Keluarga

Ini Menyebabkan Sakit Kepala Semasa Seks

Apabila sedikit lebih banyak akan mencapai orgasme, tiba-tiba anda mengalami sakit kepala yang teruk yang sangat mengganggu. Akhirnya, hubungan intim terpaksa berakhir sebelum waktunya. Duh, Saya tertanya kenapa?

Anda tidak perlu risau sekiranya anda pernah atau bahkan mengalami sakit kepala semasa atau selepas hubungan seks. Anda tidak keseorangan Macam mana boleh jadi. Walaupun ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja, sakit kepala semasa melakukan hubungan seksual lebih kerap terjadi pada lelaki, terutama lelaki muda yang mempunyai sejarah migrain.

Jenis Sakit Kepala semasa Seks

Secara amnya terdapat 2 jenis sakit kepala yang berlaku baik semasa hubungan seksual dan selepasnya. Yang pertama adalah sakit kepala ringan, biasanya terasa dari leher hingga kepala. Keadaan ini mula dirasakan sejak gairah seksual meningkat dan rasa sakit menjadi lebih ketara ketika menghampiri orgasme. Kedua adalah sakit kepala orgasme. Sakit kepala ini timbul secara tiba-tiba, tepat sebelum atau semasa orgasme.

Walaupun terdapat dua jenis sakit kepala, beberapa orang mengalami kombinasi kedua-dua jenis sakit kepala ini.

Sakit kepala semasa hubungan seks biasanya berlangsung selama beberapa minit, tetapi beberapa orang mungkin merasakannya selama berhari-hari. Keluhan ini dapat dialami beberapa bulan sekali, tetapi hanya dapat dilakukan sekali seumur hidup.

Apa neraka Puncanya?

Sakit kepala semasa hubungan seks biasanya tidak perlu dibimbangkan. Namun, anda harus berhati-hati sekiranya keadaan ini berlaku terlalu kerap. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebabnya, termasuk:

  • Tekanan darah meningkat

Sakit kepala boleh disebabkan oleh peningkatan tekanan darah semasa hubungan seksual, terutama ketika mencapai orgasme. Walaupun begitu, keadaan ini tidak semestinya lebih biasa pada orang yang menghidap hipertensi.

  • Mengalami tekanan

Sakit kepala semasa melakukan hubungan seksual, diduga juga dapat muncul ketika Anda memiliki pikiran yang sangat berat. Tekanan adalah sesuatu yang sering mempengaruhi prestasi seksual seseorang.

  • Gangguan saluran darah

Gangguan saluran darah otak, seperti aneurisma dan strok, serta saluran darah jantung juga boleh menyebabkan sakit kepala semasa berhubungan seks. Keadaan ini secara amnya disertai oleh aduan yang lebih teruk, seperti kelumpuhan pada satu sisi badan atau sakit dada. Segera dapatkan bantuan perubatan, sekiranya ini berlaku.

  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti pil kawalan kelahiran, boleh menyebabkan anda sakit kepala semasa orgasme.

Supaya hubungan seksual tidak terganggu

Agar sakit kepala semasa hubungan seks tidak mengganggu hubungan anda dengan pasangan anda, mari kita atasi dengan cara di bawah:

  • Memberitahu anda pasangan

Anda harus bercakap terus terang dengan pasangan anda mengenai perkara ini. Dengan cara itu, pasangan anda tidak keliru dan kecewa jika anda menolak atau tiba-tiba berhenti melakukan hubungan seks.

  • Mengambil ubat penahan sakit menyakitkan

Cara termudah untuk menghilangkan sakit kepala adalah dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol. Sekiranya sakit kepala tidak reda, segera berjumpa doktor.

  • Rehat dan baring

Apabila sakit kepala menyerang, berehat dan berbaring dalam keadaan lurus sekurang-kurangnya 1-2 jam. Kaedah ini dipercayai dapat membantu melegakan sakit kepala yang anda rasakan semasa melakukan hubungan seksual.

Nah, untuk mengelakkan ini, anda boleh menghentikan hubungan seksual sebelum mencapai orgasme atau cuba bersikap lebih pasif semasa melakukan hubungan seksual. Di samping itu, beberapa doktor mungkin menasihati anda untuk minum ubat penahan sakit beberapa jam sebelum melakukan hubungan seksual.

Secara amnya, keadaan ini tidak perlu dibimbangkan. Tetapi dalam kes tertentu, sakit kepala semasa atau selepas orgasme boleh menjadi tanda penyakit serius. Oleh itu, segera berjumpa doktor jika sakit kepala sangat mengganggu, terutamanya jika sakit kepala anda disertai oleh gejala lain, seperti muntah atau leher yang kaku.

Dengan melakukan pencegahan dan rawatan sakit kepala, hubungan seksual dengan pasangan anda akan menjadi selesa tanpa gangguan.