Kesihatan

Cara menghilangkan bunion tanpa pembedahan

Bunion adalah penonjolan tulang yang terbentuk di dasar sendi jari kaki besar. Bunions boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mbermula dari keturunan, penggunaan kasut bersaiz sempit dan kasut tumit tinggi terlalu kerap, hingga penyakit artritis reumatoid.

Bunion dapat mengubah struktur tulang kaki, serta menyebabkan rasa sakit dan bengkak. Bunions perlu dirawat dengan betul, kerana rasa sakit dapat menyebabkan rasa tidak selesa dan bahkan menyukarkannya untuk berjalan.

Cara Mengatasi Bunion

Untuk merawat simptom kesakitan atau pembengkakan pada tulang, terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Pakai kasut yang sesuai dan selesa

Untuk mengurangkan tekanan dan kesakitan, pakai kasut yang sesuai dan selesa. Pilih kasut dengan jari kaki yang lebar dengan telapak lembut, dan elakkan memakai kasut tumit tinggi supaya bunion tidak menjadi lebih teruk.

2. Memakai galas atau pembalut pada kasut

Menggunakan pelindung silikon atau gel ketika memakai kasut boleh menjadi cara untuk mengurangkan kesakitan dari bunion. Namun, pastikan alas yang digunakan selesa dan selesa. Sekiranya tuala wanita tidak berukuran tepat, tekanan pada bunion sebenarnya dapat memperburuk rasa sakit.

3. Menggunakan belat jari kaki

belat atau bunion belat adalah alat khas yang didakwa dapat memperbaiki bunion atau meluruskan jari kaki. Splint boleh dipakai pada waktu malam dan harus dipakai di bawah pengawasan doktor.

4. Sapukan kompres sejuk pada bunion

Untuk mengurangkan bengkak dan sakit, anda boleh menggunakan kompres sejuk pada bunion sekurang-kurangnya 20 minit. Mampatan boleh digunakan setelah berdiri lama atau ketika bunion meradang.

5. Mengambil ubat penahan sakit

Untuk membantu menghilangkan rasa sakit, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti: parasetamol. Walaupun dalam kes bunions disebabkan oleh arthritis, anda perlu minum ubat dari doktor untuk membantu mengurangkan keradangan, bengkak, dan sakit.

Sekiranya rasa sakit dari bunions tidak bertambah baik walaupun terdapat langkah-langkah di atas, atau jika bunion menyukarkan anda berjalan, anda harus berjumpa doktor. Kemungkinan doktor akan mencadangkan pembedahan sebagai rawatan.

Pembedahan dilakukan untuk meluruskan tulang, ligamen, tendon, dan saraf, sehingga jari kaki dapat kembali ke posisi yang betul. Walau bagaimanapun, pembedahan tidak digalakkan pada remaja kerana mereka masih di peringkat awal, di mana risiko pertumbuhan tulang belakang cukup besar.

Apabila bunion sakit atau bengkak, beberapa petua di atas boleh dilakukan untuk membantu meringankan keluhan bunion. Namun, jika bunions menyebabkan masalah ketika berjalan atau menyebabkan kesakitan, anda harus segera berjumpa doktor ortopedik agar rawatan lebih lanjut dapat dilakukan.