Kesihatan

Mengenal Vaksin COVID-19 dari Kerajaan

Salah satu usaha untuk menekan peningkatan jumlah kes COVID-19 adalah penyediaan vaksin COVID-19 dari pemerintah. Walaupun masih dalam tahap uji klinis, keberadaan vaksin ini diharapkan dapat melindungi masyarakat Indonesia dari wabah.

Sehingga kini, pemberian vaksin COVID-19 adalah penyelesaian paling berkesan untuk mengurangkan jumlah kes jangkitan virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan penyakit COVID-19.

Namun, hingga kini, keberkesanan dan keselamatan vaksin COVID-19 masih diteliti dalam peringkat percubaan klinikal oleh pemerintah dan pelbagai institusi yang berkaitan. Ini adalah langkah pemerintah untuk memastikan bahawa vaksin COVID-19 yang akan disediakan sesuai digunakan untuk mencegah COVID-19.

Namun, perlu juga diingat bahawa usaha pencegahan COVID-19 tentunya harus disertakan dengan protokol kesihatan, misalnya dengan selalu menjaga jarak fisik, menjauhkan diri dari tempat yang ramai atau sesak, memakai topeng, dan rajin mencuci tangan.

Syarat Vaksin dan Imunisasi

Imunisasi adalah usaha untuk membentuk atau meningkatkan imuniti, baik orang dewasa maupun kanak-kanak, terhadap penyakit. Tujuan imunisasi adalah untuk mencegah penyakit tertentu atau mengelakkan risiko gejala yang teruk ketika diserang penyakit.

Salah satu bentuk imunisasi adalah dengan memberi vaksin. Vaksin adalah antigen atau benda asing yang dimasukkan ke dalam badan untuk menghasilkan reaksi imun terhadap penyakit tertentu.

Vaksin biasanya mengandungi mikroorganisma, seperti virus atau bakteria, yang mati atau hidup tetapi dilemahkan. Vaksin juga boleh mengandungi bahagian mikroorganisma yang dapat merangsang sistem imun untuk mengenali mikroorganisma ini.

Apabila diberikan kepada seseorang, vaksin akan menyebabkan reaksi sistem kekebalan tubuh yang spesifik dan aktif terhadap penyakit tertentu, misalnya vaksin selesema untuk mencegah selesema dan vaksin COVID-19 untuk mencegah jangkitan dengan virus SARS-CoV-2. Biasanya, vaksin dimasukkan ke dalam tubuh manusia melalui suntikan.

Pembangunan Vaksin COVID-19

Terdapat pelbagai vaksin COVID-19 yang sedang dikembangkan. Ada vaksin yang menggunakan virus Corona yang telah dibunuh atau dilemahkan, ada juga vaksin yang menggunakan teknologi kejuruteraan genetik. Salah satu contoh vaksin jenis ini adalah vaksin mRNA.

Akhir-akhir ini, sebilangan orang mungkin sering mendengar berita yang berkaitan dengan pengembangan vaksin sebagai penyelesaian untuk mengatasi pandemik COVID-19.

Namun, sebilangan orang Indonesia masih belum memahami dan masih tertanya-tanya tentang keberkesanan vaksin dan bagaimana proses pengembangan vaksin dapat digunakan sebelum dapat digunakan.

Seperti ubat dan vaksin lain, pengembangan vaksin COVID-19 mesti melalui tiga peringkat ujian klinikal. Setelah memenuhi tiga tahap ujian klinikal dan dinyatakan berkesan dan selamat digunakan, vaksin COVID-19 hanya dapat izin pengedaran dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Saat ini, ada vaksin COVID-19 yang memasuki uji klinikal fasa III di Indonesia. Kajian mengenai vaksin COVID-19 melibatkan 1,620 sukarelawan. Sekiranya penyelidikan ini berjalan dengan baik, vaksin COVID-19 diramalkan akan tersedia secara meluas dan digunakan oleh masyarakat Indonesia pada tahun 2022.

Mengawal Ketersediaan Vaksin COVID-19

Pemerintah akan terus berusaha untuk mengawasi dan memberikan bimbingan, panduan, dan fasilitas untuk mendukung pengembangan dan percepatan penyediaan vaksin COVID-19 untuk masyarakat.

Berikut adalah beberapa langkah yang diambil oleh pemerintah untuk memastikan pengembangan dan penghasilan vaksin COVID-19 berjalan lancar:

1. Penyeliaan pengedaran vaksin

Salah satu syarat dalam pengedaran vaksin adalah syarikat yang mengedarkan vaksin mesti mempunyai lesen sebagai Pemborong Farmasi (PBF) yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan dan mendapatkan izin pengedaran yang dikeluarkan oleh BPOM.

Terdapat 2 jenis pengurusan pengedaran vaksin, iaitu pengurusan pengedaran vaksin di PBF dan pengurusan pengedaran vaksin di kemudahan perkhidmatan farmasi.

2. Kawalan kualiti vaksin

Memantau kualitas dan keselamatan vaksin tidak hanya dari proses perizinan, tetapi juga dari pengawasan dan pengelolaan vaksin yang berkaitan dengan penyimpanan dan pengiriman vaksin ke seluruh Indonesia.

Agar kualiti dan manfaatnya tetap terjaga dan berkesan, vaksin sebaiknya disimpan dalam suhu sejuk, iaitu peti sejuk atau kotak ais pada suhu sekitar 2-8o Celsius atau -15–5o Celsius.

Suhu di mana vaksin disimpan juga harus selalu dijaga selama proses penyimpanan, penyampaian, sampai bila ia akan diberikan kepada orang ramai.

3. Pemantauan keselamatan ubat selepas pemasaran (farmakovigilance)

Walaupun ubat atau vaksin telah melalui beberapa tahap percubaan klinikal yang ketat, dari proses pengeluaran hingga kawalan kualiti di sepanjang rantaian pengedaran, masih ada risiko kesan sampingan yang dapat terjadi akibat penggunaan ubat atau vaksin apa pun.

Kesan sampingan vaksin boleh ringan, seperti demam atau sakit di tempat suntikan. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, kesan sampingan yang muncul boleh menjadi sangat teruk, seperti munculnya reaksi anafilaksis.

Oleh itu, pemerintah juga mengambil beberapa langkah untuk memantau dan menilai keselamatan vaksin untuk memastikan vaksin tersebut sesuai digunakan, termasuk oleh kelompok rentan, seperti wanita hamil, anak-anak, atau orang yang mengalami gangguan sistem kekebalan tubuh.

Vaksin COVID-19 diharapkan dapat menjadi salah satu penyelesaian untuk menghentikan wabak COVID-19. Namun, perlu juga diingat bahawa vaksin COVID-19 masih memerlukan masa yang lama untuk digunakan secara meluas oleh semua orang Indonesia.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vaksin COVID-19, anda boleh berjumpa doktor. Elakkan masalah vaksin COVID-19 yang sumbernya tidak jelas dan boleh menimbulkan pendapat yang salah dalam masyarakat. Vaksin melindungi diri dan negara dari wabak.