Kehidupan yang sihat

Cara menghilangkan bintik hitam secara semula jadi untuk wajah yang halus dan berseri

Kulit wajah dan bintik hitam yang kasar dapat membuat anda tidak selesa bertemu orang lain. Jangan risau, kerana terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan komedo secara semula jadi yang boleh anda lakukan di rumah.

Blackheads dapat muncul ketika folikel rambut atau pori-pori pada kulit wajah tersumbat dengan sel-sel kulit mati, bakteria, dan minyak. Selain wajah, komedo juga dapat muncul di punggung, bahu, dada, leher, dan lengan putih.

Pelbagai Cara Menghilangkan Komedo Secara Semula Jadi

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan komedo secara semula jadi yang mudah dan senang dilakukan, termasuk:

 • topeng tanah liat

  Topeng tanah liat sering dianggap produk yang sesuai untuk kulit berminyak. Ini berdasarkan faedahnya yang dapat mengambil atau menghilangkan kotoran dan minyak dari pori-pori kulit. Topeng tanah liat boleh menjadi kaedah alternatif untuk menghilangkan bintik hitam di hidung.

 • Topeng arang

  Arang dipercayai berguna untuk menjaga kesihatan kulit, terutama kulit wajah. Topeng arang berperanan menghilangkan minyak, sel kulit mati, dan kekotoran lain, termasuk komedo. Sebaiknya gunakan topeng ini seminggu sekali.

 • Teminyak pokok

  Minyak pokok teh dianggap mempunyai sifat anti-radang semula jadi. Bukan hanya itu, minyak pokok teh juga dapat membunuh bakteria dan kulat, dan berkesan mengurangkan jerawat, termasuk komedo. Oleh itu, jangan terkejut, jika terdapat banyak produk penjagaan kulit minyak pokok teh.

 • Lidah Buaya

  Lidah buaya bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan rambut. Penyelidikan membuktikan bahawa lidah buaya juga berguna untuk menjaga kulit yang sihat, dan mengatasi jerawat dan bintik hitam di wajah.

Selain mengetahui cara menghilangkan komedo, anda juga perlu mengetahui cara mencegahnya. Untuk mengelakkan komedo, bersihkan wajah anda dua kali sehari, setelah bangun tidur dan sebelum tidur, dan gunakan produk kosmetik bebas minyak yang sesuai dengan keadaan kulit anda.

Sebaiknya berhati-hati tentang cara menghilangkan komedo secara semula jadi. Beberapa cara untuk menghilangkan komedo secara semula jadi di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut. Untuk mendapatkan maklumat dan rawatan yang tepat untuk komedo, disarankan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi.