Keluarga

Perhatikan perkara ini sebelum memilih pengasuh bayi

Bagi ibu bapa yang harus bekerja di luar rumah, peranannya pengasuh bayi Ia sangat penting dalam memelihara dan menjaga Si Kecil setiap hari. Namun, sebelum memilih pengasuh bayi, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh Ibu dan Ayah.

Di luar negara, istilah pengasuh bayi merujuk kepada seseorang yang kadang-kadang menjaga dan menjaga anak selama beberapa jam, biasanya pada hujung minggu atau malam ketika ibu bapa melakukan perjalanan atau melakukan aktiviti di luar rumah.

Namun, di Indonesia, pengasuh bayi sering digambarkan sebagai seseorang yang bekerja untuk menjaga dan menjaga anak-anak setiap hari di rumah. Sekiranya Ibu dan Ayah mencari pengasuh bayi Untuk membantu membesarkan anak kecil anda, pertimbangkan dahulu beberapa perkara di bawah.

Peranan Pengasuh bayi dalam Keibubapaan

Menggunakan perkhidmatan pengasuh bayi pastinya akan membantu meringankan tugas Ibu dan Ayah di rumah, terutama dalam mengasuh dan menjaga Si Kecil. Seperti pengasuh bayi, Ibu dan Ayah dapat lebih tenang ketika bekerja atau melakukan aktiviti di luar rumah.

Pengasuh bayi boleh memberi makan, mandi, tidur, membawanya ke sekolah, dan menemani dan mengawasi Si Kecil sambil melakukan pelbagai aktiviti. Dengan cara itu, anak kecil anda masih akan mendapat perhatian sepenuhnya ketika Ibu dan Ayah harus terus bekerja.

Masalah dalam Memilih Pengasuh bayi

Sebenarnya, mendapat pengasuh bayi yang betul tidak mudah. Terdapat banyak halangan dan pertimbangan yang mungkin dihadapi oleh Ibu dan Bapa ketika memilihnya, contohnya cara mencari pengasuh bayi berpengalaman dan sama ada pengasuh bayi sesuai untuk si kecil.

Di samping itu, kos yang harus ditanggung untuk membayar perkhidmatan pengasuh bayi juga merupakan pertimbangan yang berasingan untuk setiap ibu bapa. Kerana, perkhidmatan pengasuh bayi mungkin lebih mahal daripada memberi kepercayaan kepada anak jagaan harian.

Petua Memilih Pengasuh bayi sesuai dengan jangkaan

Dalam pencarian pengasuh bayi sesuai dan sesuai dengan kehendak, Ibu dan Ayah boleh meminta cadangan daripada rakan, keluarga, jiran, atau sekolah anak untuk mencari penjaga yang boleh dipercayai, bertanggungjawab, dan boleh dipercayai.

Bukan itu sahaja, Ibu dan Ayah juga perlu melakukan perkara berikut semasa memilih pengasuh bayi:

1. Cari pengasuh bayi berpengalaman

Perhatikan usia pengasuh bayi siapa yang akan menjaga si kecil di rumah. Sekiranya boleh, pilih pengasuh bayi yang cukup dewasa dan tidak terlalu muda kerana mereka mungkin lebih berpengalaman.

Ibu dan Ayah boleh bertanya mengenai sejarah pekerjaan calon pengasuh bayi dalam menjaga dan mengasuh anak-anak terlebih dahulu untuk mengetahui berapa banyak pengalaman yang dia ada.

2. Lakukan temu ramah terlebih dahulu

Walaupun anda telah menerima cadangan daripada saudara-mara atau saudara-mara, lebih baik anda dan ayah anda tetap melakukan wawancara dengan calon pengasuh bayi pertama.

Jangan lupa untuk menyediakan senarai soalan penting, seperti pengalaman dalam merawat dan menjaga anak-anak dan sijil yang menunjukkan bahawa dia telah mengikuti latihan pengasuh bayi.

Pengasuh bayi Orang yang baik bukan sahaja dapat membesarkan dan menjaga anak-anak, tetapi juga harus dapat memberikan pertolongan cemas dalam kemalangan (P3K), jika suatu hari anak itu jatuh sakit atau cedera.

3. Perhatikan interaksi antara pengasuh bayi dengan anak

Semasa temu ramah dengan pengasuh bayi di rumah, lihat bagaimana dia berinteraksi secara langsung dengan Si Kecil. Ibu dan Ayah juga boleh mengemukakan soalan dalam bentuk contoh kes, misalnya, apa yang akan dia lakukan sekiranya anak kecil anda cerewet atau melakukan sesuatu yang tidak baik, seperti membuang mainan.

Perhatikan juga bagaimana pengasuh bayi semasa melayan atau mengajak anak kecil anda bermain.

4. Awasi pengasuh bayi dengan baik

Pada beberapa hari pertama pengasuh bayi bekerja, Ibu atau Bapa harus berada di rumah untuk mengawasi dan memberikan perincian tugas yang menjadi tanggungjawab mereka. Perhatikan kerjanya dan bagaimana dia berinteraksi dan menjaga anak kecil anda.

Ibu atau Ayah dapat memberikan semua maklumat yang diperlukan untuk pengasuh bayi, seperti nombor telefon penting untuk dihubungi dalam keadaan kecemasan dan di mana dia boleh meminta pertolongan sekiranya dia memerlukan pertolongan.

Di samping itu, jelaskan jadual harian si kecil dan apa yang perlu dielakkan oleh si kecil, misalnya jika anak itu mengalami alahan terhadap bahan atau makanan tertentu.

Cari pengasuh bayi sesuai tidak mudah. Sekiranya Ibu dan Ayah memilikinya, jaga hubungan baik dengan anda pengasuh bayi supaya dia merasa selesa dan di rumah menjaga dan menjaga Si Kecil.

Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk menggunakan perkhidmatan tersebut pengasuh bayi, Ibu dan Ayah boleh berunding dengan pakar pediatrik terlebih dahulu, terutama jika anak anda mempunyai keperluan khas. Doktor mungkin dapat mengesyorkan pengasuh bayi sesuai untuk Ibu dan Ayah.