecederaan otak.

Semasa tersedak, bayi akan batuk. Batuk adalah refleks semula jadi tubuh bayi untuk mengusir benda asing yang menyekat saluran pernafasan. Ibu perlu segera membawa anak mereka ke pakar pediatrik sekiranya bayi juga menunjukkan beberapa gejala berikut:

 • Nampak curang
 • Kesukaran bernafas atau sesak nafas
 • Nafas berbunyi
 • Bibir dan kulitnya kelihatan kebiruan
 • Lemah
 • Tidak boleh menangis
 • Kehilangan kesedaran atau tidak bertindak balas

Langkah Pertolongan Cemas Ketika Bayi Tercekik

Sekiranya anda melihat si kecil tersedak, segera ambil langkah awal berikut:

 • Biarkan anak kecil anda batuk untuk mengeluarkan benda asing itu sendiri.
 • Sekiranya si kecil anda tidak batuk atau tidak dapat mengusir benda asing yang tersedak, letakkan dia di pangkuan anda dalam keadaan rawan dengan kepalanya lebih rendah dari belakang dan badan bawah.
 • Tepuk perlahan bahagian punggung anak kecil anda sebanyak 5 kali.
 • Tengok ke mulutnya. Sekiranya anda melihat sesuatu di mulutnya, cubalah yang terbaik untuk mengambilnya.
 • Sekiranya kaedah ini tidak berjaya mengeluarkan objek yang tersedak pada si kecil anda, putar badannya ke posisi terlentang dengan posisi kepala masih lebih rendah. Letakkan 2 jari di bahagian tengah dadanya dan tekan perlahan 5 kali, kemudian lihat kembali ke mulutnya.

Kaedah di atas biasanya dapat mengatasi keadaan bayi yang tersedak. Namun, jika benda asing yang mencekik anak anda tidak dapat dikeluarkan dari saluran udara, segera bawa anak anda ke pakar pediatrik. Jangan berlengah untuk meminta pertolongan kerana keadaan ini berbahaya jika dibiarkan terlalu lama.

Sekiranya keadaan anak kecil anda berjaya ditangani, pastikan anda mengambil pelbagai langkah pencegahan agar kejadian serupa tidak berulang. Caranya adalah dengan selalu mengawasi si kecil semasa makan, minum, atau bermain, dan tidak memberi makanan yang berisiko tersedak, seperti popcorn, anggur, atau kacang.