Kehidupan yang sihat

Manfaat Potensi Daun Selasih, Sayuran Sihat yang Tidak Perlu Dimasak

Di Indonesia, daun selasih sering digunakan sebagai sayuran segar atau sebagai pelengkap hidangan makanan. Di sebalik rasaSegar, ternyata daun ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Jadi, apa faedah daun selasih yang anda dapat.

Daun selasih atau selasih yang tumbuh subur di negara tropika ini biasanya digunakan sebagai campuran bahan memasak. Walau bagaimanapun, tanaman ini juga dipercayai sebagai ubat tradisional. Contohnya, untuk merawat luka bakar, sakit perut, sakit kepala, cirit-birit, demam, gigitan serangga, batuk, selsema, mengurangkan rasa sakit, dan sebagai antibakteria. Malangnya, penyelidikan perubatan untuk membuktikan keberkesanan faedah daun selasih masih sangat minimum.

Kandungan Nutrien Daun Basil

Daun selasih mengandungi beberapa nutrien penting yang diperlukan oleh badan. Daun selasih segar mengandungi air, protein, karbohidrat, antioksidan lutein dan zeaxanthin, serta serat. Tidak hanya itu, daun selasih juga mengandung nutrien penting lainnya, seperti kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, kalium, folat, vitamin A, B, C, dan K, walaupun dalam jumlah kecil.

Pelbagai Kebaikan Daun Basil untuk Kesihatan

Beberapa faedah daun selasih yang anda dapat, termasuk:

 • Mampu merawat jerawat

  Minyak daun selasih dipercayai mempunyai sifat antibakteria yang dapat menghambat bakteria penyebab jerawat. Satu kajian mendedahkan, minyak daun kemangi yang telah dicampurkan dengan bahan-bahan tertentu, seperti ekstrak jeruk, asam salisilik, dan asid asetik, mampu mengatasi jerawat dan menghilangkan parut jerawat.

 • Sistem pencernaan yang sihat

  Satu kajian menunjukkan bahawa daun selasih mampu mencegah gejala yang timbul akibat ulser di perut. Selain itu, khasiat daun selasih juga dapat mengurangkan kadar asam lambung dan meningkatkan pelepasan lapisan lendir yang melindungi dinding perut.

 • Mempercepat penyembuhan luka

  Selain mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria. Daun selasih diketahui mempunyai sifat antivirus, antijamur, dan menghilangkan rasa sakit. Kerana kemampuan ini, daun selasih sering digunakan untuk mempercepat proses penyembuhan luka dan mencegah jangkitan pada luka. Malangnya, setakat ini kajian yang berkaitan dengan manfaat daun selasih untuk penyembuhan luka masih terhad pada kajian haiwan. Manfaatnya sebagai ubat luka pada manusia masih perlu dikaji dengan lebih mendalam.

 • Mencegah tekanan

  Daun selasih diketahui mempunyai zat yang berguna untuk membantu tubuh menyesuaikan diri dengan hormon stres. Di samping itu, bahan semula jadi ini juga berperanan dalam menjadikan tubuh dan minda merasa tenang dan santai, membantu mengatasi gangguan tidur, meningkatkan daya ingatan, dan membantu tubuh agar tidak cepat letih.

 • Mempunyai sifat anti-radang dan anti-barah

  Manfaat daun selasih yang juga baik untuk kesihatan adalah sebagai anti-radang dan antikanker. Kandungan antioksidan dalam daun selasih dianggap berperanan dalam munculnya kesan ini. Malangnya sifat anti-radang dan antikanker ini hanya dapat dilihat dalam kajian makmal. Manfaat daun selasih sebagai ubat untuk merawat penyakit tertentu belum dipelajari dengan jelas.

Manfaat daun selasih disyaki banyak, tetapi kesannya masih terhad pada kajian makmal pada haiwan eksperimen. Manfaat klinikal daun selasih sebagai rawatan setakat ini belum dapat dipastikan dan masih perlu diselidiki lebih lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found